"Partidele si-au impartit ministerele cheie. Oamenii nu sunt multumiti de acest Guvern". Ce poate face Ciolos? Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 19 Noiembrie 2015, ora 07:28
10549 citiri
"Partidele si-au impartit ministerele cheie. Oamenii nu sunt multumiti de acest Guvern". Ce poate face Ciolos? Interviu
Foto: Facebook/Adrian Moraru

Majoritatea ministrilor sunt nominalizati cu binecuvantarea partidelor care si le-au impartit intre ele ministerele cheie, iar din programul de guvernare e greu sa intelegi care e treaba pe care urmeaza sa o faca, afirma comentatorul Adrian Moraru.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Adrian Moraru a aratat ca Dacian Ciolos nu poate sa schimbe Romania venind cu proiecte complexe, dar poate sa schimbe mentalitati prin masuri executive simple, rapide, pentru care nu are nevoie de Legislativ. Ele nu apar insa in programul de guvernare.

Adrian Moraru se asteapta ca relatia dintre Guvern si Parlamant sa mearga, pentru ca nu vor exista mari reforme, bugetul va arata cam ca pana acum. "Publicul larg nu este multumit de acest Guvern si nemultumirea se va manifesta prin blazare (....) Romania nici nu si-a dorit tehnocrati "asexuati", fara nicio conectare cu zona politica, ci profesionisti".

Guvernul Ciolos este efectul protestelor. Raspunde, deocamdata prin componenta si program, exigentelor "strazii"?

Cred ca oamenii, publicul larg, nu sunt multumiti de acest Guvern. "Strada" il percepe ca un avans astronomic fata de ce a fost pana acum, dar nemultumirile se vor vedea foarte curand. Asta nu inseamna ca oamenii vor iesi din nou in strada, dar nemultumirea se va manifesta prin blazare.

Urgenta cu care a trebuit sa se coaguleze e un argument in apararea acestui Guvern, daca discutam impersonal. Daca ne raportam la identitatea dlui Ciolos, nu e un argument pentru ca erau oameni care doreau ca domnia sa sa ajunga premier, domnia sa dorea sa devina premier, ar fi trebuit sa aiba o serie de persoane din zona politica si tehnocrata la care sa se fi gandit din timp.

Singurul cerc din care a reusit sa propuna oameni a fost cel al romanilor care lucreaza la Bruxelles, dar nu multi doresc sa isi intrerupa activitatea acolo fara garantii ca acest Guvern vrea cu adevarat sa faca treaba.

Dl Ciolos si dl Iohannis au promis ca va face treaba. Va indoiti?

Din programul de guvernare e greu sa intelegi care e treaba pe care urmeaza sa o faca. Dl Ciolos nu poate sa schimbe Romania venind cu proiecte complexe pe care intr-un an nici nu apuca sa le scrie. Dar poate sa schimbe mentalitati prin masuri executive pentru care nu are nevoie de Legislativ.

Si care ar fi aceste masuri?

Reducerea birocratiei, care ascunde coruptie, poate fi facuta prin decizie executiva, dar nu e prevazuta in program. As vrea sa vad puse pe site toate bugetele detaliate si contractele ministerelor. Avem 17 mliliarde de euro cheltuiti anual pe achizitii publice si as vrea sa vad online cele peste un milion de tranzactii financiare.

As vrea sa vad cheltuielile dlui Ponta. A dat si el bani pe alifii si parfumuri? As vrea sa vad online numele si CV-urile tuturor functionarilor publici. As vrea sa vad fise de post, fise de pontaj, cine sunt si ce au facut cohortele angajate in cabinetele demnitarilor.

As vrea sa vad de la CNAS cum se deconteaza. Numai daca spun DGR si ar putea sa inceapa sa tremure niste oameni din Ministerul Sanatatii ale caror firme fac optimizare de DRG. As vrea sa vad contractul pentru aripa aceea de hotel din Floreasca, pentru arsii mari, a dlui profesor Lascar.

