Mircea Geoană, despre stagiul militar voluntar: „Liderii noştri sunt plătiţi şi au jobul să se pregătească pentru scenariul cel mai negativ posibil”

Joi, 08 Februarie 2024, ora 16:56
1706 citiri
Mircea Geoană, despre stagiul militar voluntar: „Liderii noştri sunt plătiţi şi au jobul să se pregătească pentru scenariul cel mai negativ posibil”
Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană Foto: Facebook/Mircea Geoană

Mircea Geoană, secretarul General Adjunct al NATO a declarat după întâlnirea consilierilor pentru securitate naţională din ţările membre ale Alianţei Nord- Atlantice, în contextul discuţiilor privind stagiul militar voluntar, că nu vedem un risc la adresa securităţii României sau a ţărilor aliate dar vedem, în schimb, nevoia de a investi mai mult în ceea ce înseamnă robusteţe militară, rezilienţă economică.

Secretarul General Adjunct al NATO mai spune că liderii noştri militari sunt plătiţi şi au jobul să se pregătească pentru scenariul cel mai negativ posibil.

”Ştiu că şi acasă este o conversaţie destul de amplă cu privire la ceea ce spun liderii noştri militari şi ceea ce spunem noi, liderii politici. Haideţi să fim extrem de clari: liderii noştri militari sunt plătiţi şi au jobul să se pregătească pentru scenariul cel mai negativ posibil. Obligaţia noastră, a liderilor politici, este să evităm ca aceste scenarii să se întâmple”, a spus Mircea Geoană, în contextul discuţiilor privind pregătirea armatei.

Secretarul general adjunct al NATO a menţionat că ”nu vedem un risc la adresa securităţii României sau a ţărilor aliate”.

”Vedem, în schimb, nevoia de a investi mai mult în ceea ce înseamnă robusteţe militară, rezilienţă economică şi, în general, o societate capabilă să facă faţă unor şocuri care nu sunt neaparat militare, ci pot veni din foarte multe alte direcţii”, a spus Mircea Geoană.

Discuţia referitoare la stagiul militar a fost redeschisă după ce şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat că se doreşte introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 şi 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară.

El a menţionat că trebuie găsite instrumentele necesare pentru a avea o populaţie pregătită. ”Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a argumentat el.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, a declarat marţi, după întâlnirea cu conducerea MApN, că nu există niciun motiv de panică, pentru că nu se va da nicio lege, nu va face niciun român stagiu militar obligatoriu şi nu vom fi luaţi cu arcanul sa mergem în armată.

”Vorbim despre un proiect de lege la care lucrează Ministerul Apărării, care vorbeşte, într-adevăr, despre un stagiu militar voluntar sau pregătire militară voluntară. Termenii, condiţiile le vom vedea cu toţii în momentul în care acest proiect de lege primeşte toate avizele instituţionale”, a spus senatoarea Nicoleta Pauliuc.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, despre afirmaţiile şefului Statului Major al Armatei, privind legea stagiului militar voluntar, că este corectă abordarea, dar nu trebuia dată cu toporul în contextul unui război de la frontieră, că aoleu, vine războiul peste noi. ”Nu vine niciun război”, a spus şeful Executivului, el precizând că România nu a fost niciodată mai sigură cum este azi.

Un oficial român, despre armata obligatorie: „Exclus aşa ceva! Am făcut un an şi patru luni. A fost cam lungă”
Un oficial român, despre armata obligatorie: „Exclus aşa ceva! Am făcut un an şi patru luni. A fost cam lungă”
Marcel Ciolacu, premierul României exclude reintroducerea stagiului militar obligatoriu. El spune că acele vremuri s-au dus și că România are nevoie de o armată de profesioniști. Ciolacu...
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
Echipa de fotbal FCSB a întâlnit formaţia Farul Constanţa, sâmbătă, pe Arena Naţională, într-o partidă care a pus capăt luptei pentru titlu în Superliga. Cu 46 de puncte în...
#stagiu militar voluntar, #Romania, #Mircea Geoana, #armata Romania, #stagiu militar , #stiri Mircea Geoana