"Propaganda uleiului de măsline": cum te poate îngrășa și îți poate afecta sănătatea "lichidul de aur", promovat ca superaliment

Miercuri, 06 Martie 2024, ora 04:00
6987 citiri
"Propaganda uleiului de măsline": cum te poate îngrășa și îți poate afecta sănătatea "lichidul de aur", promovat ca superaliment
Ulei de măsline FOTO / Pexels

Uleiul de măsline a fost promovat ca "lichidul de aur" plin de beneficii miraculoase, dar mulți experți resping ceea ce ei numesc "propagandă a uleiului de măsline".

În ultimii ani, uleiul de măsline a câștigat o reputație ca superaliment, parțial datorită cercetărilor care arată că "dieta mediteraneană" este asociată cu numeroase rezultate pozitive pentru sănătate - iar uleiul de măsline este un element de bază al dietei.

Ca rezultat, oamenii par să-l folosească peste tot: în machiaj, în înghețată și chiar într-un pahar. Și Starbucks a introdus băuturile sale cu infuzie de ulei de măsline în SUA în acest an.

Cu toate acestea, există și o altă tabără de experți care avertizează cum cantitatea de calorii consumată din ulei de măsline depășește beneficiile și ar putea face consumatorii excesivi mai predispuși la boli de inimă și obezitate.

Dieteticiana din New York, Michelle Routhenstein, a avut un client care consuma o ceașcă întreagă din acest lichid în fiecare zi, "considerându-l excepțional de sănătos", a declarat ea pentru DailyMail.com.

"Cu toate acestea, acest comportament extrem nu numai că a împiedicat eforturile sale de pierdere în greutate, ci a afectat și nivelurile sale de colesterol, deoarece astfel de volume mari de ulei de măsline pot conține cantități semnificative de grăsimi saturate, contracarând beneficiile sale presupuse", a spus ea.

Estimările variază, dar conform unei analize, piața globală de ulei de măsline a fost evaluată la aproximativ 14,2 miliarde de dolari în 2022 și crește cu aproximativ 3,33% pe an. Această estimare prognozează că valoarea pieței globale de ulei de măsline va atinge 18,42 miliarde de dolari până în 2030.

Consensul în rândul experților este că gătitul cu puțin ulei de măsline este sigur și chiar preferat de mulți bucătari profesioniști și dieteticieni.

"În ceea ce privește raportul risc/beneficiu și costul, utilizarea uleiului de măsline extra virgin prezintă un risc foarte scăzut, cost redus și, cel mai probabil, beneficii pentru majoritatea oamenilor în contextul impactului pozitiv asupra inflamației și a markerilor de risc pentru bolile de inimă", a explicat dieteticianul Kathleen Lopez.

Cu 120 de calorii per lingură, uleiul de măsline este extrem de dens caloric

Uleiul este bogat în grăsimi sănătoase nesaturate și, spre deosebire de alte uleiuri de gătit, cum ar fi uleiul de rapiță, conține o varietate mai largă de micronutrienți precum potasiu și vitamina K.

Cu toate acestea, cu aproximativ 120 de calorii per lingură, uleiul de măsline este extrem de dens caloric.

Routhenstein a afirmat: "Consumul excesiv de ulei de măsline fără controlul porțiilor poate duce la un dezechilibru în aportul de energie, contribuind potențial la un bilanț energetic pozitiv și la creșterea în greutate sau la dificultăți în atingerea obiectivelor de pierdere în greutate".

O persoană obișnuită trebuie să consume doar 500 de calorii suplimentare pe zi pentru a câștiga aproape 500 de grame într-o săptămână, iar prea multă grăsime corporală a fost asociată cu o sănătate inimii mai proastă și o serie de alte probleme de sănătate.

Așadar, alegerea cantității potrivite de ulei este o echilibrare fină, conform lui Routhenstein.

O tendință virală de pe TikTok îi încurajează pe oameni să bea shot-uri de ulei în fiecare dimineață

La aceasta se adaugă faptul că mulți influenceri în domeniul sănătății își îndeamnă fanii să îl consume.

Dua Lipa și fanii ei îl stropesc pe înghețată. Culturiștii de pe Reddit susțin că îl beau în cantități mari pentru a lua masă musculară. Jennifer Lopez îl atribuie pentru pielea ei strălucitoare.

