Presa de azi: Salariile "nesimtite" din ministere

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 07:32
4080 citiri
Presa de azi: Salariile "nesimtite" din ministere
Foto: Arhiva

Ministrii sunt intrecuti la venituri de multi dintre subordonati. In cel putin patru dintre institutiile aparatului central al tarii, sefii acestora au incasat, in aprilie, venituri sensibil mai mici decat multi dintre subordonati. Presa de miercuri dezbate pe larg acest subiect.

Noptile albe ale Guvernului Boc. Lista creditelor, titreaza, miercuri, Gandul.

Criza a alungat somnul ministrilor din Cabinetul Boc. Ministrii s-au indatorat si in plan privat: au de dat 5 milioane de euro si au doar 3 milioane in conturi

Dupa Udrea, potrivit declaratiilor de avere, ministrul de Finante Sebastian Vladescu pare sa aiba si el somnul agitat. Cuantumul datoriei sale se ridica la 949.583,22 euro, constand in credite si ipoteci la Marfin Bank si la CEC Bank, precum si la anumiti furnizori. Majoritatea datoriilor sale sunt scadente in 2023.

Pe locul trei se plaseaza ministrul de Interne, Vasile Blaga, cu un total al datoriilor de 478.789 euro. Doua dintre cele trei credite datorate unor persoane fizice sunt scadente in 2017, cel de-al treilea - contravaloarea unui apartament - urmand sa ajunga la scadenta la sfarsitul acestui an. Alti trei ministri indatorati activeaza la grupa mica a demnitarilor cu nelinisti nocturne.

In ordinea descrescatoare a datoriilor, acestia sunt: ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, cu o datorie de 216. 258, 87 euro la GE Money Romania (ex Domenia Credit), cu scadenta in 2037; ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, cu un credit de 80.000 euro luat de la BRD - GSG, in 2008, cu scadenta in 2033; ultimul pe lista, premierul Emil Boc, cu o datorie de 8452,8 euro la Eurial Leasing SA , scadenta si ea in 2010.

Adevarul: Salariile "nesimtite" din ministere

Ministrul Finantelor Sebastian Vladescu are in subordine soferi platiti cu 2.000 de lei pe luna. Un secretar de stat din Ministerul Economiei condus de Adriean Videanu a castigat in aprilie peste 22.000 de lei.

Grilele de salarii, publicate pe site-urile ministerelor, dezvaluie sporuri si salarii umflate pentru anagajatii Cabinetului Boc. Salariile unor secretari de stat, ale unor directori sau ale unor inspectori depasesc cu mult veniturile unui ministru.

La unele ministere, nici soferii si sefii de cabinet nu se pot plange - au salariu apropiat cu cel al unui demnitar. Cel mai mare venit din ministerele care au publicat deja grila de salarii este cel al uni secretar de stat din Ministerul Economiei, care castiga nici mai mult, nici mai putin de 22.092 de lei. Acesta castiga cateva mii de euro numai din indemnizatii primite ca membru al unor consilii de administratie.

La Ministerul Muncii, o alta anomalie - un sofer a incasat in aprilie peste 4.000 de lei. La Ministerul Finantelor, condus de Sebastian Vladescu, secretarul general are un venit dublu decat cel al ministrului, iar soferii primesc lunar peste 2.000 de lei. Directorii de cabinet si consilierii personali ai lui Vladescu au venituri cuprinse intre 5.000 si 8.000 de lei. Aceste cazuri nu sunt insa singulare.

Evenimentul zilei: Blaga: Sunt ministri care vor sa marcheze puncte pe seama premierului

Iesirile recente ale ministrilor Elena Udrea si Gabriel Oprea care au sugerat ca un esec al pachetului anti-criza pana la sfarsitul anului ar trebui sa duca la demisia guvernului Boc sunt amendate de Vasile Blaga.

Constatarea ministrului de interne: "Nu eu ma pot pronunta, ca membru al Cabinetului, ca daca nu-stiu-ce nu se aplica, guvernul trebuie sa plece. Prim-ministrul imi poate spune mie sa plec daca nu aplic aceste masuri, nu eu lui. Chiar daca situatia e mai dificila sa nu incercam sa marcam puncte pe seama premierului, mai ales ca suntem membri ai Cabinetului".

Blaga se dezice totodata de "tripleta BVB": "De doi ani de zile, fiecare are drumul lui politic, suntem prieteni si atata tot."

