Relația din ce în ce mai tulbure între Florin Cîțu și USR PLUS. Neînțelegeri și declarații de război

Joi, 15 Iulie 2021, ora 03:40
5680 citiri
Relația din ce în ce mai tulbure între Florin Cîțu și USR PLUS. Neînțelegeri și declarații de război
Relația dintre Florin Cîțu și USR PLUS devine din ce în ce mai blurată FOTO Facebook / Florin Cîțu

Premierul Florin Citu pare sa aibă o relație din ce în ce mai rece cu partenerii de guvernare din USR PLUS, dupa ce miercuri, 14 iulie, i-a contrazis atat pe ministrul Economiei Claudiu Năsui cât și pe vicepremierul Dan Barna. Totodată, PNL a fost pasiv în conflictul dintre USR și UDMR privind desființarea Secției Speciale, iar în urmă cu câteva săptămâni Cîțu promitea în fața filialelor liberale din Capitala că dacă va ajunge lider al partidului, vor fi susținuți doar membri PNL la primăriile de sector.

Ministrul Economiei Claudiu Năsui a anunțat miercuri că urmează sa facă reduceri importante de posturi în cadrul ministerului și că cei care vor rămâne în minister vor fi nevoiți să dea concurs pentru posturi. Năsui a explicat ca ministerul a ajuns să aibă foarte multe structuri și șefi ca urmare a „multiplelor despărțiri și comasări de ministere”. „Prin această reorganizare reducem funcțiile redundante și departamentele care nu și-au arătat niciodată utilitatea”, a mai subliniat politicianul.

Câteva ore mai târziu, ministrul era contrazis de către premier, care a explicat că în restructurarea anunțată de Năsui nu este vorba de concedieri, ci doar de comasarea unor direcții și că persoanele respective vor rămâne în minister.

Florin Cîțu l-a contrazis în aceeași conferință de presă și pe vicepremierul Dan Barna, care a declarat câteva ore mai devreme că ar fi trebuit să existe măsuri mult mai ferme pentru a încuraja vaccinarea, dând exemple de diferite restricții pentru persoanele care nu s-au imunizat.

“Adică chiar cred că ar fi trebuit să avem măsuri mult mai ferme în ceea ce înseamnă vaccinarea, în sensul de acces limitat la evenimente, nici măcar pe partea cu teste, ci doar persoane vaccinate, tocmai pentru a încuraja vaccinarea, pentru că da, vorbim de perspectiva unui val patru, care vedem că în multe ţări din lume este deja activ, vorbim de o tulpină care răspunde la vaccin - şi asta e foarte bine - dar pentru asta trebuie să fii vaccinat”, explica Barna marți seară într-o emisiune TV.

De cealalta parte, premierul a relatat că deocamdată nu exista astfel de propuneri în CNSU și a notat că își amintește că USR PLUS a susținut relaxarea restricțiilor. “Eu, din contră, ţin minte susţinerea colegilor de coaliţie pentru a relaxa condițiile pentru a avea concerte. Dacă am înţeles eu greşit mesajul, ar fi bine să se clarifice”, a relatat Cîțu.

Război pe desființarea Secției Speciale

O distanțare între premier și USR PLUS s-a observat și zilele trecute, când în timp ce ministrul Justiției Stelian Ion și vicepremierul Dan Barna se războiau în declarații cu UDMR pe tema desființării Secției Speciale, liberalii, care în mod oficial susține varianta USR PLUS, n-au scos niciun cuvânt. Deși Dan Barna nu excludea varianta ruperii coaliției în cazul în care conflictul nu se va rezolva, premierul a exclus marți dimineață această variantă, însă nu a prezentat o concluzie sau o soluție în ce privește desființarea SIIJ.

"Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte simple: eu am desfiintat SIIJ, fiind un proiect de lege aprobat în Guvern. Acum este rolul Parlamentului, sub îndrumarea Ministerului Justiției, să vină cu cea mai bună soluție, dacă există o soluție mai buna decât ceea ce am făcut noi în ședința de Guvern și aștept soluțiile Parlamentului împreună cu Ministerul Justiției", a declarat Florin Citu. Totuși, conform unor surse citate de Ziare.Com, în realitate, PNL e de partea UDMR în acest conflict.

Premierul a atras critici dinspre USR PLUS și în urmă cu două săptămâni, pe 1 iulie, când le transmitea liberalilor din București să voteze „înțelept” la alegerile președinților de filiala din sectoarele Capitalei, deoarece, cu el președinte al partidului, vor fi susținuți doar membrii PNL la primăriile de sector.

„Mesaj ferm pentru colegii mei, membri PNL în București: cu mine președinte al partidului, vom susține doar membri PNL la primăriile de sector. Votați înțelept când alegeți președinții PNL de sectoare. Mult succes și vă aștept alături de echipa câștigătoare. Împreună construim România liberală.” afirma premierul.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Florin Citu, #coalitie de guvernare, #usr plus, #premier , #stiri Florin Citu