Și biohacker-ul din Silicon Valley, Bryan Johnson, care bea câteva linguri la micul dejun, vinde propria marcă de ulei de măsline ca parte a unei diete pentru longevitate.

O tendință virală de pe TikTok îi încurajează pe oameni să bea shot-uri de ulei în fiecare dimineață, iar celebrități precum Kourtney Kardashian și Shonda Rhimes au spus că îl consumă. Rhimes susține că a învățat acest obicei chiar de la Beyoncé.

Multe dintre beneficii sunt în mare parte anecdote

Influencerii susțin că lichidul de aur are tot felul de beneficii, cum ar fi ameliorarea balonării și constipației, susținerea digestiei sănătoase, ajutarea organismului să absoarbă mai bine nutrienții, combaterea inflamației, îmbunătățirea funcției și memoriei cerebrale, susținerea sănătății părului și a pielii, și chiar tratarea mahmurelii.

Cu siguranță poate ameliora constipația dacă consumi suficient: La scurt timp după ce Starbucks a introdus băutura lor de cafea cu ulei de măsline „Oleato” anul trecut, clienții s-au plâns de probleme digestive, unul dintre aceștia numind băutura „un laxativ autentic”.

Dar multe dintre celelalte beneficii sunt în mare parte anecdote, fără dovezi științifice solide pentru a le susține, conform experților.

Fuga către uleiul de măsline a început în anii 1990, când dieta mediteraneană a fost revoluționară pentru includerea grăsimilor sănătoase, în contradicție cu dietele bogate în carbohidrați și sărace în grăsimi care erau populare în acea perioadă.

Inspirată de bucătăriile tradiționale din țările din jurul Mării Mediterane, dieta mediteraneană pune accent pe legume, grăsimi sănătoase din ulei de măsline și nuci, și proteine slabe sub forma peștelui și leguminoaselor.

Există o multitudine de dovezi care susțin rolul acestei diete în sănătatea pe termen lung.

Femeile care urmează dieta mediteraneană au un risc cu 23% mai mic de deces prematur, în special din cauza bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale, conform unei meta-analize care a inclus peste 700.000 de femei.

Dieta a fost, de asemenea, asociată cu o reducere cu 23% a riscului de demență, conform unui studiu cu peste 60.000 de persoane cu vârsta peste 40 de ani din Marea Britanie.

Dieta mediteraneană înseamnă mai mult decât uleiul de măsline

Aceste studii pot arăta avantaje ale consumului de ulei de măsline, dar se concentrează asupra dietei mediteraneene în ansamblu, care include mult mai mult decât doar uleiul.

"Deși uleiul de măsline este un component central al dietei mediteraneene, beneficiile sale pentru sănătate nu sunt responsabile exclusiv pentru succesul dietei", a spus Routhenstien.

"Eficacitatea dietei provine din combinația sinergică a diverselor alimente integrale, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci, semințe, pește și cantități moderate de produse lactate și carne de pasăre, fiecare contribuind cu substanțe nutritive și compuși bioactivi unici, esențiali pentru sănătatea inimii și bunăstarea generală."

Dieteticiana Veronica Rouse a adăugat că accentuarea excesivă a unui singur ingredient poate alimenta concepții eronate despre ceea ce înseamnă o dietă sănătoasă.

"Focalizarea prea mult pe uleiul de măsline poate eclipsa importanța diversității alimentare și a rolului altor grăsimi sănătoase", a spus ea.

Popularitatea uleiului de măsline continuă să crească

În afara dietei, unii experți sugerează că viața lungă a locuitorilor din Mediterana poate fi atribuită și unor stiluri de viață mai active și sociale.

Cu toate acestea, popularitatea uleiului de măsline continuă să crească.

Numai în Statele Unite, vânzările de ulei de măsline au atins aproape 1,5 miliarde de dolari în 2021, în creștere cu 13% față de 2016. Și în 2022, piața europeană a uleiului de măsline a fost evaluată la aproximativ 7,17 miliarde de dolari.

Se estimează că Spania va produce 750.000 de tone de ulei de măsline în acest sezon, care a început în octombrie și s-a încheiat în ianuarie. Aceasta reprezintă o creștere de 13% față de sezonul 2022-2023.

