Suprema demagogie a PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 20 August 2008, ora 12:10
3012 citiri
Suprema demagogie a PSD

PSD face exercitiul suprem de demagogie. Partidul a decis la nivelul Biroului Permanent National sa depuna in Parlament un proiect de modificare a Constitutiei, prin care sa fie eliminata orice forma de imunitate pentru presedinte, membrii guvernului si parlamentari.

Ba chiar Mircea Geoana, care s-a grabit sa anunte initiativa inca de duminica, ca sa traga cat mai mult din beneficiul de imagine pe turta sa, sustine ca referendumul pentru modificarea Constitutiei sa fie organizat odata cu alegerile parlamentare.

Si pentru ca lacrimile de-abia mijite in coltul ochilor sa inceapa sa ne curga siroaie aflam ca insusi Ion Iliescu ar fi votat in BPN pentru aceasta intiativa, dupa ce taxase declaratia lui Geoana spunand ca "are si imunitatea logica ei".

Este posibil ca Iliescu sa fi fost sedus de eliminarea imunitatii prezidentiale, a se citi a lui Traian Basescu.

Initiativa PSD ar fi desigur laudabila daca ar fi sincera si, cu siguranta, unge pe suflet electoratul umilit de imunitatea care-i face pe parlamentari practic intangibili in fata legii.

Dar ea nu are practic nicio sansa sa ajunga litera de Constitutie si ii arunca pe social democrati intr-o postura ridicola.

Lupta falsa cu imunitatea

Carevasazica, PSD, partidul lui Adrian Nastase si Miron Mitrea se ia la lupta cu imunitatea. Adica acelasi partid ai carui parlamentari numai ce au votat impotriva ridicarii imunitatii celor doi colegi acuzati de coruptie.

Cine pledeaza voios impotriva imunitatii? Mircea Geoana, presedintele de partid care nu a avut curaj sa le ceara public propriilor parlamentari sa voteze pentru urmarirea penala a lui Mitrea si Nastase.

Sau daca cumva le-a cerut, in secret sa nu-i supere prea tare, acestia nici nu l-au bagat in seama, ceea ce inseamna ca Geoana este presedinte de partid doar in visurile lui umede.

Si BPN al PSD crede, nu-i asa, cu sinceritate, in sansele aceastei initiative de a fi aprobata de doua treimi dintre parlamentari, pentru a ajunge la referendum, in conditiile in care de la prima vorba a lui Geoana telefoanele liderilor social democrati s-au inrosit sub presiunea apelurilor indignate ale deputatilor si senatorilor care se si vedeau egali cu restul lumii in fata legii? Ce cosmar!

Poate unii ar fi interesati de ridicarea imunitatii prezidentiale, idee pe care deja se pedaleaza mult, insa intotdeauna camasa e mai aproape decat paltonul.

Deja Adrian Nastase a incercat sa explice ca propunerile lui Geoana de eliminare a imunitatii pentru toti demnitarii ar fi vrut de fapt sa atraga atentia asupra aplicarii, pe nedrept, a unor standarde diferite de la politician la politician.

Imunitatea demnitarilor este o traditie menita sa apere de abuzuri si ca, vezi Doamne!, eliminarea acesteia nu ar fi un lucru potrivit, sustine Nastase. O parere impartasita de Nicolae Vacaroiu.

Replici previzibile

Replicile venite de la PD-L si PNL au fost usturatoare si previzibile. "Oamenii astia chiar nu-si dau seama cat de penibili si ridicoli sunt, si ne cred prosti pe toti, dupa ce se pun de-a curmezisul trimiterii in justitie a lui Nastase si Mitrea, acum au devenit ingeri si sfinti", a spus Emil Boc.

"Lucrurile ar fi fost mult mai simple daca Mircea Geoana ar fi fost in stare sa le ceara parlamentarilor sai, pur si simplu, sa voteze inceperea urmaririi penale pentru cei doi PSD-isti.

Atunci nu ar mai fi fost nevoie de toata gimnastica asta verbala, de promisiuni de modificare a Constitutiei, facute tot de PSD, sau de alte angajamente fara acoperire", a punctat la randul sau Bogdan Olteanu.

Initiativa PSD este un exercitiu demagogic ieftin. Social democratii stiu ca prin votul de partea lui Mitrea si Nastase si-au legat de picioare un bolovan electoral de care acum se straduiesc sa scape.

Dupa cum stiu ca niciodata nu se vor gasi doua treimi dintre parlamentari atat de curati si uscati incat sa voteze pentru eliminarea imunitatii.

Si nu este vorba doar despre parlamentarii PSD. Voturile exprimate in recenta sesiune extraordinara de la Camera ne-au aratat ca sunt si in celelalte partide suficienti partizani ai ceea ce presa straina numea "suveranitatea nationala a coruptiei". Un astfel de proiect nu va intruni nici macar majoritate simpla tocmai din cauza,,logicii imunitatii" care, Ion Iliescu stie ce stie, va invinge intotdeauna.

Daca Mircea Geoana ar putea fi suspectat de vreun stop de inteligenta politica, am putea gandi ca ar fi vrut sa faca din aceasta intiativa un soi de test al integritatii pentru proprii parlametnari. Aiurea!

N-a vrut decat sa sa-si mai faca nitel capital personal de imagine, ca doar se pregateste si el de alegeri, ba chiar tinteste fotoliul de prim-ministru. La randul sau, BPN i-a mai tras nitel din spuza de pe turta pentru ca si ceilalati lideri PSD se se infrupte din beneficiul de imagine .

Cat despre intiativa in sine, daca va fi elaborata, precis va avea un traseu intortocheat, plin de amanari si mici accidente procedurale astfel incat pana la alegeri nici de comisii sa nu fi trecut. La alegeri insa, PSD se va bate cu pumnii in piept ca s-a dat de ceasul mortii si mai multe nu sa scape de imunitate, dar, iata, altii s-au opus. Totul e sa-l mai si creada cineva.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#Geoana, #imunitatea, #PDS, #constitutie , #stiri PSD