M-as astepta sa vad sendinte de guvern transparente. Stiu ca exista si puncte pe ordinea de zi secrete, dar cand discutam despre Legea Educatiei, a Sanatatii, de modificarea TVA, de legea achizitiilor publice nu vad ce e secret.

Cred ca lucrurile pot fi schimbate si prin gesturi mici care pot fi facute de maine foarte simplu, strict in zona executiva, fara sa ai nevoie de mari lupte.

Va asteptati sa le faca Guvernul Ciolos?

Nu. Majoritatea ministrilor sunt nominalizati cu binecuvantarea partidelor care si-au impartit intre ele ministerele cheie. Nu spun ca dna Pruna sau dna Paliu ar fi oamenii PNL sau ai PSD. Dar dl Dancu este in mod clar al PSD sau la Sanatate, dl. Baciu, era clar omul dlui Busoi care insista sa candideze la Primaria Capitalei pentru ca nu a inteles mesajul strazii.

Dl Toba?

Din start, ca principiu, asa cum un militar nu are ce cauta in fruntea Ministerului Apararii, la fel un politist nu are ce cauta in fruntea Ministerului de Interne. De aia suntem stat NATO in care structurile militare sunt conduse de civili, iar institutiile supuse controlului democratic.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca subordonatii dlui Toba dadeau coloanele care astazi sunt subiect de ancheta penala. Intr-un alt stat civilizat, dl Toba ar fi fost chemat la Parchet pentru ca a girat aceste coloane. Dar si sa fi fost un politist cu cariera exemplara, chiar in pensie, nu are ce cauta in fruntea Internelor.

In cazul dlui Toba, ca si al dlui Motoc de altfel, au fost inacceptabile audierile cu usile inchise. O bila neagra pentru dl Ciolos, care, afland ca s-au inchis usile, ar fi trebuit sa dea buzna peste ministrii sai.

E adevarat ca la Parlament nu premierul face regula, dar ar fi trebuit sa dea un semnal: inteleg ca vreti sa adresati si intrebari legate de terorism la care raspunsurile nu doriti sa fie publice, dar va rog sa fie o zona publica in care sa discutati competentele profesionale, viziunea etc.

Audierea publica a dnei Guseth a provocat multa tensiune. Care a fost lectura dvs, coleg ONG-ist, in privinta acestui episod? A fost pur si simplu un accident imprevizibil sau o eroare initiala, de alegere?

Negocierile initiale au fost, dupa stiinta mea, pentru un nume cu mult mai puternic si cu experienta solida, care insa nu ar fi fost acceptat de partide. Doamna Guseth nu a facut fata si eu am luat-o aproape personal, ca o jignire pentru imaginea noastra, a sectorului neguvernamantal.

Tot ce am facut in 25 de ani de zile cu ONG-urile a fost jucat in picioare de partide si mereu vor invoca acest lucru. Zi de zi oameni din ONG-uri se dovedesc mai competenti decat oamenii politici, dar pentru publicul larg, care nu urmareste actualitatea in detaliu, va ramane audierea. Acesta este efectul pervers al momentului.

Nu poti sa spui: nu stiu, dar voi invata, pentru ca dai semnalul lipsei de pregatire pe care il dau politicienii si ni se va spune: ce scrieti in comunicate despre noi faceti si voi. Marea diferenta este ca doamna Guseth este pe scara integritatii la ani lumina de acuzatori. Dar nu e suficient.

Cand cineva iti propune sa te duci intr-o functie si tu stii ca nu esti in top 3 in cercul tau pe domeniul respectiv, nu accepti. Spui: nominalizarea ma onoreaza, dar colega mea este mai buna si o recomand pe ea. Daca accepti, musti dintr-un mar otravit. Trebuie ca toti, indiferent ce suntem, sa ne cunoastem bine locul.

Va dau un exemplu: bunicul meu a fost un om simplu, muncitor, care a realizat o inventie care a adus un mare profit statului roman. A fost pentru asta unul dintre primii trei romani care au primit titlul de erou al muncii socialiste. Drept recompensa i s-a propus sa devina ministru si a refuzat spunand ca nu se pricepe la asa ceva.

