Dancu: Antonescu a incercat o cacealma. Doua treimi din PSD voteaza cu Ponta Interviu

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 17:08
3884 citiri
Dancu: Antonescu a incercat o cacealma. Doua treimi din PSD voteaza cu Ponta Interviu

Sociologul Vasile Dancu a analizat recentul atac al lui Crin Antonescu la colegul sau de alianta, premierul Victor Ponta, considerand ca acesta cauta o iesire din blocajul in care se afla in sondaje, mai ales in conditiile in care cei mai multi pesedisti declara ca voteaza cu seful Guvernului la prezidentiale, chiar daca acesta spune ca nu va candida.

"Crin Antonescu l-a atacat pe Victor Ponta intr-un moment in care o facea si Traian Basescu si poate a dat prin aceasta speranta taberei sale ca are o solutie de continuarea cu Traian Basescu, dar asta este distrugator pentru imaginea sa, inclusiv in PNL, dar mai ales in USL", a spus Dancu in interviul acordat Ziare.com

Fostul ministru al Informatiilor crede ca USL nu se va rupe, totusi, si ca Antonescu l-ar fi testat pe Victor Ponta.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de sociologul Vasile Dancu

Ce credeti ca urmareste Crin Antonescu prin aceste atacuri dure la

adresa premierului Victor Ponta? Se poate merge pana la ruperea USL?

Raspund direct: vrea sa castige, adica nimic ilegal, imoral sau care sa produca ingrasare.

O sa ma detasez de faptul ca domnul invocat de dumneavoastra, vecinul PSD, cum s-a autodefinit, are o obsesie ca il atac si m-a gratulat cu apelativul de dulau. Nu l-am atacat niciodata, am dat vreo doua interviuri si am renuntat la vreo 50 de cereri de interviuri sau prezente la emisiuni tv, doar pentru ca Victor Ponta mi-a sugerat sa nu-i atac prietenul si colegul de coalitie.

Chiar daca nu aveam vreo obligatie statutara, nefiind in staful USL, m-am ferit sa public sondaje sau sa imi dau cu parerea despre Crin Antonescu pentru ca sa nu se creada ca Ponta are vreo contributie, dar vad ca a fost degeaba, Crin Antonescu a gasit tot aceiasi tapi ispasitori. Dar nu sunt eu important, asa ca voi trece la chestiune.

E greu sa intri in capul unui politician roman pentru a sti ce gandeste, uneori nu sunt planuri sau strategii, ci doar emotii sau impulsuri umorale.

Crin Antonescu este normal sa caute o iesire dintr-o forma de blocaj in care a intrat dupa vara trecuta. O stagnare in sondaje, e adevarat pe primul loc, undeva peste 30% dar fara a avea candidatii cu care se va confrunta si cu un potential maxim masurat de vreo 37%. Pe de alta parte, suspiciunea ca PSD nu-l sustine cred ca poate sa te macine nervos mai ales cand vezi in sondaje ca, la intrebare deschisa, doar 25% dintre pesedisti te voteaza, ceilalti 75% spunand ca l-ar vota pe Ponta chiar daca acesta a anuntat, sincer, ca nu vrea sa candideze.

Atacat si de Basescu, uneori si de presa favorabila PSD, este normal ca a incercat o iesire in forta, poate pe ideea ca atacul este cea mai buna aparare.

Cred ca domnul Antonescu a incercat o cacealma, cum se spune la poker, doar ca in politica este greu sa faci asta pentru ca toata lumea ti se uita in carti. Pentru ca sa dai un ultimatum la PSD ar trebui sa ai si pasii urmatori, ori toti presupunem ca nu-i avea. Bineinteles poti sugera ca ii retragi sprijinul lui Ponta, in Parlament doar ca trebuie sa creezi macar aparenta ca ai o coalitie cu care poti face 50%+1, ori in acest moment nu cred ca liberalii pot face asta. Gestul acesta ar insemna iesirea PNL de la guvernare, dar oare vor fi incantati prefectii, ministri din guvern si toti cei din administratie pusi acolo de PNL?

Crin Antonescu a reusit un lucru fenomenal pentru PNL, paritatea cu PSD in Parlament si Guvern cu toate ca raportul dintre cele doua partide era si este de 2 la 1 in favoarea PSD. Ori in aceste conditii cei care s-au bucurat cand a adus cea mai mare echipa liberala la Guvern si Parlament o sa opuna rezistenta daca isi pierd pozitiile. Pe de alta parte, Crin Antonescu a dat senzatia ca este cel care ataca si rupe alianta, pe un motiv nu prea vizibil, deoarece are 11 ministri in guvern care au aprobat proiectul trimis in Parlament, iar el a vorbit doar despre sine si candidatura sa in cadrul scandalului.

L-a atacat pe Victor Ponta intr-un moment in care o facea si Traian Basescu si poate a dat prin aceasta speranta taberei sale ca are o solutie de continuarea cu Traian Basescu, dar asta este distrugator pentru imaginea sa, inclusiv in PNL, dar mai ales in USL, coalitia care a avut ca principal liant debarcarea lui Traian Basescu. Pe de alta parte este greu de scos propriul partid de la guvernare, iar Ponta pare destul de calm si de minutios in a nu initia ruperea guvernarii.

Exista un lucru pe care l-am invatat din multele sondaje electorale pe care le-am facut in ultimii 20 de ani: electoratul nu poate fi mutat cu mana dintr-o tabara in alta, dupa vrerea liderilor. Exista inca mult imprevizibil in politica noastra si multa improvizatie si nu este exclus ca domnul Antonescu sa fi vrut ceva chiar mai putin, doar sa-si pregateasca pozitionarea PNL pentru viitoarele alegeri europarlamentare.

