Beijingul impune sanctiuni unor personalitati americane si canadiane. Justin Trudeau: "Un atac la adresa libertatii de exprimare, transparentei si democratiei"

Duminica, 28 Martie 2021, ora 15:00
2395 citiri
Beijingul impune sanctiuni unor personalitati americane si canadiane. Justin Trudeau: "Un atac la adresa libertatii de exprimare, transparentei si democratiei"
Se ascut tensiunile intre Occident si China/Foto: Justin Trudeau/Heptaphoto

Seful diplomatiei americane Antony Blinken a denuntat sanctiuni "fara fundament", dupa ce China a sanctionat doi oficiali americani, un oficial canadian si o comisie parlamentara canadiana insarcinata cu drepturile omului in dosarul uigur, subliniind ca acest lucru nu va face decat sa creasca "atentia internationala" in centrul careia se afla "genocidul" din Xinjiang, relateaza AFP.

China a sanctionat sambata doi americani, membri ai Comisiei americane a libertatii religioase internationale - Gayle Manchin si Tony Perkins -, pe deputatul canadian Michael Chong si o comisie parlamentara canadiana insarcinata cu drepturile omului, carora le-a interzis intrarea in China continentala, in Hong Kong si Macao, a anuntat sambata Beijingul.

Diplomatia chienza ii acuza de impunerea unor sanctiuni "pe baza unor zvonuri si dezinformari".

Oficialii occidentali sanctonati, carora li se interzice totodata sa faca afaceri cu cetateni si institutii chineze, "trebuie sa inceteze orice manipulare politica a problemelor legate de Xinjiang si sa inceteze sa se amestece in afacerile interne ale Chinei in vreun fel".

"Altfel, ei isi vor arde degetele", a amenintat Ministerul chinez de Externe.

"Suntem solidari cu Canada, Regatul Unit, UE si alti parteneri si aliati din lume", a subliniat sambata Antony Blinken, care indeamna Republica Populara Chineza sa puna capat incalcarii drepturilor omului si abuzurilor uigurilor, musulmani, si membrilor altor etnii si religii in Xinjiang si "sa elibereze persoane detinute in mod arbitrar".

Canada a respins drept "inacceptabile" aceste sanctiuni.

"Sanctiunile Chinei sunt un atac la adresa libertatii de exprimare, transparentei si democratiei", a denuntat intr-un mesaj postat pe Twitter premierul Justin Trudeau.

"Canada este solidara cu partenerii sai impotriva acestor masuri inacceptabile si va continua sa apaere drepturile omului impreuna cu partenerii sai internationali", a subliniat el.

"Trebuie sa ne unim pentru a le aminti celor care incalca drepturile omului si drepturile democratice ca lumea este cu ochii pe ei", a subliniat seful diplomatiei canadiene Marc Garneau, care denunta, la randul sau, drept "inacceptabile" sanctiunile chineze.

Deputatul canadian vizat, conservatorul Michael Chong, a declarat ca el considera sanctiunile chineze care i-au fost impuse drept o "distinctie onorifica".

"Avem datoria sa cere socoteala Chinei cu privire la represiunea din Hong Kong si genocidul uigurilor", a subliniat el.

Ministrul Garneau a comparat China cu o "bruta" din curtea scolii, intr-un interviu inregistrat, si a apreciat ca acest fel de brute "nu se schimba decat daca li se transmit mesaje clare".

UE, Regatul Unit, Statele Unite si Canada au impus luni sanctiuni coordonate unor fosti si actuali lideri din regiunea Xinjiang, in care Beijingul impune de cativa ani o supraveghere politista drastica, iar China a ripostat imediat prin sanctionarea unor personalitati europene si britanice.

Potrivit unor studii publicate de catre un instut american si unul australian, respinse de catre Beijing, cel putin un milion de uiguri au fost internati in "lagare" in Xinjiang, in nord-vestul Chinei, iar unii au fost supusi "muncii fortate" in campuri de bumbac.

Washingtonul considera ca reprimarea acestei minoritati musulmane chineze, majoritara in Xinjiang, constituie un "genocid".

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#China, #washington, #Statele Unite Americii, #genocid, #Canada, #stiri internationale , #stiri internationale