Mizele scandalului PNL-PSD privind șefia SGG. Cine este Mircea Abrudean, liberalul refuzat de Marcel Ciolacu

Miercuri, 21 Iunie 2023, ora 04:09
8118 citiri
Mizele scandalului PNL-PSD privind șefia SGG. Cine este Mircea Abrudean, liberalul refuzat de Marcel Ciolacu
Liderii coaliției de guvernare încă nu au reușit să ajungă la o concluzie cu privire la numirea lui Abrudean FOTO Colaj Ziare.com

Nici bine nu a fost făcută rotativa guvernamentală căci PNL și PSD au pornit un scandal după ce noul premier Marcel Ciolacu a respins numirea liberalului Mircea Abrudean în funcția de secretar general al guvernului.

Această funcție devine din ce în ce mai importantă în balanța puterii întrucât ultimele două guvernări au făcut modificări în serie asupra atribuțiilor secretarului general al Guvernului precum și cele ale șefului cancelariei premierului. Mai mult decât atât șefia SGG este cu atât mai importantă întrucât va controla viitoarea agenție în subordinea căreia se vor afla companiile cu capital de stat, arată surse politice pentru Ziare.com.

Șeful SGG reprezintă o poziție cheie în structura Executivului care are control asupra întregului flux de avizare a ședințelor de guvern sau a proiectelor legislative. Totodată, în subordinea acestuia se află numeroase instituții și companii de stat precum Transgaz, Transelectrica sau Agenția de Rezerve ale statului, entități cu bugete uriașe.

Cum a apărut scandalul

Tensiunile dintre PNL și PSD au apărut după ce deputatul PNL Pavel Popescu a anunțat că refuzul PSD de a-l numi pe liberalul Mircea Abrudean în funcția de secretar general al Guvernului reprezintă „o încălcare gravă a protocolului”. Imediat, liderii PNL s-au reunit în ședință să discute despre acest refuz.

O reacție dură a venit apoi din partea vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, care a amintit de numirea în aceeași funcție a lui Marian Neacșu, care deși avea probleme, a fost numit în cele din urmă la insistențele PSD. Rareș Bogdan a afirmat că poziția PSD vizavi de numirea lui Abrudean reprezintă „o jignire” și că există „linii roșii” peste care partidul nu trece.

Liderul PNL Nicolae Ciucă și premierul Marcel Ciolacu s-au întâlnit luni să discute despre acest subiect, însă nu au ajuns la o concluzie, urmând ca discuția să fie reluată miercuri, arată surse politice pentru Ziare.com.

Cine este Mircea Abrudean, liberalul refuzat de Ciolacu

Mircea Abrudean (PNL) a fost secretar general al adjunct al Guvernului, iar în perioada 2019-2021 a fost prefect al județului Cluj. Potrivit CV-ului personal, în 2021 Abrudean a absolvit programul postuniversitar „Securitate și bună guvernare” la Colegiul Național de Apărare. În 2019, Abrudean a fost șeful serviciului de relații publice al Primăriei Câmpia Turzii. Între 2017-2019 a deținut funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Tetarom SA – Parcul industrial din Cluj.

Anterior a mai lucrat la Transelectrica și SIAB Developement SRL, consilier de informare pe POSDRU la Ministerul Educației, referent, inspector de specialitate, expert la Consiliul Județean Cluj. În anul 2006, a fost delegat oficial al Consiliului Județean Cluj la Bruxelles. Mircea Abrudean, în vârstă de 39 de ani, este licențiat în relații internaționale și studii europene la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj și are un Masterat în Managementul proiectelor la Școala Națională de Științe Politice și Administrative.

În cea mai recentă declarație de avere depusă la Agenția Națională de Integritate, în iunie 2022, Mircea Abrudean a trecut o cotă parte de 50% dintr-un teren agricol în Cluj-Napoca de 4.660 mp, cumpărat în anul 2007, un apartament de 213 mp în Cluj, cumpărat în anul 2020, ceasuri de 15.000 de euro dobândite între anii 2019-2021. În 2021, a vândut un autoturism cu 27.600 euro. Abrudean declara că are în conturi 561.000 de lei și a acordat un împrumut de 422.000 de lei către firma ROMANIAN DINERS SRL, la care este și acționar. El a mai acordat un împrumut de 10.000 de euro unei persoane fizice.

Quarterly Report - Editia 4

Contre în Coaliție. Ciolacu: „Majorarea salariului minim este o decizie luată anul trecut”. Când se va aplica
Contre în Coaliție. Ciolacu: „Majorarea salariului minim este o decizie luată anul trecut”. Când se va aplica
Premierul Marcel Ciolacu a explicat că decizia privind majorarea salariului minim, anunţată săptămâna trecută, este o decizie luată pe 15 decembrie, în coaliție. Liberalii au afirmat...
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
#coalitie de guvernare, #marcel ciolacu, #nicolae ciuca, #numiri guvern, #SGG , #pnl-psd