Curtea Constitutionla (CCR) a motivat, vineri, de ce a respins Legea plafoanelor, precizand ca a fost adoptata cu incalcarea unor dispozitii din Constitutie.
Mai exact, spune CCR, "la data la care au fost reluate dezbaterea si adoptarea in plenul Camerei Deputatilor aceasta Camera nu mai era constitutional investita si, prin urmare, organele sale de conducere (respectiv Biroul Permanent) ori cele de lucru (Comisia buget, finante si banci) nu mai erau competente sa indeplineasca acte in legatura cu aceasta initiativa legislativa".
CCR precizeaza ca "adoptarea legii incalca normele si principiile constitutionale referitoare la procedura adoptarii legilor, intrucat numai Camera Deputatilor, in plenul sau, ar fi fost indrituita sa se pronunte cu privire la reluarea dezbaterii asupra acestei legi".
Or, subliniaza Curtea Constitutionala, decizia Biroului Permanent de a solicita comisiei permanente sesizate in fond sa elaboreze un raport suplimentar si inscrierea acestei legi pe ordinea de zi a plenului nu au fost precedate de un vot al plenului.
Saptamana trecuta, Curtea Constitutionala a admis obiectia sefului statului in legatura cu Legea de aprobare a plafoanelor, care prevede marirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76% din PIB, pentru a sustine financiar cresterea alocatiilor pentru copii incepand cu 1 martie.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a dat insa asigurari ca alocatiile copiilor vor creste, in ciuda deciziei CCR.
Dragnea a subliniat ca asteapta motivarea CCR pe Legea plafoanelor, iar dupa ce aceasta va ajunge in Parlament va fi adoptata in procedura de urgenta respectand cele cerute de Curtea Constitutionala.
Amintim ca, in februarie, Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat modificarea Legii privind plafoanele, care prevede marirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76% din PIB, pentru a sustine financiar cresterea alocatiilor pentru copii.
"Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent in produsul intern brut, este in anul 2019 de -2,76%", se arata in amendamentul raportat favorabil vineri de Comisia de Buget-Finante si adoptat de Camerei Deputatilor.
Legea a primit 182 de voturi pentru, 0 impotriva, 0 abtineri. 4 deputati nu au votat.
Modificarea Legii privind plafoanele a venit in contextul adoptarii unui amendament la proiectul de buget care prevede majorarea alocatiei de stat pentru copii de la 84 de lei la 150 lei. Initial, modificarea a fost propusa de deputatul PNL Robert Sighiartau, iar sursa de finantare pentru o astfel de majorare era prevazuta in excedentul inregistrat de bugetul asigurarilor sociale.
Ulterior adoptarii acestui amendament al PNL, coalitia a revenit asupra modificarii, Liviu Dragnea precizand de la tribuna Parlamentului ca sursa de finantare precizata de liberali nu este sustenabila. Liderul PSD a adaugat ca majorarea alocatiei pentru copii poate fi facuta doar prin marirea deficitului bugetar si a propus un alt amendament in acest sens la Legea bugetului, care a fost adoptat.
I.O.
Nu ar fi obligatia lor sa se sesizeze.
De cite ori s-a... Vezi tot