Conflictul intre palate continua: Basescu i-a dat ultimatum lui Melescanu

Marti, 22 Ianuarie 2008, ora 07:03
1312 citiri
Conflictul intre palate continua: Basescu i-a dat ultimatum lui Melescanu

"Razboiul" dintre presedintele Traian Basescu si ministrul interimar al Justitiei ocupa si marti prima pagina a principalelor ziare din tara . Basescu il ameninta pe Melescanu cu suspendarea, titreaza Evenimentul Zilei. Seful statului i-a trimis luni o noua scrisoare ministrului Melescanu, in care precizeaza ca savarseste "un abuz in serviciu" prin refuzul de a trimite Parchetului solicitarile de incepere a urmaririi penale in cazul celor opt fosti si actuali ministri.

Seful statului l-a avertizat ca nu va ezita sa actioneze in baza "prerogativelor legale si constitutionale pe care le are". Totusi, o eventuala sanctiune la adresa ministrului interimar al justitiei depinde chiar de semnatura lui Melescanu. Potrivit Constitutiei, presedintele poate suspenda un ministru care este urmarit penal. In acest caz, solicitarea de a trimite documentele legate de Melescanu ar fi transmisa chiar acestuia, in calitate de ministru interimar al justitiei.

Cotidianul scrie in editia de marti ca Basescu il injura la telefon si il ameninta in scris pe Melescanu. Ministrul Sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu, a declarat, luni, ca Teodor Melescanu a fost amenintat la telefon de catre presedintele Basescu.

"Ministrul Melescanu a fost amenintat la telefon ordinar de presedintele Traian Basescu, cu un limbaj care nu poate fi reprodus la un post de radio sau in presa. Noua ne-a spus acest lucru Melescanu, in ce hal i-a putut vorbi presedintele la telefon pentru ca si-a permis sa faca un gest legal", a declarat Nicolaescu.

Pe de alta parte, Biroul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a precizat ieri pentru Cotidianul ca dosarele intocmite pe numele demnitarilor nu parasesc institutia. "DNA trimite presedintelui, in vederea obtinerii avizelor pentru declansarea urmaririi penale, doar referatul procurorului de caz si citeva probe relevante in copii certificate de acelasi procuror", sustine Biroul de presa al institutiei.

Precizarea DNA survine dupa ce simbata ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, i-a returnat presedintelui Traian Basescu avizele date pentru declansarea urmaririi penale impotriva a opt fosti sau actuali ministri. Melescanu a argumentat ca documentatia trimisa de presedinte la Ministerul Justitiei ar fi incompleta, pentru ca ar lipsi "dosarul cauzei", asa cum prevede legea raspunderii ministeriale.

Pe frontul scandalului dosarelor, liberalii intentioneaza sa ceara o consultare la nivelul CCR, CSM si al celor doua comisii juridice din Parlament pentru medierea conflictului, informeaza Romania Libera. La randul sau, liderul PSD, Mircea Geoana, a calificat ca fiind inadmisibil ca pe lista ministrilor sa nu se afle si reprezentanti ai PDL. "Este evident ca premierul si presedintele au luat justitia ostatica", a sustinut Geoana.

Totodata, fostul sef al statului Ion Iliescu sustine ca niciodata nu si-a "bagat nasul" in dosarele pe care le primea spre avizare. Iliescu a aratat ca toata documentatia era analizata de comisia speciala de la Cotroceni, iar el doar citea raportul acesteia. Unul dintre ministrii pentru care Ion Iliescu si-a dat avizul a fost insusi Traian Basescu in dosarul Flota.

"In cazul Flota, unde am primit sesizari privindu-i pe Traian Basescu, Aurel Novac, Paul Teodoru, am primit un memoriu din partea PNA de vreo noua pagini cu o descriere in amanunt. N-as putea spune daca era intreg dosarul penal, dar erau foarte multe documente", a afirmat seful Comisiei prezidentiale in mandatul lui Iliescu, senatorul PSD, serban Nicolae.

Basescu i-a dat ultimatum lui Melescanu, anunta si Ziua care precizeaza ca presedintele i-a transmis ministrului Justitiei ca-l va suspenda din functie daca nu va transmite Ministerului Public solicitarile de incepere a urmaririi penale in cazul celor opt fosti si actuali demnitari.

Seful statului l-a somat luni pe ministrul interimar al Justitiei sa transmita catre Ministerul Public solicitarile de incepere a urmaririi penale a opt fosti si actuali ministri. Eventualul refuz al lui Teodor Melescanu este, in opinia presedintelui, un abuz in serviciu care va fi sanctionat cu suspendarea din functie.

Conform articolului 109 din Constitutie, numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.

Gardianul vine cu o ipoteza interesanta precizand in ca Razboiul intre palate se rezuma la un caltabos .

Scandalul declansat intre ministrul interimar al justitiei, Teodor Melescanu, si presedintele Traian Basescu ia o turnura interesanta. Dosarul "Remes" dezvaluie ca Basescu s-a folosit nu numai de o banala sinteza informationala in cazul fostului ministru al agriculturii, ci de "toate probele", dupa cum declara anul trecut... chiar seful DNA, Daniel Morar.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Basescu, #melescanu, #ultimatum , #presedinte