Poate fi si doar o rabufnire personala pentru ca presedintele PNL are senzatia ca PNL este vanat de justitie iar PSD este tratat diferit din acest punct de vedere. Cred ca a fost si o testare a lui Victor Ponta. Cred ca presa a exagerat un pic gravitatea, daca Ponta si PSD nu au sarit in sus, poate ca acesta nu a fost un eveniment relevant care sa afecteze alianta.

E posibil sa aiba sanse mai mari la presedintie daca NU e sustinut de PSD?

Aritmetica simpla nu este intotdeauna aplicabila in politica. Voturile nu se pot transmite usor de la un candidat la altul in coalitii si nici procentele nu se aduna mecanic. Aici as spune ca teoretic ar putea avea sanse, dar doar in anumite conjucturi putin previzibile.

Deocamdata domnul Antonescu este candidatul USL si nimeni nu i-a contestat candidatura de la varful PSD. E adevarat ca in nicio coalitie politica nu se pot elimina electronii liberi, disidentii, dar acestia nu trebuie bagati in seama, decat daca esti nesigur pe intelegerile facute. Totusi, domnul Antonescu are un partid de 20%, este greu sa castigi prezidentialele, mai ales cand este cel putin un partid (PSD) care are aproape 40%. E o lege naturala prin care cei mici se vor aduna in jurui unuia mai mare pentru ca acesta are mai multe sanse de castig. Ganditi-va doar ca UDMR a fost respins de la guvernare de Crin Antonescu si cred ca electoratul maghiar este mult mai apropiat de Ponta.

Pe de alta parte, la intrebarea "Cat de mult conteaza partidul din card face parte un candidat la Presedintia Romaniei pentru ca sa primeasca votul?" 47% dintre romani spun ca foarte mult, iar 25% mult, deci peste 70% recunosc ca partidul este foarte important. Cred ca Ponta e foarte conciliant pentru ca are un mare avantaj pozitional, cum se spune in sah, dar si mai multe piese pe tabla.

Are un partid dublu ca pondere fata de liberali, nu el a dat semnalul ruperii USL.

In plus, Ponta este executiv si are mai multe sanse de a castiga electorat realizand diferite proiecte. Domnul Antonescu este pus in situatia de a performa mai mult prin discurs si mai putin prin retorica faptelor. Un alt dezavantaj este dat de faptul ca unii au inceput sa interpreteze "iesirea" viguroasa la atac ca o adoptarea a modelului Basescu in abordarea prezidentialelor, dar acest model este deja uzat.

Poate oamenii au obosit si vor mai multa pace si armonie si atunci iesirea aceasta razboinica sa nu fi avut efectul dorit. Personal nu cred in aceasta varianta, impotriva tuturor aparentelor.

In final vreau sa raspund direct, fara ocolisuri, cred ca USL nu se va rupe acum. Deja Ponta a anuntat impacarea, scandalul poate a fost doar un balon de incercare pentru rezistenta la rupere a USL. Nici soarta lui Crin Antonescu nu este definitiv pecetluita, sondajele de acum sunt doar o fotografie a momentului. Aparitia sau disparitia unor candidati, climatul politic sau chiar evenimente neprevazute pot schimba directia emotiei colective.

Un eveniment cum a fost atentatul din Madrid sau niste inundatii in Germania cea stabila au dinamitat ordinea in alegeri si destinele unor candidati siguri de victorie. Sondajele nu explica nimic, sunt doar fotografii care pot arata o directie, dar in conditiile date. Rareori conditiile raman neschimbate. Crin Antonescu poate avea sanse teoretice sa devina presedinte, cred eu mai mici, chiar daca se desparte de PSD.

Sper insa ca USL sa nu ia modelul Prigoana-Bahmuteanca, cel al despartirilor ca mod de existenta, este o coalitie in care oamenii si-au pus sperante uriase. Poate nu ar strica un pact de coabitare, prietenia dintre Ponta si Antonescu nu prea mai tine ca argument al coexistentei fara tensiuni.

Chiar daca ramane USL unit, nu exista riscul ca PSD sa nu "traga"

pentru Crin Antonescu din cauza unor astfel de atacuri?

Daca te uiti in sondaje se poate crede asta. E adevarat, in acest moment, la intrebare deschisa, doua treimi dintre pesedisti voteaza cu Ponta, chiar daca aceasta a anuntat ca nu candideaza. Evolutia este negativa pentru domnul Antonescu, la inceputul USL, cand lupta umar la umar cu Ponta impotriva lui Traian Basescu,

Presedintele PNL aduna peste 80% dintre voturile pesedistilor. Dar eu stiu limitele sondajelor si cunosc PSD, este un partid disciplinat, daca se hotaraste ceva la centru actioneaza ca o armata bine pusa la punct. Un detaliu ramane totusi: partidul trebuie convins, motivat ca este bine sa faca asta.

Cu toate acestea, eu cred ca acesta iesire la atac la presedintele PSD i-a creat premierului o mica problema in relatia cu baza partidului, care are acum motiv sa preseze pentru un presedinte de la PSD, dupa ce acesata baza a acceptat fara sa cracneasca paritatea cu un partener mai slab electoral in majoritatea zonelor.

Aici Victor Ponta a reusit miraculos sa convinga partidul si sa pastreze intacta relatia cu Crin Antonescu. Nu stiu cine va fi pana la urma candidat insa sunt sigur ca PSD se va mobiliza puternic la vot dupa un deceniu in care nu a avut sef de stat la Cotroceni.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Vasile Dancu Antonescu atacuri, #Vasile Dancu Ponta Antonescu , #Victor Ponta