Peste 300.000 de romani au fost in Bulgaria anul acesta

Miercuri, 10 Septembrie 2008, ora 11:03
1034 citiri
Peste 300.000 de romani au fost in Bulgaria anul acesta

Romanii care au calatorit in acest an in Bulgaria au fost de aproape trei ori mai multi decat bugarii care au ajuns in tara noastra, a anuntat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta.

Comisarul sef Adrian Burcea a declarat, marti, ca situatia este estimativa, in conditiile in care tarile membre al Uniunii Europene nu mai tin o evidenta atat de stricta cu privire la cetatenii care trec granitele, informeaza NewsIn.

"Cifrele sunt estimative, intrucat nu se mai implementeaza datele cetatenilor care apartin tarilor Uniunii Europene si se face o singura verificare in spatiul european. De la inceputul anului, prin cele trei puncte de frontiera (din judetul Constanta, n.r.) de la Negru Voda, Vama Veche si Ostrov, aproximativ 365.000 de romani au mers in Bulgaria, iar aproape 100.000 de bulgari au venit in tara noastra", a declarat Adrian Burcea.

Potrivit acestuia, si la capitolul autoturisme romanii i-au devansat pe bulgari. "Aproximativ 8.000 de autovehicule au trecut din Bulgaria in Romania, iar alte aproximativ 15-20.000 au mers din Romania in Bulgaria", a continuat el. Statisticile politistilor de frontiera constanteni indica o diferenta nesemnificativa fata de anul trecut, dar aproape o triplare in comparatie cu 2006, cand Romania nu era membra a Uniunii Europene.

"Fata de 2006, s-a inregistrat o crestere semnificativa, dubla, aproape tripla, odata cu aderarea Romaniei la UE de la 1 ianuarie 2007 cand granitele s-au deschis. Atunci trebuiau facute controale in puncte separate si erau necesare vizele", a mai completat comisarul sef Adrian Burcea.

In perioada sezonului estival, de la 1 iunie si pana la 31 august, Directia Politiei de Frontiera Constanta a inregistrat, la toate punctele de frontiera, un numar de 293.913 de cetateni romani si straini care au intrat in Romania si, respectiv, 330.288 de romani si straini care au iesit din Romania, iar numarul vizelor de tranzit acordate a fost de 119.

Numarul autoturismelor iesite din tara a fost, de asemenea, mai mare decat al celor intrate, de 74.130 de masini si, respectiv, de 66.337. Si la capitolul navigatie, evidentele Directiei Politiei de Frontiera Constanta indica un numar mai mare al navelor, de 2.018, care au iesit din Romania, spre deosebire de 1.992 de nave care au intrat in tara pe calea apei.

Situatia este valabila pentru punctele de trecere a frontierei de la Ostrov, Negru Voda, Vama Veche, Portul Constanta si Portul Constanta Sud, Agigea, Midia, Mangalia, Sulina, Cernavoda, Harsova si Braila. Un alt punct de frontiera este la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu unde traficul este, insa, redus, iar un altul este la cel de la granita cu Ucraina.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Duminică, 28 aprilie, românii sărbătoresc Floriile. Și, tot atunci, aproape 1,8 milioane dintre ei îşi serbează onomastica. Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi...
#Bulgaria, #romani, #Bulgari, #granita , #camping europa