Romania - marele impas. Perechea de septari din mana lui Iohannis

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 07 Noiembrie 2015, ora 07:04
8295 citiri
Romania - marele impas. Perechea de septari din mana lui Iohannis

Dincolo de analiza, altfel corecta, a presedintelui Iohannis dupa prima runda de consultari, cred ca definitia momentului intr-un singur cuvant este impas.

Partidele s-au derobat de responsabilitate, nu propun niciun premier si au mutat toata raspunderea solutiei la Cotroceni. Nu cred ca este vorba despre smerenie in fata reprosurilor strazii, cat de frica.

Consider si eu asemeni lui Sorin Ionita ca, dupa o eventuala prima maraitura la adresa oricarei solutii politice, un premier politic care sa vina cu alt discurs, cu o agenda clara de masuri, cu termen si tinte precise, in directia mai bunei guvernari cerute de tara ar putea sa convinga, sa primeasca o sansa.

Dar partidele nu au curajul sa-si asume nu atat desemnarea unui astfel premier cu alta fata, cat a unei echipe. Cine sa stie mai bine decat liderii partidelor cum a fost cultivata incompetenta, politrucii, obedienta la toate nivelurile?

Si nu este vorba numai despre ministri, cat despre intregul mecanism care coboara spre secretari de stat, directori in ministere etc. Cine sa stie mai bine decat ei ca sistemul e plin de bombe de coruptie, de incompetenta gata amorsate si care pot exploda fiecare oricand in curtea viitorului guvern pe care si l-ar asuma.

Apoi, cum sa faca un premier politic, PSD sau PNL, majoritate fara UNPR? Iar UNPR este cadavrul politicii romanesti, de care nimeni nu mai vrea sa se apropie. L-am vazut pe dl Oprea ca accepta orice. Dar cine sa mai primeasca oferta la vedere, asumat? Orice atingere din partea UNPR e un fel de sarut al mortii politice.

In aceste conditii, se profileaza, dupa cum spune presedintele Iohannis, varianta anticipatelor sau a guvernului de tehnocrati. Am mai spus-o, anticipatele mi se par singura solutie de a drena raul cel mare care e in Parlament.

Sub presiunea acuta a strazii, listele electorale ar fi probabil mai bune, iar dupa ce urnele vorbesc si schimbi compozitia Legislativului poti discuta despre o intrare in normalitate a unui guvern politic cu legitimitate si reinstitui democratia parlamentara la parametri functionali si sa te pui pe reforme pas cu pas.

Altfel, aceeasi Marie isi schimba palaria.

Nu pretind ca sunt conditiile ideale pentru alegeri, dar ele reprezinta o modalitate de a urni totusi bolovanul si de a incepe o reforma care, desigur, trebuie sa continue. Nu ai nicio sansa sa faci altfel de politica cu un Parlament impanat cu penali, dinozauri, traseisti etc. Nu vad cum.

Sigur, toate partidele, cu exceptia ALDE, iau oficial in calcul anticipatele. PNL le solcita chiar ca solutie principala. Dar dincolo de vorbe nu vad niciun pas in directia aceea. Si pasul e simplu: un acord politic clar pentru anticipate, cu doua guverne picate.

Si cred ca singura solutie fezabila ar fi ca acordul sa includa fie vot la vedere, fie tinerea in banci a parlamentarilor in momentul votului pentru ca la secret trece si un copac, indiferent ce vor zice liderii. Acordul nici macar nu se profileaza.

In plus, anticipatele nu ar trebui sub nicio forma sa se suprapuna localelor, cel putin nu daca ramanem la alegerea primarilor intr-un tur de scrutin si nu eliminam cei 550 de traseisti. Fara indeplinirea acestor conditii, primarii "care sunt", ca sa zic asa, vor tracta cu succes listele partidelor.

Deci ar ramane solutia guvernului tehnocrat. Deja este vehiculat numele dlui Ciolos ca viitor premier. Am o mare stima pentru domnia sa si cred ca este una dintre competentele reale ale Romaniei. Dar Guvernul nu se reduce la premier, iar unul de tehnocrati mi se pare o iluzie, adica palaria Mariei.