Elenei Udrea, ministrul de Interne ii ureaza "succes" la Dezvoltare si "sa aiba realizari cel putin de nivelul la care le-am avut eu".

Despre relatia cu Traian Basescu, ministrul spune ca vorbesc "destul de des", ca ii da dreptate presedintelui cand critica numirile politice din deconcentrate, dar ca nu este de acord cu ideea "pesedizarii PD-L". "Si noi am procedat gresit ca si partid, ca si ceilalti", admite Blaga.

Romania Libera: Blaga: PD-L nu a mintit deloc in campania pentru prezidentiale

Liderul PD-L Vasile Blaga a declarat, marti, ca PD-L "nu a mintit deloc in campania pentru prezidentiale", apreciind ca afirmatiile colegilor sai Radu Berceanu si Sebastian Vladescu privind "minciunile" guvernantilor, vizau probabil ansamblul masurilor luate in ultimii 20 ani, sau guvernarea PNL.

"Nu stiu la ce s-a referit efectiv d-nul Berceanu, pentru ca nu am mintit deloc in campania electorala. Dimpotriva, am luat masuri care unii spuneau ca ar duce la pierderea alegerilor prezidentiale. Anul trecut s-au luat masuri nu foarte iubite de salariatii bugetari, de a pleca in concediu neplatit.

Deci nu stiu la ce s-a referit d-nul Berceanu, probabil la ansamblul masurilor luate in ultimii 20 ani, care a dus la dezechilibre bugetare extraordinare", a comentat secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, afirmatia ministrului Transporturilor Radu Berceanu, potrivit caruia "s-a mintit prin omisiune" in campania electorala.

El a adaugat ca ar trebui intrebat Radu Berceanu "ce adevaruri nu au fost spuse". "Am facut parte din guvernul coalitiei PD-L- PSD anul trecut si puteti sa-i intrebati pe colegii din PSD, nu cred ca am mintit cu ceva. Am fost impreuna in Guvern", a mai spus Blaga.

In privinta ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, care a sustinut ca romanii nu mai trebuie mintiti in legatura cu situatia economica, asa cum s-a intamplat pana in 2009, liderul PD-L a explicat.

"Eu inteleg altfel ce a spus d-nul Vladescu: Acest Guvern putea sa nu ia masurile care se impun, putea sa mai stea sase luni. Nu e vorba de mintit, pentru ca pana la urma nu s-a mintit. (...) Dl Vladescu nu a fost de acord cu masurile luate de guvernul PNL si a plecat. Cred ca el s-a referit la ansamblul de masuri luate in acesti ani. Acel an -2008- in care dinsul a plecat din Guvern, s-a incheiat cu o crestere economica de 8% si un deficit bugetar incredibil, de peste 5%", a afirmat Blaga.

Jurnalul National: Unde se transfera criza

Desi politicienii din Romania ii dau inainte ca nimeni n-a putut prezice gravitatea problemelor economice si ca "bunastarea este dupa colt", mai multi analisti si experti isi bat capul la nivel mondial ce se va intampla mai departe.

Caderea cu peste 15% a euro fata de dolarul american si deprecierea in grup a monedelor europene, inclusiv leul romanesc, sunt doar doua fatete ale unei probleme mult mai mari si mai distructive care ameninta Globul: crearea unei bule masive in privinta marfurilor, care va exploda apoi intr-o inflatie mare.

In prima faza, economia americana a intrat in criza dupa o perioada mare de acordare nesabuita a creditelor. Asta s-a intamplat in 2008, dupa ce primele semne au aparut in vara lui 2007. Dupa care statele lumii au inundat planeta cu bani pentru a opri "spirala mortii" - adica scaderile masive in absolut orice domeniu economic din lume. Dar acum potopul de bani in care pluteste lumea pune bazele viitoarei crize, cand totul se va scumpi, iar taxele vor creste peste tot in lume.

Daca initial s-a pornit de la criza datoriilor personale ale celor care au luat credite, ulterior aceasta s-a transmis bancilor si altor institutii financiare. Statele lumii au intervenit sa le salveze de la colaps cu trilioane de dolari. Pe de o parte, statele au cheltuit pentru a salva sistemul, iar pe de alta, pentru a stimula economiile.

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#salarii ministere, #salarii politicieni, #Vasile Blaga , #PDL