Bilanț de mandat. Nicușor Dan, primarul Capitalei: Între planuri de lungă durată și “greaua moștenire”

Miercuri, 20 Martie 2024, ora 03:00
4099 citiri
Bilanț de mandat. Nicușor Dan, primarul Capitalei: Între planuri de lungă durată și “greaua moștenire”
Proiectul de buget propus de Nicușor Dan a fost respins a doua oară FOTO Facebook Nicușor Dan

Nicușor Dan, actual primar al Capitalei, își propunea în campania din 2020 schimbări radicale ale unor probleme care par a nu se mai termina pentru bucureșteni: furnizarea agentului termic, dezvoltări imobiliare haotice, starea spațiilor verzi.

În primii ani de mandat, marcați de pandemie și criză economică, Nicușor Dan și-a justificat demersurile prin nevoia de a respecta regulile legate de sănătatea populației. El promisese încă din campanie că va înceta manifestările festiviste, concertele și alte asemenea cheltuieli.

În 2020, primarul ales al Capitalei anunța că este necesară o reducere a bugetului alocat pentru evenimentele care sunt organizate de Primăria București cu ocazia sărbătorilor din cauza datoriilor imense pe care le avea instituția.

"Dacă ai doi copii la școală și nu-ți ajung banii, nu te duci în vacanță în Dubai, asta trebuie să facem. Noi suntem într-o situație economică dificilă și trebuie să direcționăm banii acolo unde sunt urgențele. Urgențele sunt în chestiuni fundamentale, cum ar fi traficul, poluarea, termoficarea. E posibil să avem târguri private, dar să alocăm banii din partea primăriei pentru astfel de evenimente, foarte puțin probabil", declara Nicșor Dan în 2020.

Promisiuni: apă caldă și căldură

Nicușor Dan spunea că problema termoficării nu s-a rezolvat în mandatele anterioare pentru că rețeaua a fost cârpită sau reparată atunci când trebuia, de fapt, înlocuită toată infrastructura.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Mai exact, în momentul în care se schimbă o parte de conductă din orice colț al Capitalei, toată rețeaua de furnizare este afectată. În 2022, Nicușor Dan a venit cu o soluție temporară până când prin investiții s-ar ajunge la parametrii optimi către toate punctele termice și către toate apartamentele.

“Căutăm soluții concrete pentru îmbunătățirea calității serviciului de termoficare din Capitală: am demarat proiectul prin care ne propunem să instalăm 20 de mini centrale în anumite puncte termice, situate la capetele de rețea unde funcționarea a fost deficitară și unde agentul termic a fost livrat în parametrii insuficienți.

(Este vorba despre patru puncte termice din sectorul 1, șase din sectorul 2, alte trei puncte termice din sectorul 3, una în sectorul 4, trei în sectorul 5 și alte trei în sectorul 6). De aceste mini centrale vor beneficia un număr de 357 de blocuri, respectiv cele arondate celor 20 de puncte termice identificate”, spunea directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu.

Problemele au continuat să apară ori de câte ori s-au realizat lucrări și, spre deosebire de un eveniment de inaugurare, schimbarea a 700 de kilometri de conductă în Capitală nu este un proces ușor de atins.

În luna februarie 2024, Nicușor Dan anunța că de la preluarea mandatului au fost înlocuiți peste 110 km de conducte, dintre care 50 km doar anul trecut, iar obiectivul pentru anul în curs este înlocuirea a 70 km de reţea.

Spații verzi: între cea mai mare amendă dată și cele mai grave derapaje

La început de mandat, unul dintre principalele reproșuri care i se aduceau actualului primar era faptul că parcurile centrale din București sunt insalubre. Acesta argumenta prin faptul că ALPAB (Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București) nu își face treaba.

Era chiar cazul parcului din fața primăriei Capitalei încă de la preluarea mandatului și presa a relatat despre această situație și anul trecut. Cișmigiu și Herăstrău au fost, de asemenea, adesea amintite în discuțiile privind neglijarea spațiilor verzi.

”Am venit după școală în parc și surpriză, nici măcar nu mai sunt locurile de joacă. Din păcate, e doar … nu știu ce să spun… o pădure părăsită?”, afirma un copil care se juca în parcul Cișmigiu în luna septembrie 2023, potrivit Euronews.ro.

De asemenea, administrația parcului Herăstrău a fost criticată pentru lipsa de igienă și faptul că locurile de joacă nu sunt sigure.

În timp ce alți cetățeni s-au îndreptat înspre spațiile verzi realizate de primarii de sector, problema parcurilor din subordinea primăriei Capitalei a fost ignorată pe parcursul întregului mandat.

Pe de altă parte, Nicușor Dan a reușit să demonstreze baza legală a Poliției Locale pentru a aplica cea mai mare amendă dată unui proprietar în România pentru nerespectarea spațiilor verzi. Proprietarii terenului retrocedat din parcul IOR, pierdut în instanță de Sectorul 3 și Primăria Capitalei, au fost amendați cu 35 de milioane de euro după ce s-a constatat că aceștia au defrișat sau au uscat intenționat vegetația pentru a putea declara spațiul verde unul de construit.

