PNL se pregateste intens pentru festivalul de la Mamaia

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 23 Septembrie 2008, ora 12:35
5013 citiri
PNL se pregateste intens pentru festivalul de la Mamaia

Liberalii si-au facut listele de candidati cu ce-aveau prin casa si ce-au gasit de capatat prin imprejurimi.

Cam dupa modelul dupa care a fost alcatuit si ultimul Guvern. Vedem printre candidati, de-a valma, nume vechi, sa le spunem consacrate, ca Teodor Melescanu, Bogdan Olteanu si insusi Calin Popescu Tariceanu, retras strategic in judetul Ilfov din prea riscantul Bucuresti, cot la cot cu artistii Florin Calinescu, Dida Dragan, Nicolae Furdui Iancu si cu fosila politica resuscitata recent doar de tabloide, Petre Roman.

Din toata aceasta adunare eterogena striga din toti rarunchii lipsa de cadre.

Liberalii, mai acut decat celelalte doua partide din top, resimt din plin saracia de personalitati credibile pe care sa le poata arunca in lupta electorala.

Incearca sa mascheze penuria prin utilizarea unor nume notorii, dar cu mult mai prafuite acum decat in perioada marii glorii.

Dida Dragan, spre exemplu, este deja la apusul carierei si-si tot cauta cate un locsor caldut.

Deocamdata este in consiliul de administratie al TVR, sinecura perfecta. Liberalii mai vor sa stoarca insa ceva din gloria ei trecuta si o trimit spre alta demnitate cu care nu are absoslut nimic in comun decat cetatenia romana.

Umple un loc pentru ca nu va castiga niciodata.

Florin Calinescu si-a trait si el traiul si si-a mancat malaiul profesional. Dupa despartirea de ProTV n-a mai intrat decat in proiecte lamentabile, experienta manageriala de la Teatrul Mic a fost un dezastru si acum nu-si mai doreste, conform propriilor declaratii, decat un loc comod. O fi vreunul mai bun decat Parlamentul?

Despre Petre Roman ce sa mai vorbim? In mod evident, omul are nevoie de bani pentru tanara lui sotie. Ne-a spus de la tribuna adunarii liberale ca solutia economica ideala este liberalismul, iar valoarea este la PNL.

Descoperirea adevaratei vocatii trebuie sa fi avut intensitatea unui tsunami pentru dl. Roman care, de cand se stie in politica, adica din 1990, numai de stanga a fost.

Sa ne amintim ca in anii '90 haituia partidele istorice ai caror lideri nu mancasera salam cu soia.

Mai tarziu, ca lider PD a promovat din rasputeri social-democratia, iar in urma cu mai putin de doi ani milita pentru crearea unui pol de stanga de-a dreapta lui Ion Iliescu.

E drept ca in Romania am mai vazut partide care sa treaca cu totul de la stanga la dreapta in acelasi ciclu electoral, dar macar PD-L a facut trecerea ceva mai lin, dupa intrarea intr-o alianta cu program de dreapta.

Pentru Petre Roman este o trecere hopa-tropa pentru un loc in Parlament. Si daca tot l-au cotropit convingerile de dreapta, de ce nu s-o fi intors Petre Roman acasa, adica in fostul sau partid devenit intre timp tot de dreapta?

Asadar, tot acesti oameni de la Dida Dragan la Petre Roman au in comun dreapta si liberalismul. Care dreapta, care liberalism?

O dreapta de stanga

"In Romania exista un singur partid de dreapta, Partidul National Liberal", a tunat catre adunarea de la Sala Palatului Calin Popescu Tariceanu.

Asa o fi, doar ca, de cand e minoritar, liberalul cabinet Tariceanu ia numai masuri de stanga dictate de PSD care, in schimb, ii garanteaza supravietuirea.

Din liberalismul PNL n-a mai ramas mare lucru, cat timp acest partid isi sacrifica propriul electorat, populatie activa si in special din mediul de afaceri, pentru a satisface electoratul PSD.

Constient de aceasta imagine, Calin Popescu Tariceanu a incercat o ofensiva de carton impotriva PSD-ului:

"In Romania exista un singur partid de dreapta, PNL, si un singur partid de stanga, PSD. Romanii trebuie sa aleaga intre PNL si PSD, nu exista cale de mijloc.

Fie va fi ales programul de stanga care va narui Romania si cu care ne vom intoarce in trecut, pentru ca PSD va creste taxele, ca sa obtina banii pentru a-si indeplini promisiunile fara acoperire, fie va fi ales partidul de dreapta, pentru ca Romania sa devina a saptea putere economica a Europei...

Guvernul trebuie sa ii ajute pe romani sa isi ia viata in propriile maini, ca ei sa isi permita o casa, o masina, un concediu cu familia, o pensie...

PNL le poate oferi, este o promisiune pe care eu o fac si o facem romanilor", ne spune Calin Popescu Tariceanu.

Oricat de mare ar fi elanul electoral, un minim realism nu-ti permite sa ignori totusi partidul politic care are cele mai mult procente in sondaje.

Cat despre a saptea putere economica a Europei, previziunea este la fel de viabila ca promisiunea lui Geoana de a da cate 20.000 de euro fiecarui roman repatriat.

Pe de alta parte, ca tot vorbim de liberalism, casa, masina, concediul si pensia suna ciudat de asemanator cu idealurile romanilor inainte de 1989.

Oare nostalgicilor li s-a adresat Calin Popescu Tariceanu, ei sunt mai nou electoratul PNL?

Clasa de mijloc, care ar trebui sa fie electoratul sa de baza al PNL, are deja asa ceva si, in orice caz, tinde la mai mult.

Una peste alta, PNL se prezinta in alegeri ca un partid cu pretentii de dreapta si comportament de stanga, frustrat de dependenta fata de PSD, insa incremenit in ea si cu o oferta de candidati neconvingatoare, carora mai degraba li s-ar potrivi o intrecere la Mamaia decat un spint catre urne.

Petre Roman a ajuns la Parchetul General, pentru a afla ce acuzații îi sunt aduse în dosarul Mineriadei
Petre Roman a ajuns la Parchetul General, pentru a afla ce acuzații îi sunt aduse în dosarul Mineriadei
Fostul premier Petre Roman a ajuns joi dimineață la Parchetul General, pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Petre Roman este acuzat de...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#PNL, #candidati, #lansare, #liberali, #stanga, #Petre Roman, #Florin Calinescu , #stiri Petre Roman