Consilierii din umbra ai partidelor

Joi, 20 Martie 2008, ora 14:11
2927 citiri
Consilierii din umbra ai partidelor

Odata cu apropierea alegerilor, majoritatea partidelor de pe scena politica mizeaza pe consultanti din strainatate. Asa se face ca strategii de baza ai PNL, PSD si PD-L au inceput sa lucreze. Desi campania pentru locale se face diferentiat pe zona, ceea ce presupune ca fiecare candidat sa-si construiasca o strategie proprie, intotdeauna exista cateva linii directoare dictate de la centru.

In vederea acestor pretioase sfaturi ar putea intra pe scena: Dan Andronic, Arthur Finkelstein, Tal Silberstein si Dorin Marian pentru PNL, Felix Tataru si posibil Carol Sebastian pentru PD-L, iar pentru PSD deja celebrii consilieri ai lui Tony Blair - Anthony Giddens si James Humphreys.

In teritoriu, fiecare isi alege ce consultanti doreste. Tocmai de aceea s-a ajuns ca Adriana si Claudiu Saftoiu sa consilieze in vederea localelor unii primari PNL.

Firma sotilor Saftoiu, Capital Promotion, se va implica direct in campania electorala a mai multor primari PNL.

"Firma pe care o reprezint a mai lucrat cu acesti oameni si nu am gasit de cuviinta sa incetam colaborarea cu ei doar pentru ca PNL si PD nu s-au mai inteles. Dar vreau sa intelegeti ca suntem consultanti. In nici un caz nu sunt sefa de campanie la Hunedoara, asa cum s-a spus. Deci noi oferim consultanta. Insa daca stafful de campanie al respectivului primar cu care noi lucram decide sau nu sa tina cont de eventualele linii directoare de la centru, este problema lor.

Trebuie sa va spun ca o campanie unitara la nivel national a unui partid este valabila mai mult pentru parlamentare. La locale, in principiu fiecare isi face campania asa cum considera, tinand cont de specificul fiecarei zone si a elementelor din teritoriu, pe care el le cunoaste cel mai bine", a spus Adriana Saftoiu.

Surse liberale citate de NewsIn sustin ca primarul Bacaului, liberalul Romeo Stavarache, este unul dintre cei care ar beneficia de consultanta pe probleme de imagine a firmei sotilor Saftoiu. Aceleasi surse au precizat ca un alt client ar fi candidatul PNL pentru primaria orasului Galati, Marius Stan.

Liberalii vor mai colabora pentru alegerile locale si cu firma condusa de Dan Andronic, Multimedia Political Communication, fost sef al campaniei lui Adrian Nastase, relateaza Gardianul.

Andronic lucreaza in echipa cu grupul de consultanti israeliano-americani, care il include pe Arthur J. Finkelstein, un fost consultant al lui Richard Nixon si al altor politicieni americani, dar si al companiilor omului de afaceri Donald Trump.

Arthur Finkelstein a mai fost angrenat in campaniile de imagine a PNL si a liderului acestuia, Calin Popescu-Tariceanu, pentru alegerile europarlamentare. Strategul american, cel care a pus pe jar adversarii politici ai republicanilor timp de 30 de ani, si-a creat reputatia pe doua dimensiuni: campanii negative si discretie.

Metoda folosita de acesta este suprasaturarea electoratului prin afise, spoturi, mesaje verbale, care, repetate frecvent, discrediteaza si dezarmeaza adversarii clientelei sale.

Un alt strateg american al PNL este si Tal Silberstein, care a lucrat pentru campania lui Adrian Nastase din 2004, insa i-a oferit consultanta si premierului israelian Ehud Olmert. Un alt important strateg de a carui expertiza poate beneficia PNL este si Dorin Marian, care nu demult a fost numit seful departamentelor lui Tariceanu. Activitatea sa este una foarte discreta, insa cuvantul sau cantareste foarte mult mai ales in ochii premierului.

Daca PD-L va decide sa apeleze si la o strategie la centru pentru alegerile locale, cel mai probabil va apela la partenerul deja consacrat, Felix Tataru. Acesta a coordonat campaniile electorale ale actualului presedinte Traian Basescu inca din anul 2000, de la lupta pentru Primaria Capitalei.

In campaniile sale, el a mizat foarte mult pe "new media", lucru soldat si cu miscarea "guerilla digitala". Se pare insa ca in echipa de consilieri ai PD-L a fost cooptat de curand si Carol Sebastian, conform aceleiasi surse.

Senatorul PD-L Radu Berceanu a declarat insa ca nu crede ca vor exista consilieri de campanie electorala pentru alegerile locale la nivelul candidatilor din teritoriu, dat fiind faptul ca fiecare localitate in parte presupune un anumit tip de abordare in privinta propriului electorat.

PSD va merge cel mai probabil pe mana consilierilor britanici adusi la partid de Mircea Geoana. Desi "vechea garda" social- democrata care ii include pe Adrian Nastase si Miron Mitrea s-a intors in forta in PSD, la nivelul consilierilor inca nu s-a produs o modificare sensibila.

Astfel ca au ramas pe pozitii consilierii lui Tony Blair adusi de presedintele PSD. Acestia l-au inlocuit la un moment dat pe israelianul Ron Werber, care ar fi fost adus de Miron Mitrea, conform unor informatii aparute in presa.

Asadar PSD ar putea fi consiliat in alegeri de Anthony Giddens si de James Humphreys. Ar putea sa mai apara si Matthew John Carter, cu care PSD a colaborat anul trecut pentru europarlamentare. La o reuniune a PSD de atunci, Matt Carter s-a intretinut cordial cu strategul din umbra al PSD, Viorel Hrebenciuc. Principalul sfat pentru conducerea social-democrata de la acea vreme, "fara liberali!".

Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
#alegeri, #consilieri, #campanii , #alegeri
Comentarii
Poza Georgica Boerica
Georgica Boerica
rank 3
Hurezeanu subjugat de Mogulii de la Cotidianul. Saracul Hurezeanu, participa la CENZURA Romanilor. Cum e cu Legea LUSTRATIEI ?
I
Iliescu_judecat
rank 1
Un Raport despre Adevarul din Romania ! Foarte bun! Trebuie citit de toata lumea!