Doamna Pruna, aleasa dupa atatea probleme, cum vi se pare?

O stiu pe Raluca Pruna de pe cand lucra in sectorul neguvernamental. Este o profesionista, dar nu stiu ce abilitati politice are. Pentru ca nu e vorba numai de a fi profesionist, trebuie sa stii sa negociezi, sa faci fata unui dialog cu Eugen Nicolicea sau Serban Nicolae.

Deci si tehnocratii trebuie sa fie politicieni, de fapt?

Da. Cred ca Romania nici nu si-a dorit tehnocrati "asexuati", fara nicio conectare cu zona politica, ci profesionisti. Nu aveam nicio problema daca profesionistii erau numiti de partide si daca peste o vreme unii dintre ei, care au performat, chiar faceau pasul in partide.

Dar sa fie asumati la vedere, transparent.

Da: asta e tehnocratul nostru, asumat. Profesionalismul e recunoscut chiar daca persoana iti convine sau nu. Cand IPP a nominalizat-o ca membru in CSM din partea societatii civile pe doamna Simina Tanasescu, profesor la Facultatea de Drept, la audieri in comisii nimeni nu a indraznit sa o intrebe ce studii are sau de unde se uita intr-un dosar, pentru ca unii din sala ii fusesera studenti.

Si nimeni nu a invocat ca venea de la o organizatie care avusese pozitii neconvenabile politicului.

Sunt in Romania oameni cu CV-uri foarte grele, dar este greu sa ii convingi sa vina pentru o perioada scurta. Si noi nici nu mai vedem omul de buna credinta si profesionist. Chiar daca ne este asezat in fata, nu-l mai observam. Sau, daca il vedem totusi, nu vrem sa-l sustinem, pentru ca e de la organizatia cealalta sau e ardelean si nu mai vrem ardeleni sau este femeie si nu vrem sa ne conduca o femeie etc.

Asta e blestemul nostru si de asta nu ne vom face bine foarte curand.

Cum vedeti relatia viitoare intre Parlament si Guvern?

O sa mearga. Nu vad care vor fi marile reforme. Nu vad cand ar putea sa apara primul conflict, primul hop.

Bugetul?

Sa fim seriosi! Chiar daca esti profesionist si vii de la CE, este un soc cultural sa asimilezi toate cifrele si, chiar daca unele proiecte nu-ti convin, ele sunt intr-o inertie institutionala si nu poti sa tai. Miscarile semnificative din buget sunt produsul unor legi adoptate in primele doua-trei trimestre din an.

Deci bugetul va arata cam ca pana acum?

Da. Dar va dau o alta masura executiva propusa de noi deja. Nicio rectificare bugetara nu ar trebui facuta de Guvern. La noi, Guvernul face rectificari, desi are la dispozitie fondul de rezerva al Guvernului si fondul special la dispozitia premierului, plus acel camion de bani pe care-l luase dl Dragnea ca sa-l imparta autoritatilor locale. Acest Guvern ar trebui si ar putea face o revolutie.

Sa spuna: noi suntem executiv, nu dirijam banii, refuzam sa facem aceste lucruri, puneti-le in buget, fie direct cui trebuie, fie stabiliti 5-10 procente din buget, ca in SUA. Se face o comisie care in urma unei dezbateri publice decide daca ti se dau sau nu, integral sau partial, banii ceruti pentru lucruri noi, care nu ti-au trecut prin cap la momentul elaborarii bugetului sau sunt neasteptate.

Deci decizia nu este in pixul unui om din Executiv, ci la comisie, in urma unei dezbateri publice transparente la care toata lumea are acces.

E mult mai bine asa decat sa trimita dl Dancu banii unde vrea dupa o consfatuire, in spatele usilor inchise, cu dl Dragnea si cu dl Blaga. Daca cineva vrea sa schimbe acoperisul de la o scoala si cere bani de 10 ori mai multi decat costul normal, l-am vedea, acum se poate aloca fara sa vedem.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#guvernul Ciolos tehnocrati, #program guvern ciolos, #Adrian Moraru IPP , #guvern