Amenda a fost contestată în instanță și IOR se află încă o dată într-un proces în care până la decizia instanței se produc transformări.

Sistemul medical

Nicușor Dan a anunțat marți, 19 februarie, investiții de 29 de milioane de lei pentru cinci spitale din Capitală.

În ultimii trei ani au fost atrase fonduri de peste 270 de milioane de lei pentru cele 19 spitale administrate de Primăria Capitalei.

Transport metropolitan, tramvaie noi și fără creșterea prețurilor

Una dintre promisiunile promovate în campanie a fost crearea unui sistem integrat de transport în care traficul din Capitală să nu mai reprezinte principala frustrare a cetățenilor. Pentru un astfel de obiectiv ar fi fost necesară o colaborare și cu alte administrații.

Trenurile metropolitane, Podul Grant sau alte investiții s-au lăsat așteptate în primă instanță din cauza lipsei de muncitori în cei doi ani de pandemie, iar mai apoi și din cauza unei lipse de comunicare cu alte instituții de stat.

După multe reproșuri adresate Gabrielei Firea, legate de prețurile la care Primăria achiziționează din Turcia sau alte țări, autobuze și tramvaie, uneori second-hand, Nicușor Dan a încheiat un contract cu o firmă românească.

Comisia de Recepție pentru tramvaiele produse în România, la evaluarea documentelor a decis că tramvaiele livrate de Astra Arad sunt conforme și respectă cerințele din caietul de sarcini.

Contractul doar pentru partea de tramvaie este în valoare de 20 de milioane de euro (pentru 100 de tramvaie), iar restul comenzilor sunt onorate din bani europeni din PNRR.

“Suntem la jumătatea contractului de livrare a celor 100 de tramvaie. A venit tramvaiul numărul 50. De fapt, şi tramvaiul numărul 51. Este parte din investiţiile mari pe care le facem în transportul public. Până la sfârşitul anului, o să vină cele 100 de autobuze electrice şi, până în primăvara viitoare, o să vină cele 100 de troleibuze. Parte din ele sunt finanţate din fonduri europene, parte din Fondul de Mediu şi cu o mică contribuţie a Primăriei", a precizat Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă, la Depoul STB Giurgiului în septembrie 2023.

Nicuşor Dan a anunțat recent că lucrările la Podul Grant, un alt obiectiv asumat înainte de încheierea mandatului, se desfăşoară în graficul asumat, astfel încât în luna martie 2024 se va drumul la circulație.

Bugetul anual, o veșnică problemă

An de an, facilitățile de care se bucură locuitorii Capitalei au constituit un motiv pentru care Nicușor Dan s-a văzut în situația în care să apeleze la Fondul de Rezervă al Guvernului sau alte alocări pentru a soluționa problema. Încă din 2021 s-a apelat pentru anumite primării la această sursă de finanțare.

Când însă PNL și PSD au format Coaliția de Guvernare, s-a putut observa și cum lipsa de susținere s-a transpus în lipsă de alocări.

Pe de altă parte, Nicușor Dan a argumentat că nici calitatea termoficării din București nu reflectă prețul plătit de un deținător de centrală de apartament.

Totuși acesta a propus chiar la început de mandat o majorare de prețuri pentru gigacaloria plătită de locuitorii beneficiari ai rețelei termice.

“Comparația cu bucureștenii cu centrală individuală, bucureștenii din sistemul centralizat ar plăti mai puțin decât cei cu centrală individuală, dar mi s-a părut corect fiindcă este mai slabă calitatea serviciului furnizat de noi. Al treilea argument: nu s-a mai operat o creștere de tarif din 2011. În 2011, tariful total era 320, iar bucureștenii plăteau 164, iar pe prețul nou este 980 lei, bucureștenii ar plăti 164 lei, iar primăria restul, ceea ce este disproporționat”, spunea Nicușor Dan în 2021.

Planul Urbanistic General

Una dintre marile provocări puse pe masă de Nicușor Dan a fost realizarea unui Plan Urbanistic General, pentru care au fost blocate toate Planurile Urbanistice Zonale de amploare.

Investitorii imobiliari argumentează că prin aceste decizii autoritățile pun piedici marilor dezvoltatori instituționali şi lasă cale liberă tocmai “rechinilor imobiliari”. Pentru că la o construcție unde gradul de ocupare este de peste 30%, este nevoie de aprobări la nivel de Primăria Generală ori la construcții mici orice primărie de sector care a aprobat un PUZ va putea gestiona situația.

Nicușor Dan spune, însă, că dezvoltarea Capitalei nu a fost blocată, aşa cum acuză jucătorii din piaţa imobiliară de când s-a schimbat administraţia Firea, întrucât primăria generală a semnat circa 1.500 de au­torizaţii în ultimii doi ani şi jumătate, la care se adaugă cele semnate de pri­măriile de sector.

