Ministrul Muncii sustine ca vor fi intensificate controalele in administratiile locale si in celelalte institutii care gestioneaza sistemul de ajutoare sociale pentru ca banii sa nu mai fie risipiti unde nu este cazul, unde oamenii pot sa munceasca dar nu vor.
Raluca Turcan le-a declarat practic razboi unor persoane care primesc 142 de lei lunar pentru care muncesc in folosul comunitatii.
"Din nefericire, avem persoane care beneficiaza de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiaza si de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au si alocatiile pentru copii, au si ajutorul pentru incalzire.
Am facut o evaluare si exista cumul chiar de sase-sapte beneficii de la stat fara sa ai, totusi, dovada ca omul respectiv nu se complace in acest soi de abundenta de beneficii in loc sa intre pe piata muncii si sa se straduiasca, asa cum se straduiesc milioane de oameni in Romania.
As vrea sa schimbam putin optica in raport cu acordarea acestora si anume sa incurajeze totusi reincadrarea in campul muncii pentru cei care pot sa munceasca, iar cei care nu pot cu adevarat sa fie sprijiniti", a declarat Raluca Turcan.
In noiembrie 2020 persoanele care primeau ajutoare sociale includeau: 3,59 milioane de copii care luau alocatie, 1,54 milioane de oameni cu dizabilitati sau aproape 176.500 de mame care primeau indemnizatia pentru cresterea copilului, conform Ministerului Muncii.
In lista acestor beneficiari, se regasesc si oamenii care primesc venitul minim garantat, cei denumiti in mod frecvent "asistati social" care reprezinta 173.636 beneficiari de ajutor social. Valoarea ajutorului social pentru o persoana este de aproximativ 142 de lei pe luna.
Mai mult de atat, persoanele apte de munca din familiile pentru care se asigura venitul minim garantat vor efectua lunar, cel mult 72 de ore, la solicitarea primarului, actiuni sau lucrari de interes local.