Organismul nostru este mult mai inteligent decat ne-am putea inchipui, astfel incat nicio boala nu apare fara ca el sa ne transmita semnale inca din primele faze. Trebuie doar sa fim atenti la ele si sa stim sa le descifram.
Buze uscate
Acesta nu este doar semn de deshidratare, ci si de lipsa a vitaminei A in organism. Insa, nu va apucati sa luati suplimente de vitamina A inainte de a cere sfatul medicului.
Daca deficitul se vede la suprafata pielii, care devine terna si uscata, nici excesul de vitamina A nu e binevenit: pot aparea stari de oboseala, nervozitate, ameteli, dureri de cap, de oase, iar la femeile insarcinate, nastere prematura sau bebelus cu afectiuni genetice, potrivit CSID.
Inrosire fara motiv
Daca nu sunteti nervosi, agitati, stanjeniti sau daca n-ati facut o insolatie, roseata fara motiv este primul semn de rozacee.
Aceasta este o afectiune comuna a pielii, cauzata de o serie de factori, printre care mancarea condimentata sau prea fierbinte, medicamente care determina dilatarea vaselor de sange, factori de mediu etc. Daca medicul confirma diagnosticul, evitati cafeaua si expunerea la soare.
Degete albastre
Daca este frig afara sau sunteti tensionati, degetele de la maini si de la picioare cu tenta albastruie pot indica prezenta bolii Raynaud.
Aceasta afectiune, caracteristica in special femeilor tinere, are o cauza inca necunoscuta si se caracterizeaza prin accese de paloare si cianoza la nivelul extremitatilor, precipitate de frig sau tulburari emotionale.
Consultati un medic, stati departe de frig, faceti miscare pentru a mentine circulatia din zona periferica in stare buna, evitati tigarile si cafeaua, precum si medicamentele decongestionante.
Pilozitate excesiva si haotica
In mod normal, aspectul pilozitatii pubiene feminine are forma de triunghi cu varful in jos. Totusi, daca observati ca aria pilozitatii pubiene incepe sa se extinda mai mult catre coapse si buric, este foarte posibil sa suferiti de sindromul ovarului polichistic (SOP).
Nediagnosticat la timp, SOP duce la cresterea nivelului de insulina, instalarea diabetului si a bolilor cardiace.
Unghiile decolorate
In mod normal, unghiile se albesc atunci cand este exercitata o presiune asupra lor. Daca insa isi pastreaza nuanta alba pana la un minut dupa indepartarea factorului de presiune, sunteti anemic, iar lipsa de fier este cauza. Mergeti la medic si cereti o analiza a sangelui.
Dispnee
Potrivit Formula As, dispneea (respiratie grea, cu ritm modificat) poate avea diverse cauze: efortul prelungit, surplusul de greutate corporala, caldura sau oxigenarea deficitara. Cand, insa, nu exista o explicatie evidenta, dispneea reprezinta semnul ce deconspira o maladie - si, de multe ori, una ce nu trebuie neglijata.
Printre factorii declansatori din zona ORL se numara laringitele si deviatiile de sept, care ingusteaza canalul respirator. Intr-o faza avansata, acestea din urma pot provoca dispneea paroxistica nocturna (manifestata prin trezirea pacientului in cursul noptii).
Frecvent intalnite sunt si cauzele bronhopulmonare: astmul, bronsita cronica, o tumora plasata pe bronhii, pneumonia, edemul acut, embolia pulmonara, neoplasmul, pleurezia etc.
Insa dificultatile de respiratie isi pot avea originea si in insuficienta cardiaca, precum si in unele boli ale sistemului nervos. Cand apar in mod repetat, imediat dupa masa, ele pot sugera fie o ruptura a muschiului diafragmatic, fie sindromul Roemheld, care consta in aparitia unor simptome cardiace, generate de diferite probleme gastrointestinale sau abdominale (gazele intestinale, deficitele enzimatice, intolerantele alimentare, functionarea greoaie a vezicii biliare, hernia hiatala).
Fulgere luminoase in campul vizual
Unele persoane care sufera de migrena se confrunta cu diverse tulburari vizuale, in timpul atacurilor migrenoase. Insa fulgerele luminoase aparute in absenta durerilor de cap pot sugera si o dezlipire sau ruptura de retina - ambele, urgente medicale.
Daca nu se apeleaza neintarziat la un oftalmolog care sa aplice tratamentul adecvat cu laser, pacientul risca sa-si piarda complet vederea.
