Primul metrou electric din Europa, inaugurat in urma cu 125 de ani. A fost construit in mai putin de doi ani

Duminica, 02 Mai 2021, ora 12:11
4889 citiri
Primul metrou electric din Europa, inaugurat in urma cu 125 de ani. A fost construit in mai putin de doi ani
Metroul din Budapesta FOTO dailynewshungary.com

La 2 mai 1896, a fost inaugurata oficial, la Budapesta, prima cale ferata subterana electrificata din Europa, in prezenta lui Francisc Iosif I imparat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei si Boemiei, rege al Croatiei (1867-1916).

La doar un metru sub bulevardul Andrassy din Budapesta, se afla Linia Millennium, care impreuna cu bulevardul, devenit unul dintre cele mai elegante din capitala, fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, din 2002. Este prima linie de metrou din Europa continentala si al doilea din lume dupa London Underground.

Desi metroul londonez cu aburi a fost inaugurat primul, in 1863, Budapesta revendica primul metrou electric de pe continent. Magistrala M1 din Budapesta functioneaza constant din 1896, fiind folosita zilnic de mii de persoane.

M1 si-a castigat titlul de "Millenium Underground" datorita rolului pe care l-a avut in cadrul sarbatorilor din 1896 care au marcat aniversarea a 1.000 de ani de la cucerirea regiunii de catre Ungaria.

La sfarsitul lunii ianuarie 1894, Budapest Electric City Railway Ltd. si Budapest City Railroad Co. au prezentat autoritatilor municipale responsabile pentru transportul din oras o propunere de la Siemens & Halske pentru o cale ferata subterana, solicitand aprobarea proiectului.

Municipalitatea a abordat numeroase proiecte de anvergura in perioada Expozitiei Mileniului din Budapesta din 1896. Avand in vedere festivitatile care urmau expozitiei nationale, extinderea retelei de transport public a avut prioritate. Traseul de 3,75 kilometri urma sa ruleze - in cea mai mare parte subteran - din Piata Gisela din centrul orasului Pest, prin bulevardul Waitzner si bulevardul Andrassy pana la terenul expozitional. Scopul principal al acestei investitii, ce a devenit cunoscuta sub numele de metrou electric Franz-Josef, a fost de a asigura un transport sigur si rapid pentru numerosii vizitatori asteptati sa participe la expozitia nationala.

Deoarece timpul era esential, proiectul a fost aprobat de comitetele competente cu o viteza exceptionala, in doar cateva luni. Pe 9 august 1894, a fost emisa o licenta de constructie si functionare - cu conditia ca proiectul sa fie gata de functionare pentru Expozitia Mileniului.

Designerul constructiei liniei de metrou a fost firma germana Siemens & Halske. Pamantul, betonul si lucrarile de instalare au fost incredintate contractorului Wunsch Robert Budapesta. Odon Vojtek a fost directorul de santier. Gresia alba si maro care imbraca statiile au fost facute la Fabrica de stat din Zsolnay.

Ca timp insemna doar 21 de luni in care sa se construiasca sistemul de metrou si sa furnizeze echipamentul electric pentru locomotive, potrivit welovebudapest.com. Constructia a inceput pe 13 august si, din cauza timpului limitat, s-a lucrat in doua schimburi. Odata cu lasarea noptii, muncitorii continuau la lumina lampilor cu arc. Au fost excavate in total 138.000 de metri cubi de sol, iar pentru structura de sprijin au fost necesari 47.000 de metri cubi de ciment si 3.000 de tone de fier.

Au fost utilizate cele mai moderne tehnici de constructie, cum ar fi malaxoare, pompe si excavatoare si a fost nevoie de 2.000 de muncitori, pentru ca tronsonul sa fie gata in mai putin de doi ani. Acest tronson a fost construit in intregime de la suprafata, metoda taie si acopera folosita in realizarea transeelor pe front. Pentru fundatia tunelului, peretii laterali de sustinere si tavanul inalt de 2,85 metri a fost folosit beton. Stalpii de otel au fost ridicati pe placa de baza pentru a sustine grinzile de otel ale tavanului tunelului. Dupa finalizarea constructiei din otel, spatiile dintre suporturile individuale au fost umplute cu beton.

In ciuda diferitelor adversitati care erau imprevizibile atunci cand a fost planificat proiectul de pionierat, metroul a fost finalizat la timp. El functiona cu 20 de vagoane care fost realizate in Fabrica din Budapesta a companiei Schlick. Intregul echipament electric, inclusiv motoarele si dispozitivele de comutare, au fost furnizate de Siemens & Halske, potrivit new.siemens.com.

Trenurile circulau pe doua sine in tunelul subteran cu latimea de sase metri. Datorita dimensiunilor tunelului subteran, vagoanele erau relativ mici, astfel incat linia era cunoscuta si sub numele de "micul metrou". Fiecare vagon avea 28 de scaune iar in picioare spatiul era disponibil pentru 14 persoane. Spre deosebire de tramvaiele obisnuite ale zilei, cabina soferului era complet separata de habitaclu.

Metroul a circulat de la ora 6 dimineata pana la ora 1, dupa miezul noptii pe durata expozitiei, iar in perioadele de varf exista un tren la fiecare doua minute.

Prima linie de metrou de pe continentul european - cunoscuta acum sub denumirea de "metrou Millennium" - a fost modernizata de mai multe ori si este inca o parte stabilita a retelei de metrou din Budapesta.

In 1955, in momentul construirii liniei de metrou Est-Vest, una dintre sectiunile de tunel originale ale "metroului Millennium", a fost retrasa din circulatie, fiind astfel deschisa oportunitatea de a crea un muzeu cu scopul de a prezenta istoria metroului din Budapesta intr-un cadru autentic. Muzeul subteran Millennium a fost deschis publicului din 1975, iar in 1996, la 100 de ani de la lansarea metroului - pe langa intreaga linie de metrou -, muzeul insusi a fost reinnoit. Astfel, pe langa vagoanele expuse, machete, documente, fotografii, peretii in sine evoca o atmosfera istorica unica in inima centrului orasului Budapesta, potrivit www.bkv.hu.

Metroul din capitala Ungariei, devenit operational pentru prima data odata cu deschiderea liniei 1 in mai 1896, are in prezent patru linii. Liniile M1 si M2 au fost prelungite in 1973 pana la lungimile lor actuale de 4,4 km si 10,3 km. Linia M3 a fost inaugurata in 1976, ceea ce a marcat inceputul celor trei linii cu coduri de culoare galben pentru M1, rosu pentru M2 si albastru pentru M3. Sistemul dispune de prima linie de metrou automatizata din Europa de Est pe linia M4, care a fost deschisa in martie 2014, potrivit www.railway-technology.com.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Mai nimic nu s-a mai auzit despre linia de metrou care ar trebui să lege Capitala de aeroport. Ziare.com a aflat noi informații despre acest proiect. Construirea liniei de metrou până la...
#metrou, #Budapesta, #inaugurare , #stiri internationale