Ești obosit deși dormi? 9 boli care se manifestă prin oboseală

Joi, 14 Martie 2024, ora 15:00
3578 citiri
Ești obosit deși dormi? 9 boli care se manifestă prin oboseală
oboseala FOTO: freepik.com

Un bebeluș în vârstă de până în trei luni doarme 19 ore pe zi, în timp ce o persoană de peste 65 de ani nu are nevoie de mai mult de 5 ore de somn pe noapte pentru a se odihni. În schimb, majoritatea adulților dorm, în medie, 7-9 ore pe noapte pentru a fi în formă. Dacă simți o stare permanentă de oboseală deși dormi suficient, atunci ar trebui să iei în considerare faptul că aceasta ar putea fi simptomul unor boli. Iată care sunt bolile care se manifestă prin stare excesivă de oboseală.

1. Anemia

Anemia este una dintre bolile care se manifestă prin oboseală. Una dintre cauzele apariției anemiei este lipsa de fier. Persoanele anemice au frecvent senzația de amețeală, iritabilitate și dureri de cap, pe lângă oboseală.

2. Dureri cornice

Persoanele care suferă de afecțiuni care se manifestă prin oboseală și durere, au nevoie de mai mult somn pentru că organismul lor să se recupereze și pentru a se simți odihnite. De cele mai multe ori, cei care suferă de fibromialgie, hipotiroidism, anemie și artrită reumatoidă ar putea avea nevoie de mai multe ore de somn, iar când nu dorm suficient se simt obosiți.

3. Depresia

Atunci când ai o stare permanentă de oboseală este posibil să te confrunți cu depresia. În această situație este recomandat să te adresezi unui psiholog, pentru a determina dacă într-adevăr este vorba de depresie sau există un alt factor de stres care îți afectează starea emoțională.

4. Infecții

Multe infecții cronice din organism se manifestă prin oboseală extremă. Adresează-te unui medic pentru investigații amănunțite, atunci când starea de oboseală persistă chiar dacă dormi suficient.

5. Apnee în somn

Când suferi de apnee, gâtul are tendința de a se închide în timp ce dormi. Din această cauză mulți oameni care suferă de acest sindrom, sforăie. Multe dintre persoanele diagnosticate cu apnee nu au un somn odihnitor, chiar dacă dorm suficient.

6. Insuficiență cardiacă

Când suferi de insuficiență cardiacă, inima nu pompează suficient sânge pentru a face față nevoilor organismului. Din această cauză, corpul vă începe să aducă sânge din alte țesuturi pentru a meține organele vitale alimentate corect.

7. Hipersomnie

Hipersomnia este o afecțiune neurologică care se manifestă printr-o stare permanentă de oboseală, indiferent cât de mult ai dormi. Această afecțiune poate apărea de regulă în adolescență și poate afecta serios calitatea somnului, precum și abilitatea de a funcționa corect în timpul zilei.

8. Hemocromatoză

Hemocromatoza provoacă atât oboseală cât și o senzație de moleșeală, dar poate provoca și dureri articulare, depresie, afecțiuni ale ficatului, probleme la inimă, diabet. Hemocromatoză, care apare pe fondul unei cantități prea mari de fier în organism, începe să se manifeste în jurul vârstei de 50 de ani.

9. Oboseală suprarenală

Oboseala suprarenală apare atunci când se produce un dezechilibru hormonal provocat de o situație stresantă din viață ta, cum ar fi problemele de familie, sau anumite situații neplăcute din sfera profesională, lipsa somnului, o dietă nepotrivită sau sport în exces. Situațiile tensionate pot face ca nivelul de hormoni ai stresului să crească și să ducă la stări de epuizare.

Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Două milioane de persoane din Anglia şi Scoţia continuă să sufere din cauza simptomelor generate de COVID-19 de lungă durată, iar activităţile zilnice desfăşurate de 381.000 dintre ele...
Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Hematidrosis este o maladie extrem de rară, în care o bolnavul elimină prin pori sânge. Practic, în corpul celor care suferă de această boală se află de 20 de ori mai multă adrenalină...
#oboseala, #stres, #simptome, #boli , #stiri sanatate