Bilanț de mandat. Clotilde Armand, scandal constant în Consiliul Sectorului 1 și decizii controversate privind alocările bugetare

Joi, 14 Martie 2024, ora 03:25
9390 citiri
Bilanț de mandat. Clotilde Armand, scandal constant în Consiliul Sectorului 1 și decizii controversate privind alocările bugetare
Clotilde Armand Foto/ Facebook Clotilde Armand

Clotilde Armand și-a anunțat deja candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1 din București. La începutul anului 2024, edilul a făcut inclusiv o proprie evaluare a activității sale, în care a recunoscut că anumite obiective pe care le-a prezentat în urmă cu patru ani nu au fost realizate.

Unele dintre proiectele sale majore au fost abandonate, în timp ce altele au fost realizate sub o altă formă. Unul dintre principalele obiective ale lui Clotilde Armand a fost realizarea unui PUZ (n.r. - Plan Urbanistic Zonal) de sector. Ca și în cazul altor primării din Capitală, planul lui Nicușor Dan de a finaliza un Plan Urbanistic General (PUG) a făcut ca noile construcții să fie blocate în sectoare.

În schimb, Armand a promis că va opri PUZ-ul Coordonator al Sectorului 1, aflat în curs de aprobare în momentul în care a preluat mandatul.

”Dacă actualul PUZ coordonator al Sectorului 1 va intra în vigoare, vom avea blocuri între case, blocuri între blocuri, o densificare mare a spațiului construit, cu un regim ridicat de înălțime”, spunea Clotilde Armand în 2020, potrivit Hotnews.ro.

Spațiile verzi dintre blocuri și zonele de promenadă

Un obiectiv promis în campanie, care a fost abandonat, este amenajarea unei promenade de 44 km în jurul salbei de lacuri din Sectorul 1. În zonă trebuiau să aibă acces doar pietonii, iar acolo unde proprietățile private se termină ”în lac”, edilul promitea că se vor construi pontoane, 4 plaje și 10 baze sportive, și se vor amenaja și piste pentru biciclete.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Edilul spunea că grădinile dintre blocuri vor deveni spații verzi de calitate pentru comunitățile locale și că va lansa un program de înverzire a teraselor blocurilor. De asemenea, spunea că va planta 50.000 de copaci și perdele forestiere la periferia sectorului și că în curțile unităților de învățământ va planta mini păduri Urbane Miyawaki.

Potrivit propriului bilanț, Clotilde Armand spune că a reușit să realizeze parte din aceste obiective.

„Am amenajat peste 100 de spații verzi noi. După ce sunt realizate nu ne dăm seama că înainte erau spații abandonate de pământ cu garduri ruginite și deșeuri, sau folosite drept parcări improvizate.Folosim plante perene care necesită o întreținere mai puțin scumpă.

De asemenea, am revalorificat spațiile verzi cu fântânile lor (Perla, Kiseleff, etc.).”

Lupta cu firmele de salubritate

Chiar la început de mandat, Clotilde Armand, a stârnit revolta locuitorilor după ce a refuzat să mai plătească firma Romprest pentru ridicarea gunoiului, argumentând că tarifele sunt prea ridicate. Timp de luni de zile, în plină vară, în 2020, operatorul de salubritate a încetat prestarea serviciilor.

După ce a câștigat procesele cu Primăria, Romprest a apelat la poprirea unor fonduri, chirii, care trebuiau să ajungă la primărie pentru a recupera datoria de 89 de milioane de lei.

“Primarul Clotilde Armand nu a vrut să pună sumele necesare în contul de executări, așa cum spune legea. Așa că ne-am îndreptat către terți popriți, piețele, spațiile comerciale ale Primăriei care generează chirii, apartamente ale Primăriei. Dar nu încasăm prea mult de aici, cu țârâita, la nivelul sutelor de mii lunar, noi suntem o firmă mare, avem salarii de dat, avem utilaje, avem taxe, noi vrem toți banii odată.”, a declarat avocatul Romprest, Iancu Toader, pentru Economedia.ro.

Candidata mai promitea închiderea gropii de gunoi din Chiajna și a tuturor gropilor ilegale din sector.

Depozitul de deşeuri Chiajna a fost anvelopat şi închis definitiv în noiembrie 2023. Groapa de gunoi a funcţionat vreme de 22 de ani şi ar urma să fie monitorizată post-închidere în următoarele trei decenii. Acțiunea în instanță a fost a două asociații de mediu susținute de Primăria Sectorului 1.

