Editorial: Crampe cerebrale

Autor:
Joi, 30 Octombrie 2008, ora 08:16
2023 citiri
Editorial: Crampe cerebrale

Cand te doare capul cu care judeci, dar judeci cu matele, rezulta crampe cerebrale. Cum ar veni arunci urechea in jur, auzi niste faze care-ti mananca inima, ti se face rau si din adancul intestinului gros glasui cu toate fibrele: mineri, veniti la Bucuresti sa-i impingem pe indezirabili in neant!

Sau: muncitori din Campina, zdrobiti oranduirea cea cruda si nedreapta a dascalilor, ca in timp ce voi intindeti trei macaroane intre doua felii de pita, aia au sporuri cu nemiluita, va spun eu, premierul Romaniei, care stie ce greu se conduce tara avand de-a face cu lipsa de onestitate a sindicatelor!

... Dupa ce am citit relatarile de la intalnirea lui Calin Popescu Tariceanu cu amarestenii din fabrica de utilaje petroliere si am analizat sporurile demascate clasei muncitoare - neuropsihic, de dirigentie, de mediu rural - am dat fuga la Gina, o dascalita incepatoare de franceza: "scoate fluturasu, ca am aflat ca realitatea-i cruda si daca descopar sporurile te fac sa-l mananci!" "Daca realitatea-i cruda, am s-o pun pe gratar", a recitat Gina din "Parazitii", aducandu-ma brusc la sentimente mai bune.

Dupa ce mi-a dat un suc, femeia mi-a explicat ca incepatorii nu pupa sporurile alea. Iar la tara nu se duc, ca nu se merita - nu mai e ca pe vremea lui Marin Moraru si Draga Olteanu Matei, cand jucau ei in filme cu tineri absolventi trimisi la coada vacii si presedintele CAP-ului le dadea loc de pus capul, merinde si sincere incurajari ideologice.

Si pune mana pe telefon: "Leti, daca poti, vino impreuna cu Geo pana la mine, ca am aici pe unu turbat, fan al lui Tariceanu".

Perechea, doi debutanti, el de mate, ea de chimie, se prezinta sa-l scoata pe Necuratu din mine, si dupa ce le explic ce-a spus premierul, au pus doua intrebari. Leti: "de ce n-o fi ramas in invatamant daca e atata de misto?" Geo: "Inseamna ca viseaza sa-si duca baiatu la Bolintin, sa-l faca prof de desen si diriginte?"

Eu imi imaginez ce se petrece in capul premierului: inciudat pana la fiere de viata indestulata a dascalilor n-a avut la indemana decat cel mai simplu sentiment pentru fiinte inferioare: invidia. Seful guvernului nu ia spor de vechime, nici de dirigentie, nici gradatie de merit - astea insumand 900 de lei, cu tot cu leafa de baza.

De vechime nu poate, ca ar insemna ca tara sa se duca dracului in cateva luni, si asa mai bine o inchizi, iti iei mamaliga in spate si te muti la sud. De dirigentie n-ai cum, ca la orele alea oamenii vorbesc frumos, nu injura ca niste birjari, iar gradatie de merit se acorda pentru merite in ogorul tarii, nu pe bursa.

Imi imaginez insa ca in momentul cand va prinde de veste ca parlamentarii tocmai si-au mai tras niste pensii, premierul le va da foc. Impreuna cu muncitorii de la Campina, carora le-a dezvaluit ca nesimtirea nu e in Palatul Victoria, ci la Apahida, unde imbuibatii baga in ei sarmale din ceafa de mistret, rinichi umpluti cu pantofi Manolo Blahnik si se dau la subsiori cu odicolon din pistil de orhidee. Sa nu mori de ciuda?

Cristian Mihai Chis

Economia SUA crește sub așteptări – TradeVille
Economia SUA crește sub așteptări – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere La T1 2024 Creditarea privata a crescut cu 5%, in T1 2024, față de aceeași perioadă din 2023, luna martie înregistrând un avans de 4.7% vs martie 2023, sub...
Economia germană – cu un moral mai ridicat – TradeVille
Economia germană – cu un moral mai ridicat – TradeVille
Comerțul Cu Ridicata Înregistrează Creșteri In februarie 2024, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (excluzând autovehiculele si motocicletele) a înregistrat o creștere, comparativ cu...
#Tariceanu, #venituri, #bursa, #guvern, #fabrica, #Campina , #guvern Tariceanu