Rareş Bogdan: "Traseismul este o boală care trebuie obligatoriu curmată/ Situaţii de genul ăsta sunt în România 132 astăzi"

Luni, 26 Februarie 2024, ora 22:35
1797 citiri
Rareş Bogdan: "Traseismul este o boală care trebuie obligatoriu curmată/ Situaţii de genul ăsta sunt în România 132 astăzi"
Rareș Bogdan PNL FOTO Facebook

Rareș Bogdan, prim vicepreședinte PNL întrebat ce părere are despre racolările de primari din partea PSD şi intenţia de a scoate din lege, pentru alegerile locale, interdicţia traseismului, astfel încât primarii să-şi piardă mandatul dacă trec de la un partid la altul, s-a arătat revoltat de o asemenea idee.

„Sunt unul dintre cei mai vocali anti-traseişti. Eu cred că traseismul este o boală care trebuie obligatoriu curmată, trebuie vindecată în ceea ce înseamnă democraţia românească. E o situaţie specială legată de prelungirea mandatelor, în niciun caz Partidul Naţional Liberal nu va susţine vreodată printr-o lege traseismul”, a afirmat Rareş Bogdan, într-o intervenţie telefonică făcută, luni la Digi 24.

El a adăugat că „trebuie să găsim o soluţie, în schimb, pentru cei care se află în situaţia de a avea un mandat câştigat la PNL sau PSD sau USR sau UDMR şi care vor candida la alegerile de pe 9 iunie de la un alt partid, deci cei care au plecat deja”.

„Avem şi noi, de exemplu, primarul de Alba-Iulia care a câştigat alegerile la USR după ce a stat 20 de ani în PNL pe un scandal intern, s-a reîntors acasă, că i-a venit mintea la cap, şi în momentul ăsta el va trebui să candideze de la PNL.

Potrivit legii, aşa cum arată ea astăzi, dacă nu facem nişte modificări pe codul administrativ, domnia sa îşi pierde primăria, iar Alba rămâne trei luni şi jumătate fără primar.", spune Rareș Bogdan.

Constituțional, mandatul aleșilor locali se termină la finalul lunii septembrie. Dacă un primar de la un partid dorește să candideze în iunie pentru un alt partid, conform legii în vigoare, își pierde mandatul.

„Am discutat problema și va apărea o legislație tranzitorie. Pe scurt: se va modifica în Parlament Codul Administrativ pentru ca primarii în funcție să poată candida pentru orice partid, fără să își piardă mandatul. Legea va funcționa doar pentru 2024, pentru că doar acum alegerile locale sunt devansate”, au explicat surse din Coaliție pentru Libertatea pe 7 februarie.

Rareș Bogdan spune că trebuie găsită o soluție pentru cele peste 100 de administrații care se află în postura asta.

"Situaţii de genul ăsta sunt în România 132 astăzi, din 3.200 de administraţii locale plus 40 de administraţii judeţene. Deci clar că trebuie să găsim o soluţie pentru cele trei luni şi jumătate ca cei care candidează de la un alt partid politic şi au mandatul până în 29 iunie de primari sau consilii judeţene, consilieri de la alte partide să nu-şi piardă mandatele, strict pentru această perioadă de trei luni şi jumătate. Dar asta nu înseamnă că PNL va fi de acord cu ideea traseismului în politică. Dacă am putea să-l blocăm de tot, ar fi şi mai sănătos”, a completat Bogdan.

Un număr de 16 primari şi viceprimari, de la PNL, USR, PRO România, PMP sau Partidul Republican, au anunţat că la alegerile locale din 9 iunie vor candida din partea PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A scăzut rata anuală a inflației. Ciolacu: ”Am atacat creşterea nesimţită a preţurilor prin plafonare”
A scăzut rata anuală a inflației. Ciolacu: ”Am atacat creşterea nesimţită a preţurilor prin plafonare”
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 6,6% în martie 2024, de la 7,2% în luna precedentă, conform datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este a doua scădere...
Liberalul care a trecut la PSD alături de 500 de colegi: ”Mulțumesc pentru deschiderea și energia cu care ne-a întâmpinat”
Liberalul care a trecut la PSD alături de 500 de colegi: ”Mulțumesc pentru deschiderea și energia cu care ne-a întâmpinat”
Raul Ambruş, preşedintele Partidului Liberal Timiş, a decis să treacă la PSD Timişoara alături de peste 500 de colegi şi să susţînă candidatura lui Alfred Simonis pentru funcţia de...
#Rares Bogdan PNL, #traseism politic, #PSD , #stiri Rares Bogdan