Cum sfidează politicienii arogant pandemia. Regulile sanitare impuse "muritorilor" sunt călcate nonșalant în picioare de sus-puși

Vineri, 15 Octombrie 2021, ora 22:15
4305 citiri
Cum sfidează politicienii arogant pandemia. Regulile sanitare impuse "muritorilor" sunt călcate nonșalant în picioare de sus-puși

Valul patru al pandemiei macină sistemul medical al României, numai în ultimele 5 zile înregistrându-se peste 1.600 de decese din cauza COVID-19.

Cu toate astea, cea mai mare parte a politicienilor nu par a fi interesați de rezolvarea crizei politice, iar mesajele pro-vaccinare se pierd în marea de atacuri.

Situația pandemică din România devine din ce în ce mai critică după ce, vineri, 15 octombrie, autoritățile au anunțat că s-au înregistrat peste 15.000 de noi infectări, în timp ce decesele au depășit 350. De altfel, România are cele mai multe decese la mia de locuitori din Europa, la o distanță mare de următoarele state din topul negativ. În total, țara noastră a adunat în ultimele cinci zile peste 1.600 de decese.

La finalul lunii septembrie, perioadă în care valul patru al pandemiei dădea primele semne că va scăpa de sub control, PNL a organizat la Romexpo un Congres la care au participat peste 5.000 de persoane. În mai multe fotografii surprinse de jurnaliștii prezenți la eveniment, se vede cum în momentul votului pentru șefia partidului, liberalii se îmbulzesc pur și simplu la cabinele de vot, fără a se ține cont de distanțare socială, iar unii au uitat de masca de protecție.

FOTO Ziare.com

În urma congresului, PNL a fost amendat de către Poliția Capitalei cu suma maximă, adică 10.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid. Totodată, forțele de ordine au cerut toate filmările din ziua congresului pentru a-i identifica pe cei care nu au purtat mască de protecție și pentru a le trimite amenzi. Printre cei surprinși fără mască s-a regăsit chiar și președintele Klaus Iohannis, care după discursul de deschidere, realizează că și-a pierdut masca.

FOTO Sindicatul Europol / Facebook

Șeful Statului a mai fost surprins o dată fără mască pe 10 octombrie, la Sibiu, când președintele și soția acestuia au intrat în curtea Bisericii Evanghelice. La acea dată, incidența din oraș depășise 6 cazuri la mia de locuitori, iar masca de protecție era obligatorie. Toți cei prezenți în incinta lăcașului de cult, oficialii bisericii, jurnaliștii și ofițerii SPP purtau regulamentar mască.

VIDEO Opinia de Sibiu / Facebook

Distanțare socială opțională

Exemple negative dau și parte dintre parlamentari, care adesea sunt surprinși în incinta Parlamentului că poartă neregulamentar masca de protecție, sau că nu respectă măsurile de distanțare socială. De exemplu, pe 5 octombrie, în ziua votării moțiunii de cenzură, aleșii PSD și AUR formează un grup de zeci de persoane adunate în fața urnei de vot. Printre ei se pot observa și o parte din parlamentari care poartă mască de protecție neregulamentar, sau care nici măcar nu o poartă, precum deputatul PSD Daniel Ghiță.

FOTO Captură / Youtube / Camera Deputaților

Printre cei care sfidează normele de protecție se regăsește și senatoarea Diana Șoșoacă. Aflată joi, 14 octombrie, la pelerinajul de la Iași organizat cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, aceasta a făcut uz de funcție pentru a intra în biserică și i-a spus jandarmului care a încercat să o împiedice că este așteptată în lăcașul de cult, intrând pe unde nu avea voie. „Sunt senatorul, hai, ne certăm... Da, domnule, acolo, sunt aşteptată”, a susţinut aceasta.

În tot acest timp, parlamentarul, dar și susținătorii săi, nu a purtat mască. Ulterior, Șoșoacă a mers din nou la moaște, însă de această dată a așteptat la coadă. Pe drum, senatoarea a făcut mai multe afirmații delirante la adresa lui Raed Arafat sau Florin Cîțu. „Domnu Arafat vă invit la cuvioasa Paraschiva să vă ierte Dumnezeu pentru crimele pe care le-ați făcut. Domnul Orban, Iohannis...nu, că tu ești din ăla... Și pentru domnul Cîțu, un sac”, afirmă aceasta.

Mai mult, la începutul lunii septembrie, Șoșoacă apare într-un live pe Facebook în timp ce, alături de fanii săi, atacă un centru de vaccinare din comuna Răchiteni, din județul Iași. „Jos mas-ca! Jos mas-ca! Jos mascarada! La pușcărie! Primarul la pușcărie! Fără vaccinare!”, urmă Șoșoacă în fața caravanei mobile.

La pelerinajul Sfintei Parascheva și-a făcut apariția și copreședintele AUR George Simion, care, la fel ca Șoșoacă, apare fără masca.

FOTO George Simion / Facebook

Criza politică acaparează discursul public

În contextul în care România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Europa, întrecută doar de Bulgaria, lideri politici precum Dan Barna, Dacian Cioloș sau Florin Cîțu au transmis, în ieșirile publice, mesaje pro-vaccinare. Cu toate astea, discursul politicienilor este acoperit de numeroasele atacuri sau ironii la adresa celorlalte partide, în timp ce soluțiile pentru criza politică par să dispară.

Negocierile dintre USR și PNL în privința formării unui nou executiv au eșuat vineri după ce președintele PNL a anunțat vineri că partidul său nu va sprijini un guvern codus de Dacian Cioloș, transmițându-i acestuia să facă o majoritate alături de PSD și AUR. Coaliția de guvernare rămâne astfel în ruine iar votul pentru executivul Cioloș, care ar trebui să aibă loc săptămâna viitoare, cel mai probabil va pica. Următorii pas va fi o nouă rundă de consultări cu președintele Klaus Iohannis, după care noul premier desemnat se va prezenta în Parlament. În concluzie, criza politică se prelungește cu cel puțin o săptămână, în timp ce cea sanitară scapă de sub control.

Citeste si:
Sondaj CURS: Klaus Iohannis, considerat principalul vinovat pentru criza politică
Sondaj CURS: Klaus Iohannis, considerat principalul vinovat pentru criza politică
Conducerea PSD a prezentat luni, 22 noiembrie, într-o ședință internă, un sondaj Curs din care reiese că social-democrații s-ar bucura de o intenție de vot de 38%. Datele analizei mai...
Decăderea PNL și cum a fost posibilă alianța cu PSD. Analist: „PNL este un partid nereformat construit pe aceleași principii rudimentare ale anilor '90”
Decăderea PNL și cum a fost posibilă alianța cu PSD. Analist: „PNL este un partid nereformat construit pe aceleași principii rudimentare ale anilor '90”
Tot mai multe voci vorbesc de alegerea „irațională” pe care au făcut-o liberalii prin alianța cu PSD, în contextul în care PNL-ul are acum o poziție mult inferioară comparativ cu...
Comentarii
ZuigmijnGigi-lul
rank 5
eu-ca
rank 5
#Culmea victoriei: să învingi pandemia în iunie și în octombrie să