Nu poți adormi din nou după ce te-ai trezit în mijlocul nopții? Greșeala frecventă care face dificilă revenirea la somn

Marti, 12 Decembrie 2023, ora 00:17
8252 citiri
Nu poți adormi din nou după ce te-ai trezit în mijlocul nopții? Greșeala frecventă care face dificilă revenirea la somn
Persoană care a adormit FOTO / Unsplash

Oricine s-a trezit vreodată în mijlocul nopții și a avut dificultăți să adoarmă din nou știe ce impact poate avea insomnia în ziua următoare.

Peste 17% dintre adulți au avut probleme în a rămâne adormiți cel puțin o dată pe săptămână sau în fiecare zi a lunii anterioare, conform datelor din 2020 ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Dr. Biquan Luo, un expert în somn din San Francisco și CEO al LumosTech, care produce o mască inteligentă de somn pentru promovarea ritmurilor circadiene sănătoase, a împărtășit câteva motive și remedii pentru trezirea în mijlocul nopții.

Există diverse motive pentru care oamenii se trezesc noaptea, a spus Luo.

Unele dintre sursele comune de perturbare a somnului includ stresul și anxietatea, disconfortul sau durerea și perturbările de mediu cum ar fi zgomotul, mișcarea sau temperaturile prea ridicate sau prea scăzute.

Tulburările de somn, cum ar fi apneea de somn sau sindromul picioarelor neliniștite, pot, de asemenea, determina oamenii să se trezească în timpul nopții.

"Perturbarea ciclului natural somn-trezire poate, de asemenea, să ducă la somn fragmentat", a spus Luo.

Ce să faci când te trezești

"Când te trezești în mijlocul nopții, este cel mai bine să rămâi inițial în pat, să încerci să te relaxezi și să vezi dacă poți adormi din nou", a spus Luo.

Ea a sugerat să încerci astfel de tehnici precum relaxarea progresivă, exercițiile de respirație, aparatele de zgomot alb și alte metode care te pot ajuta să te relaxezi.

"Dacă nu poți adormi din nou după 10 sau 15 minute, este momentul să te ridici din pat," a spus Luo.

"Încearcă să mergi într-un loc liniștit și confortabil din casă, cum ar fi canapeaua, și implică-te într-o activitate liniștită, cu stimulare redusă, cum ar fi cititul unei cărți sau desfășurarea unei activități relaxante, până când simți din nou somnul - apoi întoarce-te în pat."

Greșelile de evitat

Rezistă tentației de a te întinde după telefon sau de a te uita la ceas dacă somnul tău este întrerupt, a spus Luo.

"Verificarea orei când te trezești în mijlocul nopții este una dintre cele mai frecvente greșeli care fac mai dificilă revenirea la somn", a spus Luo.

"Verificarea orei poate crește stresul și poate fi mai greu să adormi", a remarcat ea.

"În plus, dacă verifici ora pe telefon, conținutul telefonului poate fi prea stimulant, ceea ce împiedică în continuare relaxarea și adormirea."

Ce să știi despre ceasul tău intern

Trezierea în mijlocul nopții poate fi rezultatul faptului că ceasul intern al corpului tău nu se aliniază cu programul tău de somn, a spus Luo.

"Somnul nostru este guvernat de doi factori cheie - la începutul nopții, este acumularea de presiune a somnului, necesitatea corpului nostru de odihnă, care ne ajută să adormim și să rămânem adormiți," a spus expertul.

"Mai târziu în noapte, ceasul nostru intern, cunoscut sub numele de semnalizare circadiană, joacă un rol crucial în menținerea somnului."

Într-un scenariu ideal, acești doi factori vor lucra împreună pentru a te menține în somn, a spus Luo.

"Dar dacă presiunea somnului se estompează înainte ca semnalul circadian să intre în acțiune complet, ar putea duce la trezirea în timpul nopții," a adăugat ea.

"Dacă nu ești sigur de ce te trezești în timpul nopții, ar putea fi util să încerci să-ți ajustezi ceasul intern pentru a vedea dacă te ajută să reduci aceste întreruperi."

Potrivit Sleep Foundation, unele modalități de ajustare a ritmului circadian includ trezirea la aceeași oră în fiecare zi, expunerea la lumină puternică în anumite intervale de timp, schimbarea orelor de masă, administrarea suplimentelor de melatonină, exercițiile fizice la diferite ore ale zilei și consumul de cantități moderate de cafeină dimineața, scrie nypost.com.

Ar trebui să iau suplimente pentru a mă ajuta să dorm? Explicațiile unui medic. Care medicamente sunt mai eficiente
Ar trebui să iau suplimente pentru a mă ajuta să dorm? Explicațiile unui medic. Care medicamente sunt mai eficiente
Este bine stabilit faptul că somnul joacă un rol crucial în sănătate și bunăstare. Numeroase studii au documentat relația dintre sănătate și cantitatea și calitatea somnului oamenilor....
Cum a rezolvat un român problema PET-urilor și returul acestora. "E cea mai hilară țeapă în România"
Cum a rezolvat un român problema PET-urilor și returul acestora. "E cea mai hilară țeapă în România"
Unii români sunt nemulțumiți că trebuie să strângă PET-urile și să le ducă în diferite puncte de colectare pentru a primi banii pe garanție. În mediul online au apărut discuții...
#somn, #trezire, #dificultati, #adormirea, #greseli, #solutii, #insomnie , #stiri sanatate