Planul actualului edil este ca până la finalul mandatului să fie trecut de Consiliul General al Municipiului București și un plan integrat pentru dezvoltarea Capitalei. O altă promisiune de campanie care se regăsește doar la nivel de proiect.

Multe dintre planurile lui Nicușor Dan din campania din 2020 au fost imposibil de realizat din cauza unor factori care țin de debirocratizare. În campania electorală din 2020, Nicușor Dan promitea că va desființa companiile municipale înființate de fostul primar Gabriela Firea și va reduce risipirea banului public. După alegeri a anunțat că vor rămâne totuși 4.

În primăvara anului trecut, din cele 25 de companii municipale înființate de fostul primar general Gabriela Firea, nouă sunt în faliment, patru în lichidare, una în insolvență, iar 11 sunt în continuare active, însă doar opt mai funcționau în mod real, între care STB și Termoenergetica.

Comunicarea deficitară cu ceilalți primari a fost, de asemenea, adesea un subiect de discuție, Robert Negoiță (PSD) sau Ciprian Ciucu (PNL) având reproșuri privind consultările pentru noi proiecte sau construcții.

După formarea Alianței Dreptei, Clotilde Armand și Radu Mihaiu au revenit la sentimente mai bune, dar atacurile nu au încetat să vină din partea PSD sau PNL.

Mandatul lui Nicușor Dan se și centrează pe proiecte considerate riscante pentru alți primari. Oprirea dezvoltărilor imobiliare haotice, protejarea spațiilor verzi, refacerea rețelei de termoficare, construirea unei infrastructuri de transport demnă de o capitală occidentală sunt greu de cuantificat în doar patru ani de proiecte demarate.

Bilanț de mandat. Nicușor Dan, primarul Capitalei: Între planuri de lungă durată și “greaua moștenire”
20.03.2024 03:00 - Bilanț de mandat. Nicușor Dan, primarul Capitalei: Între planuri de lungă durată și “greaua moștenire”
Nicușor Dan, actual primar al Capitalei, își propunea în campania din 2020 schimbări radicale ale unor probleme care par a nu se mai termina pentru bucureșteni: furnizarea agentului termic,...
Bilanț de mandat. Clotilde Armand, scandal constant în Consiliul Sectorului 1 și decizii controversate privind alocările bugetare
14.03.2024 03:25 - Bilanț de mandat. Clotilde Armand, scandal constant în Consiliul Sectorului 1 și decizii controversate privind alocările bugetare
Clotilde Armand și-a anunțat deja candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1 din București. La începutul anului 2024, edilul a făcut inclusiv o proprie evaluare a activității sale, în...
Bilanț de mandat. Edilul care și-a dat în judecată propria instituție: "Primarul Radu Mihaiu a pierdut procesul cu cetățeanul Radu Mihaiu"
06.03.2024 21:30 - Bilanț de mandat. Edilul care și-a dat în judecată propria instituție: "Primarul Radu Mihaiu a pierdut procesul cu cetățeanul Radu Mihaiu"
Radu Mihaiu (46 de ani) este una dintre marile surprize ale alegerilor locale din 2020. Venit din societatea civilă și având o notorietate nesemnificativă la vremea respectivă, a reușit să...
Bilanț de primar. Ce a făcut Robert Negoiță în ”cel mai verde sector” al Capitalei, ajuns recunoscut pentru pavele și borduri
29.02.2024 03:40 - Bilanț de primar. Ce a făcut Robert Negoiță în ”cel mai verde sector” al Capitalei, ajuns recunoscut pentru pavele și borduri
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, se află la al treilea mandat și a anunțat deja că intenționează să își continue activitatea în administrația locală. Numele său a fost...
Bilanț de mandat. Cristian Popescu Piedone, de la șef de restaurant până la "retail politics" în 2024: "Eu nu vin să promit, oamenii ăștia au avut vise și speranțe"
14.02.2024 22:10 - Bilanț de mandat. Cristian Popescu Piedone, de la șef de restaurant până la "retail politics" în 2024: "Eu nu vin să promit, oamenii ăștia au avut vise și speranțe"
Ziare.com continuă seria bilanțurilor din administrația locală din Capitală cu Sectorul 5 și actualul primar, Cristian Popescu Piedone. Un personaj controversat, condamnat și mai apoi...
Bilanț de mandat: A promis, dar a și făcut? Câte puncte a bifat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6
07.02.2024 19:00 - Bilanț de mandat: A promis, dar a și făcut? Câte puncte a bifat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6
Campaniile electorale vin la pachet cu o stivă de promisiuni, candidații sperând că în acest fel vor convinge cetățenii să pună ștampila pe ei în ziua alegerilor. Cu toate acestea, după...
#Nicusor Dan Primaria Capitalei, #Gabriela Firea, #termoficare Bucuresti, #Cismigiul copiilor , #stiri Nicusor Dan