Variante proteice pentru carne

Marti, 30 August 2011, ora 18:19
3269 citiri
Variante proteice pentru carne

Daca in mod normal consumi foarte multa carne, dar vrei sa optezi pentru variante mai sanatoase, te poti inspira din dieta vegetariana, care de multe ori te va ajuta sa mai tai din cheltuieli, dar si sa previi unele boli, prin aportul ridicat de vitamine si nutrienti.

Mai ales in aceste zile calduroase, iata ce te sfatuieste LiveStrong sa consumi:

Seitan

Acest fel de mancare, adesea ingredient pentru altele, este facut din grau si are o textura foarte asemanatoare cu a acestuia. Este sursa vegetala cea mai densa din punct de vedere al continutului de fibre, 118 grame de produs avand intre 20 si 30 de grame. Poti adauga seitan in paste, tocanita si diverse alte feluri de mancare.

Soia

Soia nu este doar bogata in proteine, ci si saraca in grasimi, continand fitochimicale esentiale sanatatii. Astfel, ea ajuta la prevenirea bolilor de inima, a osteoporozei si a cancerului. Contine in jur de 29 de grame pe ceasca.

Tofu

Tofu se utilizeaza in bucataria asiatica de 2.000 de ani, avand numeroase beneficii nutritive si fiind extrem de versatil. Poate fi adaugat la salate, gatit la aburi sau la cuptor. Are gust de branza, usor dulceag, absorbind aromele altor alimente cu care este combinat.

Migdalele

Migdala este regina tuturor semintelor, fiind bogata in calciu si proteine. De asemenea, are putini carbohidrati, fiind o gustare potrivita in orice situatie. Migdalele pot fi consumate crude, prajite, cu sare sau fara, coapte, simple, sau in combinatie cu alte produse.

Iaurtul

Fie ca este normal sau bio, iaurtul este foarte bun pentru sanatate si merge amestecat cu fructe, cereale sau seminte. Ajuta la echilibrarea tranzitului intestinal si previne problemele gastrice.

Tempeh

Tempeh este o alternativa exemplara pentru carne, fiind folosit destul de mult in Thailanda si Indonezia. Este facut din boabe de soia fermentate, asa ca are un gust foarte bun atunci cand este prajit. Poate uneori sa para lipsit de aroma, asa ca trebuie asezonat din plin pentru a-ti bucura papilele gustative.

Legumele si fasolea

Fasolea, mazarea sau lintea contin foarte multe fibre si sunt destul de ieftine. O cana de fasole are in jur de 12-15 grame de proteine, iar una de linte in jur de 18 grame.

Branza

Branza este o sursa bogata de proteine, iar daca alegi variante organice este si mai bine. Adauga mozzarella la paste, supe si sandvisuri, in loc de carne, si te vei simti mult mai usor cand te vei ridica de la masa. Ai grija, totusi, caci branza nu se numara printre cele mai slabe alimente, asa ca este bine sa pastrezi niste limite.

Quinoa

Quinoa contine aminoacizi esentiali pentru o buna functionare a organismului, multe proteine si fier. Are o aroma destul de placuta, care poate fi schimbata in functie de combinatiile alimentare pe care le faci. O poti servi in ssndvisuri, cu paste, cu vegetale gatite la abur sau in salate.

Brocoli

O cana de brocoli contine in jur de 5 grame de proteine, ceea ce inseama destul de mult pentru o leguma. Nu exagerezi daca vei consuma in fiecare zi acest aliment.

Spanac

O ceasca de spanac are 3 grame de proteine, iar salata este foarte gustoasa, mai ales daca adaugi cateva rosii cherry si niste branza. Si supa de spanac este buna, dar ai grija sa nu fierbi frunzele prea mult, pentru a nu le distruge valoarea nutritiva.

Laptele

Desi este prezent in fiecare casa, putini oameni se gandesc la el ca la o sursa de proteine. O cana de lapte are 8 grame de proteine, fiind un aliment extrem de versatil. Il poti bea ca atare, adaugat la cafea, amestecat cu cereale sau in compozitia unui numar infinit de deserturi.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#variante carne, #alternative carne, #alimente proteine, #alimente recomandate proteine , #alimente