Clotilde Armand spune că a reușit și implementarea selectării colective și chiar a eliminării tubulaturii interne din unele blocuri.

“Am obligat operatorul de salubritate să colecteze selectiv, ajungând la o majoritate din asociațiile de proprietari care colectează selectiv, în 2 fracții. Am reușit o returnare de la groapa de gunoi de peste 60%. O treime din ele au desființat ghenele de gunoi interne ale blocurilor (tubulatura), acestea fiind o sursă de infecție.”, a declarat primarul la începutul anului.

Scandalul mașinilor ridicate

După ce s-a luptat cu consilierii din PNL și PSD, campaniile de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar au fost votate, dar au stârnit revolta cetățenilor. Această măsură a presupus și tarife de ridicare a mașinilor printre cele mai mari, între 200 și 270 de lei.

Clotilde Armand mai promitea refacerea trotuarelor pentru circulația pietonală, pe baza unui plan pe termen mediu aprobat în Consiliul Local. Refacerea trotuarelor trebuie să includă eliberarea de mașini parcate și interzicerea/limitarea parcării pe trotuar, refacerea pavajelor, refacerea barierei verzi de copaci/arbuști între carosabil și trotuar, proiectarea de trasee/piste pentru biciclete acolo unde lățimea trotuarului o permite.

Clotilde a promis că va reda publicului accesul la parcările subterane existente sub Piața 1 Mai, Complexul Comercial Minerva din Bucureștii Noi, Piața Amzei, Pasajul Basarab și construirea de 10.000 locuri noi de parcare în subteran sau în sistem park & ride în zonele aglomerate, în special în zona Parcului Bazilescu, Pieței Victoriei.

Finanțările ar fi trebuit să vină din contracte cu Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Aceasta a declarat că prin campaniile de ridicare a mașinilor abandonate a reușit să creeze noi locuri de parcare și că va atinge obiectivul de 10.000 promis în 2020.

Fără străzi neasfaltate și zone în care lipsesc utilitățile publice pe raza Sectorului 1, se mai arată în programul de campanie al actualului primar.

În schimb, s-a ajuns în situația în care 500 de localnici din cartierul Dămăroaia au vrut să picheteze primăria pentru că, deși este o zonă în care taxele și impozitele sunt printre cele mai mari din București, nu există drumuri asfaltate.

Locuitorii și-au pus la un moment dat și bannere pe vile pentru a protesta împotriva lipsei unei minime infrastructuri.

O altă zonă care este dependentă de deciziile primarului Clotilde Armand, Cartierul Greenfied, a fost în 2023 în centru atenției atât din cauza lipsei unui drum de acces, cât și din cauza lipsei de grădinițe și școli.

La finele lunii februarie 2024, Clotilde Armand anunța că vrea să taie fonuri în valoare de 54 de milioane de lei de la școala și grădinița din cartierul Greenfield pentru a direcționa banii către alte proiecte.

Un alt obiectiv abandonat de actualul primar este refacerea studiului economic privind Spitalul Regional Vasile cel Mare, cu reevaluarea costurilor ulterioare de exploatare și operare ce revin Primăriei.

De asemenea, Clotilde promitea că va construi în primii doi ani un bazin de înot la care vor avea acces toți elevii din școlile Sectorului 1, în mod gratuit și programat, asistați de către profesioniști.

Banii au fost acordați prin Compania Națională de Investiții, dar bazinele în care s-a investit nu pot fi folosite de elevi. Instituțiile au descoperit că din patru bazine construite, două dintre ele, care au costat statul român peste 4 milioane de euro, se află în Sectorul 1. Piscinele sunt semiolimpice și au fost amenajate acum doi ani pe terenurile de sport ale școlilor 178 și Sfântul Nicolae.

Sectorul cultural

Clotilde Armand promitea organizarea unui festival de film internațional și reabilitarea cinematografelor din Sectorul 1. De asemenea, consolidarea a aproximativ 20 de clădiri istorice pentru locuit, renovarea monumentelor publice abandonate, cum ar fi cinematografe sau teatre, renovarea școlilor și instituțiilor publice, transformarea fostelor clădiri industriale ȋn spaţii de utilitate publică, inclusiv galerii de artă.

Potrivit propriului bilanț, parte din obiectivele culturale au fost realizate.

