Modul în care consumi ouăle ți-ar putea afecta serios sănătatea

Luni, 15 Ianuarie 2024, ora 02:12
5712 citiri
Modul în care consumi ouăle ți-ar putea afecta serios sănătatea
Persoană care servește ouă de pe platou FOTO Pixabay

Ai de gând să îți îmbunătățești dieta în acest an nou? Ouale, se pare, ar putea fi o opțiune destul de bună.

Preferatele micului dejun au fost subiect de dispută între experți și guru ai sănătății, cu dovezi și sfaturi contradictorii cu privire la ouă și colesterol.

Dar o nutriționistă pretinde că a descifrat misterul: Alimentul bogat în proteine nu este atât de nesănătos pe cât crezi, în funcție de modul în care sunt pregătite.

Dr. Kellyann Petrucci, consultant în nutriție certificat, din Pennsylvania, a declarat pentru Delish că ouăle oferă o bogăție de nutrienți sub coaja lor: Riboflavina, fier, zinc, fosfor, acid folic, colină și o serie de vitamine diferite.

"Colina ajută la construirea membranelor celulare puternice și elastice, și are, de asemenea, un rol crucial în procesul de activare și dezactivare a genelor", a spus Petrucci.

"Un aport ridicat de colină ar putea ajuta la prevenirea depresiei, pierderii memoriei și anxietății."

"Și mai mult, ouăle nu 'afectează semnificativ colesterolul tău'", susține ea.

"Și atunci când ouăle îți schimbă colesterolul, studiile sugerează că o fac într-un mod bun", a adăugat aceasta.

Studiile recente au sugerat că colesterolul din corpul nostru nu este neapărat afectat de colesterolul alimentar pe care îl consumăm.

Potrivit Healthline, unele cercetări care comparau mesele bogate în ouă cu cele fără ouă au arătat puține diferențe în impactul asupra nivelurilor de colesterol sau rapoartelor dintre colesterolul 'bun' și 'rau'. Cu toate acestea, unele studii au legat ouăle de un risc crescut de boli de inimă, solicitând consumul 'în mod moderat'.

Dar înainte să prepari un mic dejun cu mâncăruri preferate, Petrucci a avertizat că asocierile tradiționale, cum ar fi cârnații și bacon-ul, ar putea prezenta și ele un risc pentru sănătate datorită conținutului ridicat de grăsimi saturate și sodiu.

Potrivit Mayo Clinic, aceste alimente, împreună cu uleiurile de gătit sau untul folosit pentru a găti oul prăjit, pot face mai mult rău decât ouăle în sine. În schimb, Petrucci recomandă gătirea ouălor în unt.

Experții recomandă în prezent că adulții sănătoși pot consuma în siguranță până la șapte ouă pe săptămână, dar aceste recomandări s-ar putea schimba în curând, scrie nypost.com.

Jerlyn Jones, dietetician înregistrat și purtător de cuvânt al Asociației Americane a Inimii, a declarat pentru Fox 5 Atlanta că ouăle sunt 'o sursă puternică de nutrienți.'

"Sunt pline de proteine și vitamine precum vitamina A, D, E și antioxidanți", a explicat Jones, pledând pentru o dietă diversificată. "Deci, sunt buni pentru ochii tăi, sunt buni pentru inima ta. Așa că, nu renunța la ouă."

Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri: conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu și este bogată în vitamine din complexul B. În plus, carnea slabă de...
#oua, #colesterol, #sanatate, #mic dejun, #modalitate, #consum , #nutritie