Un festival mai putin cunoscut, dar imbietor: Pizza-Fest

Duminica, 14 Septembrie 2014, ora 11:02
2200 citiri
Un festival mai putin cunoscut, dar imbietor: Pizza-Fest
Foto: Infoniac

Poate ca sa nu ramana in urma bavarezilor, care au ajuns de faima cu Festivalurile Berii, napolitanii au organizat si ei, incepand cu anul 1984, un festival de succes, etalandu-si ce au ei mai bun si mai recunoscut in materie culinara: pizza. Festivalul a prins rapid, creand brandul Pizza-Fest.

Evenimentul se inaugureaza anual in weekend-ul cel mai apropiat de mjlocul lunii septembrie si dureaza 11 zile, cand in intregul oras domina aromele specifice: condimente, branzeturi, afumaturi si patiserie tocmai scoasa de la cuptor, noteaza Infoniac.

Ca sa fie mai atractiva festivitatea, ea este insosita de actiunea "votati pizza", unde fiecare consummator este invitat sa voteze tipul de pizza apreciat si pizzeria la care a comandat-o.

In mod neasteptat pentru italieni, la prima editie a votului, inaugurat in 2006, a iesit castigatoare o firma japoneza.

La ultima editie a festivalului, au participat 100.000 vizitatori (cam putini in raport cu Octoberfest de la Munchen) si 31 pizzerii acreditate oficial, din care patru apartinand unor societati straine. De remarcat ca la festival nu participa orice pizzeria: trebuie sa fii acreditat.

Fireste, pizzeriile acreditate au si preturi pe masura, care insa variaza de la an la an. Cu titlu informativ, anul trecut, pretul unei pizza (acreditata) varia intre 7 si 10 euro.

Italienii considera ca pizza a aparut pentru prima oara la Napoli, in jurul anului 1600 si s-a raspandit rapid in toata peninsula, datorita gustului imbietor, si a modului simplu de preparare.

Pe parcurs, au aparut specialitatile - se spune ca astazi sunt cateva mii de variante - si, odata cu ele, pretentiile la secretul de fabricatie. Astazi, mai toti "acreditatii" au retete omologate sau chiar brevetate, iar secretul brevetelor este vegheat cu strictele de catre Academia della Vera Pizza Napolitana.

De altfel, in Napoli isi are sediul si cea mai veche pizzerie din lume aflata in functiune neintrerupta din anul 1739. Se numeste Antica Pizzeria Port'Alba.

Dar daca pizza a aparut, asa cum sustin specialistii, in jurul anului 1600, denumirea este mult mai veche iar cuvantul s-ar putea sa aiba origina latina. Nu-i exclus, nu-i dovedit, dar pare interesant daca observam ca si romanii numesc uneori painea pita. Parca seamana.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#pizza napolitana, #pizza brevet, #Pizza Fest festival , #destinatii