Ședință decisivă a coaliției PSD-PNL. Este tranșată problema comasării alegerilor. Scenariul care se conturează pentru cele două partide

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 09:58
4061 citiri
Ședință decisivă a coaliției PSD-PNL. Este tranșată problema comasării alegerilor. Scenariul care se conturează pentru cele două partide
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO Hepta

O şedinţă a coaliţiei are loc, miercuri, în care liderii PSD şi PNL discută din nou subiectul comasării alegerilor, după mai multe încercări în care nu s-a ajuns la o înţelegere comună. Potrivit unor surse politice, se conturează scenariul listelor comune la europarlamentare şi înţelegeri puctuale la alegerile locale, în cazul comasării în 9 iunie a celor două tipuri de alegeri. Este posibil şi un acord semnat, după şedinţele interne ale partidelor, după-amiază.

Liderii PSD şi PNL discutăm miercuri dimineaţa, înainte de şedinţa CSAT, pentru a pune la punct detaliile unei posibile comasări a alegerilor europarlamentare şi locale în luna iunie. În cazul unei înţelegeri, cele două partide ar urma să candideze pe liste comune la europarlamentare, iar la locale vor face înţelegeri punctuale, în zonele unde sunt primari ai Opoziţiei.

Şedinţe la partide, după coaliţie

După discuţiile din coaliţie, PNL se reuneşte într-o şedinţă a conducerii partidului, începând cu ora 16.00, pentru a aproba posibila înţelegere cu socia-democraţii, şi la PSD fiind aşteptată o şedinţă internă.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat marţi o posibilă alianţă între PSD şi PNL, la alegerile din acest an, pe fondul pericolului extremismului.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, despre negocierile din coaliţie cu PNL, că una dintre soluţii este o alianţă electorală sau o alianţă politică, care va da stabilitate României şi că el, doreşte ca miercuri să anunţe tot calendarul de alegeri.

”Cred că suntem nişte oameni serioşi, dacă venim în faţa românilor cu un proiect pentru anumite alegeri, venim cu un proiect de ţară pentru toate alegerile, dacă decidem acest lucru”, a mai afirmat Ciolacu.

El preciza că ”sunt două programe de armonizat”. ”Este o cale foarte clară împotriva extremismului din România, care există în acest moment şi trebuie să recunoaştem acest lucru. Vom vedea şi percepţia românilor”, a arătat Ciolacu.

Prezidenţialele, în discuţie după primele rezultate ale alegerilor din luna iunie

Comasarea alegerilor parlamentare cu prezidenţialele şi un candidat comun la prezidenţiale încă nu a ajuns la un acord în coaliţia de guvernare, acest subiect urmând să fie discutat după rezultatul primelor alegeri din vară şi în funcţie de poziţionarea celor două partide în preferinţele electoratului.

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, se va întâlni miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia şedinţei CSAT care începe la ora 13.00.

Şeful statului afirma, recent, că este de acord cu o comasare a alegerilor.

”Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru runde de alegeri este foarte mult, care cu care se pot comasa, în mod legal, corect şi constituţional va elucida Guvernul şi coaliţia de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, în 7 februarie, la Strasbourg.

Şeful statului mai spunea recent că nu acordă şanse variantei unui candidat independent pentru Cotroceni.

Întrebat pe cine consideră mai potrivit pentru această funcţie, dintre Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, a replicat că vede ”un preşedinte sau o preşedintă care se implică pentru ţară” şi care menţine orientarea europeană.

În ceea ce priveşte un candidat unic PSD-PNL, preşedintele a afirmat că se aşteaptă să fie întrebat de cei din coaliție în legătură cu o astfel de opţiune.

Săptămâna trecută, liderii coaliţiei au discutat în două şedinţe, luni şi vineri, subiectul comasării alegerilor, fără a ajunge la un acord pe acest subiect, iar duminică şedinţa nu a mai avut loc, existând însă o discuţie între liderii celor două partide, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Liberalul care a trecut la PSD alături de 500 de colegi: ”Mulțumesc pentru deschiderea și energia cu care ne-a întâmpinat”
Liberalul care a trecut la PSD alături de 500 de colegi: ”Mulțumesc pentru deschiderea și energia cu care ne-a întâmpinat”
Raul Ambruş, preşedintele Partidului Liberal Timiş, a decis să treacă la PSD Timişoara alături de peste 500 de colegi şi să susţînă candidatura lui Alfred Simonis pentru funcţia de...
Surpriza pe care Dreapta Unită o poate face la alegeri și cum îi avantajează asocierea PNL-PSD: “Are un culoar și există alegători PNL nemulțumiți”
Surpriza pe care Dreapta Unită o poate face la alegeri și cum îi avantajează asocierea PNL-PSD: “Are un culoar și există alegători PNL nemulțumiți”
Alianța Dreapta Unită (ADU), formată din USR, PMP și Forța Dreptei, a început să crească în sondaje de la formarea ei, ajungând chiar să surclaseze AUR în unele dintre sondaje....
#sedinta, #coalitie, #PSD, #PNL , #politica interna