Cine sunt parlamentarii care își ascund declarațiile de avere. Amenzile pe care le pot plăti

Joi, 24 August 2023, ora 22:44
5908 citiri
Cine sunt parlamentarii care își ascund declarațiile de avere. Amenzile pe care le pot plăti
Mai mulți parlamentari au picat testul transparenței FOTO Camera Deputaților

La mai bine de două luni de la termenul limită pentru depunerea potrivit legii a declarațiilor de avere pentru 2022, nouă parlamentari încă nu și-au depus documentele și riscă să primească amenzi.

Conform Agenției Naționale de Integritate (ANI), persoanele prevăzute de lege au obligația de a completa și depune declarațiile de avere și de interese până pe 15 iunie. Cu toate astea, parlamentari de la aproape toate partidele nu și-au declarat averea nici până în prezent.

Din tabăra social-democraților, singurul parlamentar care nu și-a depus declarația obligatorie este Steluţa-Gustica Cătăniciu, aflată la al treilea mandat de deputat. Potrivit ultimului document depus, Cătăniciu avea în 2021 cinci terenuri în județul Cluj, dintre care unul de peste 4.440 mp. Pe lângă terenuri, Cătăniciu mai deține cinci apartamente și o casă de locuit, un Mercedes GLK, iar în conturile bancare adună aproximativ 300.000 de lei.

PNL are doi deputați care încă nu și-au depus declarațiile de avere pentru anul trecut. Primul este deputatul Iulian-Alexandru Muraru. Conform documentului publicat în urmă cu mai bine de un an, Muraru deține patru terenuri intravilane în Iași, un automobil Citroen și aproximativ 170.000 de lei în conturile bancare. Pe lângă indemnizația de parlamentar, Muraru câștigă în 2021 bani din funcția de cercetător și profesor asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, precum și drepturi de autor de la două edituri, una din Iași și una din București.

Cel de-al doilea parlamentar PNL care nu și-a făcut publică averea pe 2022 este deputatul Sabin Sărmaș, care este și președinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicațiilor. Ultima sa declarație de avere relevă că liberalul deține mai multe terenuri, cel mai mare fiind unul agricol de peste 30.000 mp. Deputatul mai avea în 2021 două apartamente în Cluj, o casă de locuit în Bistrița-Năsăud, un motor Harley Davidson, un autovehicul Suzuki și aproximativ 450.000 de lei în conturile bancare. De asemenea, Sarmaș ar câștigat în 2021 mai multe sume de bani din darurile de nuntă: 480.000 de lei, 30.000 de euro și 3.200 de dolari.

USR, cei mai mulți aleși fără declarație

UPDATE USR a explicat într-o poziție pentru Ziare.com că toți parlamentarii USR și-au depus declarațiile de avere, însă ANI încă nu le-a încărcat pe site. Mai jos, dovada că deputatul Monica Berescu a trimis declarația către ANI:

Aproape jumătate din parlamentarii care nu și-au depus declarațiile de avere pentru 2022 sunt de la USR. Printre ei se regăsește deputatul Elena Berescu. Conform declarației sale anterioare, deputata deține cinci terenuri intravilane în Iași, un apartament, o casă de locuit, două autovehicule și active financiare împărțite în 19 conturi, în valoare totală de peste 7.1 milioane de lei, sau 1.4 milioane de euro. Berescu mai declara anul trecut 46 de plasamente și investiții directe la entități precum Walt Disney, UiPath, Coinbase, Boeing și mai multe companii de stat românești, precum și 18.000 de dolari în crypto.

Al doilea parlamentar USR care încă nu și-a publicat cea mai recentă declarație este Daniel-Codruț Blaga. Potrivit informațiilor sale mai vechi, deputatul deține trei terenuri în Dâmbovița, un apartament, o casă de locuit și trei autovehicule. Dintre acestea se remarcă un Oltcit fabricat în 1983. În conturile bancare Blaga deținea aproape 570.000 de lei.

Un alt parlamentar USR care pică testul transparenței este Alin-Gabriel Apostol. În urmă cu un an deputatul deținea trei terenuri, dintre care unul agricol de 8.800 mp, cinci apartamente și o casă de locuit în București, două mașini și mai multe conturi bancare care însumau peste 262.000 de lei. De asemenea, Apostol declara acțiuni de peste 1.8 milioane de lei la Agexim Motor SA, o firmă specializată pe comercializarea pieselor de schimb pentru mai multe tipuri de Dacia, Aro, tractoare și alte mașini străine.

Ultimul ales USR care nu și-a completat cea mai recentă declarație de avere este senatorul Cristian Bordei. Conform unui document mai vechi, alesul are șase terenuri, dintre care cel mai mare de peste 70.000 mp, o casă de locuit și un apartament în Cluj, un autoturism Volkswagen, bijuterii din aur și argint cu pietre prețioase și semiprețioase, ceasuri și tablouri evaluate la 55.000 de euro. În conturile bancare senatorul declara aproape 130.000 de lei.

Singurul parlamentar de la UDMR care nu și-a depus declarația de avere pe 2023 este deputatul Miklos Zoltan. La fel precum ceilalți aleși menționați, Zoltan a declarat în trecut că deține mai multe terenuri, unul fiind de peste 11.700 mp în Covasna. Deputatul maghiar mai declara o casă de locuit și un apartament, două autoturisme și peste 830.000 de lei în conturile bancare.

Ultimul ales fără declarația de avere pe 2023 este deputata independentă Anamaria Gavrilă. Aleasă pe listele AUR, Gavrilă declara ultima oară că deține un teren intravilan, două apartamente și o casă de locuit, un automobil electric și conturi bancare cu peste 1.1 milioane de lei.

Ce spune legea

Potrivit legislației din România, membrii Parlamentului sunt obligați să-și publice declarațiile de avere.

„Persoanele prevăzute de prezenta lege au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie. Declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează: pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, în cazul veniturilor, respectiv situaţia la data declarării pentru celelalte capitole din declaraţie, potrivit anexei nr. 1”, precizează Legea 176/2010 privind integritatea.

În baza acestor declarații de avere, Agenția Națională de Integritate (ANI) poate evalua dacă un politician român are o avere ce poate fi justificată sau nu.

Potrivit articolului 29 a legii menționate, parlamentarii riscă amenzi de la 50 de lei până la 2.000 de lei

„(1) Nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum şi nedeclararea, în declaraţia întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare”, mai arată legea.

Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Mihai Amarandei, fost consilier al ministrului Agriculturii Petre Daea, a fost chemat în fața Curții de Apel Iași de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Integritate (ANI), după...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#declaratii de avere parlamentari, #declaratie de avere, #ani , #parlamentari