Cine va asigura sprijin politic, deci de cine va fi dependent guvernul de tehnocrati? Pai de cei impotriva carora se striga in strada si care nu au curajul sa vina cu o solutie politica. Tot ei vor avea butoanele politice, nu guvernul tehnocrat caruia ii va fi lasata fix marja care sa ii permita functionarea, dar nimic mai mult.

Credeti ca in an electoral ii vor fi permise masuri impopulare, daca ele vor fi necesare? Si nu ma refer la taieri, ci la anularea unor majorari promise, de exemplu. Credeti ca va fi lasat sa implementeze reforme profunde care sa vizeze schimbari majore privind cheltuirea banului public competenta si integritatea in profunzime prin eliminarea politrucilor si a clientilor capuse?

As vrea sa cred in basme, dar nu pot.

Dar sa zicem ca se poate. Care oameni anume sa faca treaba asta?

Un premier tehnocrat gasesti. Se pare ca e, cum spuneam, gasit. Dar mai departe? Ca tehnocratii nu sunt niste mere pe care le culegi din copac. Trebuie 20 - 25 de oameni cu competenta dovedita de cariera lor, apolitici, fara uzura in functii publice, cu integritate nepatata si imaginea neafectata de scandaluri.

Si ei ar trebui sa-si lase carierele lor de acum, ca daca sunt cu adevarat competenti, nu stau in somaj, salariile de acum, stabilitatea de acum. Sa zicem ca ar fi patrioti si o vor face.

Dar unde sa vina ei? Sub cizma politica sa deconteze in locul politicului criticile presei (si nu ma refer doar cele oneste, fara agenda), furia multimii, sa se expuna si sa stea intre ciocanul strazii si nicovala Parlamentului, asa cum il vedem cu ochiul liber in toata splendoarea sa. Nu stiu ce sa zic.

Si cum spuneam mai sus, nici nu e vorba doar despre ministri. Este vorba si despre secretari de stat, de directori din ministere si deconcentrate etc. Si sa gasesti cativa tehnocrati dispusi sa se sacrifice, daca ii asezi pe bombe care le explodeaza sub fund incontrolabil, nu ai facut nimic in afara faptului ca-i sacrifici. Si nu ma indoiesc ca niste oameni inteligenti sunt perfect constienti de asta.

Deci solutia tehnocrata nu presupune numai premierul, ci si sustinerea pentru masuri reale, nu pentru fatuiri, si echipa. Cand ai anuntat premierul, trebuie sa ai si celelalte conditii indeplinite. Le are presedintele?

Si cred ca si aici trebuie cautata cauza pentru care presedintele temporizeaza anuntul. Nu ma indoiesc ca, daca dl Iohannis avea o solutie inchegata, fezabila pe ansamblu, ar fi avut tot interesul sa o puna rapid pe masa si sa isi aseze pe frunte laurii salvatorului.

Temporizarea aceasta e riscanta. Oamenii se pot linisti, dupa cum pare avand in vedere scaderea numarului celor adunati la Piata Universitatii vineri seara, se mai poate strica si vremea, si odata intrati in case oamenii sa nu se mai intoarca, sa scada exigentele si sa o luam, de fapt, de la capat.

In plus, protestul mai poate fi si confiscat, dirijat, n-ar fi pentru prima data. Cristian Turturica a lansat deja un semnal de alarma:

"Cand presedintele Iohannis se intalnea la Cotroceni cu o parte dintre liderii societatii civile si reprezentantii demonstrantilor din Piata Universitatii, PSD a pus in scena propria consultare cu 'societatea civila' pe care o controleaza de ani buni (...) De ce s-au intalnit la sediul partidului, din Bd Kiseleff? Pentru a da protestelor din Bucuresti un sens favorabil PSD, adica a-l indrepta spre toti adversarii politici, dar si institutionali. Impotriva presedintelui Iohannis si a PNL, in special."

Asadar, deocamdata cred ca vedem doar un mare impas si lipsa solutiilor, de altfel previzibila dupa desertul politic in care ne aflam de multa vreme.

Si am o veste proasta, solutia pe termen lung nu poate fi decat politica. Restul sunt pansamente sub care infectia isi face de cap.

Teoretic, presedintele are in mana toate cartile. Dar ma tem ca acolo e doar o pereche de septari.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#alegeri anticipate, #guvern tehnocrati Ciolos, #presedinte consultari premier , #presedinte