Experții de la Yale dezvăluie colapsul economiei Rusiei de către Putin: Șapte șocuri ce paralizează țara

Joi, 28 Decembrie 2023, ora 02:00
4441 citiri
Experții de la Yale dezvăluie colapsul economiei Rusiei de către Putin: Șapte șocuri ce paralizează țara
Putin a provocat paralizia economiei Rusiei, susțin experții de la Yale FOTO: FP

Doi renumiți profesori de la Universitatea Yale, Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian resping afirmațiile unora care îl cataloghează pe Vladimir Putin ca unul dintre marii câștigători ai anului 2023. Experții demonstrează într-o analiză că economia Rusiei este paralizată, iar mașina de război a lui Putin supraviețuiește prin canibalizarea firmelor de stat din țară.

Șapte dezastre au lovit necruțător economia Rusiei, după aplicarea sancțiunilor occidentale și exodul în masă a peste 1.000 de companii multinaționale de la Moscova, provocând pierderi uriașe țării, potrivit Business Insider. Acestea sunt detaliate mai jos.

„Nu putem cădea în capcana de a crede că totul este bine pentru Putin și nu putem renunța la măsuri eficiente pentru a-l presa”, susțin profesorii Sonnenfeld și Tian de la Yale, subliniind că transferul de active „fără valoare” expropriate de la firme occidentale către prietenii lui Putin nu face Rusia mai bogată.

Mutare nucleară a lui Putin într-o țară vecină: Totul s-a făcut în secret față de Occident VIDEO

Experții americani au analizat fenomenele care s-au succedat cu repeziciune în economia Rusiei, dezvăluind lucruri pe care Putin le-a ascuns sub preș, față de opinia publică din țara sa și din lume.

Analiștii din SUA au enumerat 7 dezastre care s-au abătut asupra Rusiei după războiul de invazie al lui Putin din Ucraina, care au zguduit economia țării care este paralizată. Vă prezentăm mai jos fenomenele care au lovit Rusia după începerea războiului.

1.Plecarea creierelor

În primele luni după invazie, aproximativ 500.000 de persoane au fugit din Rusia, mulți dintre care erau exact muncitorii cu înaltă educație și calificare tehnică pe care Rusia nu își permite să-i piardă. În anii de după, acest număr a crescut la cel puțin 1 milion de persoane.

Două puteri nucleare, în pragul formării unei alianțe militare: Ar putea copleși forța SUA

2.Fuga capitalului străin

Potrivit propriilor rapoarte ale Băncii Centrale Ruse, un record de 253 de miliarde de dolari în capital privat a fost scos din Rusia între februarie 2022 și iunie 2023, ceea ce a fost de peste patru ori mai mult decât ieșirile anterioare de capital.

3.Pierderea tehnologiei și a know-how-ul occidental

Acest lucru a avut loc în industrii cheie, cum ar fi tehnologia și explorarea energiei. De exemplu, doar Rosneft a trebuit să cheltuiască aproape 10 miliarde de dolari mai mult pe cheltuieli de capital în ultimul an prin propria sa dezvăluire.

4.Oprirea investițiilor străine directe în Rusia

Investițiile străine directe (ISD) în Rusia s-au oprit aproape complet prin mai multe măsuri. A existat doar o lună de intrări pozitive în cele 22 de luni de la invazie, comparativ cu aproximativ 100 de miliarde de dolari în ISD anual înainte de război.

5.Pierderea rublei, ca monedă convertibilă

Cu multinaționalele globale fugind în astfel de mulțimi, nu a fost nimic care să-l împiedice pe Putin să pună în aplicare controale stricte de capital fără precedent asupra rublei după invazie. Nu e de mirare că volumul de tranzacționare cu ruble a scăzut cu 90%, ceea ce face ca activele rusești evaluate în ruble să fie practic lipsite de valoare și de neschimbat pe piețele globale.

De ce se oferă băuturi la restaurant, în deschidere: Înșelătoria neștiută de clienți, dezvăluită de un faimos medic din SUA

6.Pierderea accesului Rusiei pe piețele de capital

Piețele de capital occidentale rămân cea mai profundă, lichidă și ieftină sursă de capital pentru finanțarea afacerilor și asumarea de riscuri. De la începutul invaziei, nicio companie rusă nu a reușit să emită acțiuni noi sau obligațiuni noi pe nicio piață financiară occidentală, ceea ce înseamnă că nu pot folosi decât cuferele surselor interne de finanțare, cum ar fi băncile de stat ale lui Putin, pentru împrumuturi.

7.Distrugerea bogăției țării și a activelor

Mulțumită, în parte, exodului în masă al întreprinderilor multinaționale globale, evaluările activelor s-au prăbușit în general în Rusia, chiar și valoarea totală a întreprinderilor de stat scăzând cu 75% în comparație cu nivelurile de dinainte de război, potrivit cercetării noastre, pe lângă faptul că reduceri de 50% în evaluarea multor active din sectorul privat.

Concluzia

Rusia nu este, în prezent, nici pe departe o superputere economică, cu aproape toate materiile prime ușor înlocuite din altă parte. Mașina de război este condusă doar de canibalizarea întreprinderilor acum controlate de stat.

Experții occidentali anunță evoluția războiului din Ucraina în 2024: 2 mutări decisive pentru înfrângerea lui Putin

Pe baza datelor noastre economice ample, verdictul este clar: exodul istoric fără precedent a peste 1.000 de companii globale a ajutat la paralizarea mașinii de război a lui Putin, concluzionează experții în analiza lor din Foreign Policy.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#razboi Ucraina, #economia Rusiei, #colaps rusia, #economie rusia recesiune, #Putin razboi, #colaps economic, #Universitatea Yale , #razboi