Prețurile record nu opresc cererea

Prețurile sunt, de asemenea, în creștere, după o perioadă secetoasă în zona mediteraneană care a redus producția Greciei în acest sezon. În septembrie, prețul pentru o tonă de ulei de măsline a ajuns la 8.900 de dolari, peste recordul anterior de 6.242 de dolari pe tonă în 1996.

Cu toate acestea, consumatorii din SUA sunt atât de atrași de uleiul de măsline încât aceste prețuri record nu opresc cererea, conform Departamentului de Agricultură al SUA.

Este dificil să se urmărească cât din această cerere se datorează cercetărilor științifice - sau afirmațiilor privind sănătatea făcute de influenceri fără pregătire științifică.

Chiar și cu un număr mare de participanți, niciunul dintre aceste studii nu sunt studii controlate cu placebo - standardul de aur pentru dovezi științifice.

"Este dificil să se facă multiple studii ample, randomizate și controlate în domeniul nutriției, așa că cele mai multe recomandări se bazează pe date epidemiologice slabe care utilizează corelații între o variabilă a dietei și anumiți markeri sau rezultate", a spus Lopez.

De ce nu același accent pe nuci? Sau pe pește sau legume proaspete?

În acest sens, oamenii ar trebui să fie precauți în a trage concluzii prea puternice despre beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline din aceste studii.

În studiul spaniol, uleiul de măsline nu a fost semnificativ mai eficient în prevenirea bolilor de inimă decât o dietă mediteraneană suplimentată cu nuci.

Deci de ce nu același accent pe nuci? Sau pe pește sau legume proaspete? Sau chiar pe stilul de viață?

Uleiul de măsline pare să aibă o categorie proprie, cu o aură pe care alte ingrediente alimentare nu par să o inspire, chiar dacă este doar o parte a celebrei diete mediteraneene.

În afara studiilor despre sănătate, mult din atractivitatea uleiului de măsline provine dintr-o fixație greșită asupra tradiției, ideea că oamenii de departe și de demult au făcut-o bine într-un mod în care societatea modernă nu o face.

Există o idee că dacă am putea mânca și trăi așa cum au făcut ei, am putea recupera ceva ce umanitatea a pierdut în lumea noastră agitată plină de alimente procesate.

Dieta paleolitică este motivată de fantezii similar atavice - că strămoșii noștri pre-agricoli au avut dreptate și dacă doar mâncăm fructe de pădure și carne vom trăi vieți mai sănătoase, mai fericite, tipul de viață pentru care am evoluat.

Sănătatea adevărată provine din echilibru

Desigur, aceasta ignoră realitatea că strămoșii noștri antici aveau o sănătate dentară precară, boli autoimune și tulburări moștenite ale sângelui.

Obsesia pentru ulei de măsline urmează o logică similară pentru unele persoane.

Din nefericire, uleiul de măsline pare să fie subiectul unei tendințe de a reduce nutriția la "ingrediente active", în loc să recunoască că sănătatea adevărată provine din echilibru - fără a menționa exercițiul fizic.

"Este important să fim prudenți când ascultăm influencerii. Este crucial să discutăm orice schimbare în planul nutrițional cu echipa de îngrijire medicală sau cu un dietetician", a adăugat Rouse.

Poate cel mai ironic, chiar și bând ulei de măsline pe cont propriu în cantități modeste poate oferi mai puțin beneficii decât pur și simplu includerea sa în dieta ta.

"Deși nu văd niciun efect advers în a bea ulei de măsline, combinarea lui cu legumele este de preferat, deoarece grăsimea este necesară pentru a absorbi unele dintre fitonutrienții din produsele vegetale care reduc riscul de cancer și boli de inimă", a declarat Mary Flynn, profesor asociat de medicină la Universitatea Brown, pentru Olive Oil Times.

Nu este niciun rău în a se bucura de cantități moderate de ulei de măsline ca parte a unei diete echilibrate, dar nu este nevoie să îl bei din pahar.

Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri: conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu și este bogată în vitamine din complexul B. În plus, carnea slabă de...
#ulei de masline, #propaganda, #superalimente, #ingrasare, #sanatate , #stiri sanatate