„Am creat un hub cultural în Piața Amzei, cu expoziții de artă și evenimente culturale de mare calitate. Vrem să-i redăm Pieței Amzei strălucirea și reputația ei de centru cultural în inima orașului. Am reușit să reconstruim Teatrul de vară Bazilescu, avem în curs proiecte de reconstrucție pentru Cinematograful Giulești (un centru cultural în parteneriat cu Fondația pentru Roma – probleme juridice sunt in curs de rezolvare) și Excelsior care va redeveni un cinematograf.”, a declarat Clotilde Armand la prezentarea bilanțului.

Mandatul edilului de la Sectorul 1 s-a caracterizat printr-o lipsă de colaborare cu consilierii PNL și PSD, chiar de la început, dar și cu locuitorii. Aceștia nu au apreciat măsurile care promiteau să aducă beneficii pe termen lung în defavoarea confortului pe o anumită perioadă de timp scurtă. De asemenea, multe dintre demersurile primarului nu s-au soldat cu victorii în instanță, cum a fost cazul Romprest, sau recenta acuzație din partea Agenției Naționale de Integritate, care a a dovedit în instanță că actualul primar se află într-o stare de incompatibilitate cu funcția pe care o ocupă.

Bilanț de mandat. Nicușor Dan, primarul Capitalei: Între planuri de lungă durată și “greaua moștenire”
20.03.2024 03:00 - Bilanț de mandat. Nicușor Dan, primarul Capitalei: Între planuri de lungă durată și “greaua moștenire”
Nicușor Dan, actual primar al Capitalei, își propunea în campania din 2020 schimbări radicale ale unor probleme care par a nu se mai termina pentru bucureșteni: furnizarea agentului termic,...
Bilanț de mandat. Clotilde Armand, scandal constant în Consiliul Sectorului 1 și decizii controversate privind alocările bugetare
14.03.2024 03:25 - Bilanț de mandat. Clotilde Armand, scandal constant în Consiliul Sectorului 1 și decizii controversate privind alocările bugetare
Clotilde Armand și-a anunțat deja candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1 din București. La începutul anului 2024, edilul a făcut inclusiv o proprie evaluare a activității sale, în...
Bilanț de mandat. Edilul care și-a dat în judecată propria instituție: "Primarul Radu Mihaiu a pierdut procesul cu cetățeanul Radu Mihaiu"
06.03.2024 21:30 - Bilanț de mandat. Edilul care și-a dat în judecată propria instituție: "Primarul Radu Mihaiu a pierdut procesul cu cetățeanul Radu Mihaiu"
Radu Mihaiu (46 de ani) este una dintre marile surprize ale alegerilor locale din 2020. Venit din societatea civilă și având o notorietate nesemnificativă la vremea respectivă, a reușit să...
Bilanț de primar. Ce a făcut Robert Negoiță în ”cel mai verde sector” al Capitalei, ajuns recunoscut pentru pavele și borduri
29.02.2024 03:40 - Bilanț de primar. Ce a făcut Robert Negoiță în ”cel mai verde sector” al Capitalei, ajuns recunoscut pentru pavele și borduri
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, se află la al treilea mandat și a anunțat deja că intenționează să își continue activitatea în administrația locală. Numele său a fost...
Bilanț de mandat. Cristian Popescu Piedone, de la șef de restaurant până la "retail politics" în 2024: "Eu nu vin să promit, oamenii ăștia au avut vise și speranțe"
14.02.2024 22:10 - Bilanț de mandat. Cristian Popescu Piedone, de la șef de restaurant până la "retail politics" în 2024: "Eu nu vin să promit, oamenii ăștia au avut vise și speranțe"
Ziare.com continuă seria bilanțurilor din administrația locală din Capitală cu Sectorul 5 și actualul primar, Cristian Popescu Piedone. Un personaj controversat, condamnat și mai apoi...
Bilanț de mandat: A promis, dar a și făcut? Câte puncte a bifat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6
07.02.2024 19:00 - Bilanț de mandat: A promis, dar a și făcut? Câte puncte a bifat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6
Campaniile electorale vin la pachet cu o stivă de promisiuni, candidații sperând că în acest fel vor convinge cetățenii să pună ștampila pe ei în ziua alegerilor. Cu toate acestea, după...
#sector 1, #Clotilde Armand primar, #USR, #Romprest salubrizare Bucuresti, #greenfield , #stiri Clotilde Armand