Kelemen Hunor: Maghiarimea nu poate fi inghesuita intr-o singura regiune

Sambata, 11 Mai 2013, ora 14:33
2096 citiri
Kelemen Hunor: Maghiarimea nu poate fi inghesuita intr-o singura regiune
Foto: Ziare.com

Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, sambata, ca Uniunea doreste organizarea unui referendum national pentru organizarea de regiuni economice, nu administrative.

UDMR militeaza pentru regiuni formate din 3-4 judete, iar maghiarimea sa fie in doua regiuni, una cu judetele Harghita, Covasna si Mures, iar cea de a doua, cu judetele Satu Mare, Bihor, Maramures, Salaj.

"Maghiarimea este impartita in mai multe zone, deci nu poti sa o pui intr-o singura regiune", a spus Kelemen Hunor, prezent sambata, la Sibiu, la Consiliul Reprezentantilor Unionali.

Hunor: Nu e nevoie ca regiunile de dezvoltare sa aiba atributii administrative

"Eu cred ca Harghita, Covasna si Mures trebuie sa formeze o regiune, fiindca au traditie, au legaturi istorice, au legaturi economice, din acest punct de vedere este foarte clar ca asa trebuie sa se intample si in Zona de Vest, eu cred ca Satu Mare, Bihor, Maramures, Salaj trebuie sa formeze o regiune. Acolo traiesc maghiari, dar traiesc in minoritate, deci nu schimba nimic o astfel de regiune", a adaugat Hunor.

Liderul UDMR a apreciat ca, "maghiarimea nu poate fi inghesuita intr-o singura regiune". "Maghiarimea nu poate fi inghesuita intr-o singura regiune, asta este important, pentru ca noi nu punem pe primul loc, argumentul etnic, dar nici nu poti sa nu tii cont de acest lucru, cand vorbesti de Secuime, unde maghiarii traiesc in comunitate compacta", a explicat Kelemen Hunor.

Inalt oficial de la Bruxelles: Regiunile nu trebuie desenate pe criterii etnice

Acesta a spus ca la Congresul UDMR din 25 mai, de la Miercurea Ciuc, Uniunea va adopta un document in care va arata ca se opune regionalizarii administrative si este doar pentru regiuni economice. "Regiuni economice. Doar regiuni economice, nu administrative.(...) Nu suntem de acord cu regiuni administrative", a aratat Kelemen Hunor.

Presedintele UDMR este pentru organizarea unui Referendum national, privind regionalizarea, altul decat cel pentru Constitutie.

Propunere maghiara pentru regionalizare: intoarcerea la fostele principate

"Noi credem ca avem nevoie de regiuni de dezvoltare economica, dar aceste regiuni trebuie sa fie mai mici si mai coerente in toata tara, fiindca esecul nostru in perioada de pre-aderare si post-aderare se datoreaza faptului ca aceste regiuni au fost desenate prost. Nu au fost gandite bine. Acestea sunt ideile principale si eu cred ca trebuie sa merge la Referendum. Nu trebuie prin asumare, nu trebuie prin ordonanta, trebuie un Referendum. Nu trebuie sa iti fie frica de cetateni", a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: Pericolul maghiar trebuie scos din problema regionalizarii

Kelemen Hunor crede ca regionalizarea avuta in vedere de Guvern, va fi facuta doar pentru "un premier, un ministru, o coalitie".

"Ideea principala e ca nu credem ca Romania are nevoie de inca un nivel administrativ, nu are nevoie de inca un nivel birocratic intre judet si centru, fiindca problemele Romaniei, problemele dezvoltarii Romaniei nu stau in lipsa acestui nivel de administratie publica. Nu credem ca trebuie golite judetele, pentru ca vrei, nu vrei, la un moment dat, daca mai infiintezi inca un nivel administrativ, judetele vor fi golite. Pentru ca nu centrul cedeaza din putere (...) si nu faci pentru un premier, pentru un ministru, nu faci pentru o coalitie o astfel de reforma, faci pentru 30-40-50 de ani", a criticat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: Pentru unii, secuimea si Tinutul Secuiesc au devenit o boala cronica

UDMR este pentru regiuni economice formate din maxim patru judete, care sa aiba legaturi istorice si economice intre ele si sa fie asemanatoare ca dezvoltare.

"Regiuni mai mici formate din 3-4 judete (...) si regiuni care au legaturi istorice, traditionale, economice ele intre ele si nivel de dezvoltare asemanator, foarte apropiat, ca, daca trebuie sa concureze un judet sarac cu un judet bogat, de fiecare data, cel care este bogat, castiga si dezvoltarea este mai semnificativa si cel care este mai sarac, ramane in urma tot timpul. Noi am aratat cu date statistice, ca acest lucru s-a intamplat de cand au fost infiintate aceste regiuni de dezvoltare economica si in interiorul regiunilor, intre judete, dar si intre regiuni, cu exceptia Regiunii Bucuresti - Ilfov si cu exceptia Regiunii cu centru Timisoara", a opinat presedintele UDMR.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Kelemen Hunor regionalizare, #Kelemen Hunor reorganiazare teritoriala, #Kelemen Hunor maghiari , #presedinte UDMR