Dureri in piept sau dureri la stomac
Infarctul nu inseamna ca cel suferind se prabuseste, fulgerat, la pamant. Aceasta tulburare de irigatie sangvina a inimii se anunta mai intai printr-o durere ivita brusc in mijlocul pieptului, care dureaza cateva minute, apoi dispare, iar dupa un timp revine iarasi.
Durerea imbraca diferite forme: se poate simti ca o apasare puternica, o presiune sau o strangere si, deseori, radiaza in umeri, brate, la baza gatului si/sau in mandibula.
Deasemenea, este insotita si de alte simptome: palpitatii, disconfort la respiratie, transpiratii reci, paloare, greata. La femei, durerea isi trimite adesea ecoul in spate, la nivelul portiunii toracale a coloanei.
De cele mai multe ori, predomina dificultatile de respiratie, greturile si varsaturile, care mimeaza convingator un episod digestiv. Viata bolnavului se afla pe muchie de cutit si depinde integral de rapiditatea interventiei. De aceea, nu stati pe ganduri, ci sunati cat mai repede la 112.
Dureri violente de cap
Multa lume are tendinta de a trata cu indiferenta durerile de cap, asteptand ca ele sa treaca de la sine. Cand apar din senin, sunt neobisnuit de puternice si se combina si cu alte neplaceri, cum ar fi rigidizarea cefei sau dificultati in articularea cuvintelor si in coordonarea miscarilor, se impune clarificarea grabnica a cauzei.
Manifestarile enumerate mai sus pot fi semne de encefalita, tumora cerebrala sau AVC. Accidentul vascular cerebral impune transportarea imediata a pacientului la spital, astfel ca e foarte important sa fie identificat la timp.
In cazul unui AVC, pe langa durerile de cap deosebit de intense, sunt prezente si alte simptome (toate aparute brusc): amorteala sau slabiciune a muschilor la nivelul fetei, al bratului si piciorului (de obicei este afectata o jumatate de corp), tulburari de echilibru, ameteala, dificultati la mers si la vorbire, stare de confuzie si probleme cu vederea, care devine neclara sau dubla.
Daca va aflati in preajma cuiva care prezinta asemenea simptome, ar fi util sa va confirmati rapid suspiciunile, inainte de a telefona la ambulanta. In acest scop, medicii recomanda un test foarte simplu: rugati persoana respectiva sa schiteze un zambet (daca unul din colturile gurii nu se misca, este un AVC); rugati-o sa-si ridice bratele deasupra capului (daca nu le ridica pe amandoua la aceeasi inaltime sau pe unul din ele nici nu reuseste sa-l miste, este un AVC); cereti-i sa repete dupa dumneavoastra o propozitie scurta (daca vorbeste cu efort, lent si nedeslusit, este un AVC) - e timpul sa sunati la 112, sa cereti ajutor, comunicand succint constatarile de mai sus.
Umflarea si sensibilitatea gambelor
Durerile din muschii gambelor, edemele gleznelor si labelor picioarelor pot avea numeroase cauze: artrita, insuficienta cardiaca, probleme renale sau sarcina. Insa prioritatea zero ar trebui sa fie excluderea celei mai ingrijoratoare dintre eventualitati: tromboza venoasa profunda, care se manifesta de obicei discret si tocmai de aceea este necesar sa fie descoperita la timp, inainte ca un cheag de sange sa migreze intr-o zona vitala, amenintandu-va viata.
Potrivit statisticilor medicale, 25% dintre decesele survenite in cursul unui an sunt provocate de un tromb pornit din membrele inferioare, care a calatorit prin vasele de sange, iar in final s-a oprit la inima sau la creier, unde a declasat dezastrul.
Semnele trombozei sunt usor de confundat cu cele ale altor afectiuni: dureri, crampe, disconfort, o sensibilitate deosebita a gambelor, umflarea piciorului sau doar a unei anumite portiuni care isi modifica si culoarea, capatand o tenta rosiatica si devenind mai calda decat zonele invecinate.
Singura investigatie care poate pune un diagnostic clar in aceasta situatie este ecografia Doppler. Tromboza venoasa profunda e o boala perfida, totusi, poate fi tinuta sub control cu medicatie administrata consecvent, cu mentinerea greutatii in limite normale si cu exercitiu fizic. Iar daca fumati, va trebui sa uitati pentru totdeauna ca exista tigari.
Tulburari inexplicabile ale digestiei
Aparatul digestiv functioneaza diferit de la o persoana la alta. Unii oameni au trei defecatii pe zi, iar altii, una la trei zile. Importanta este nu atat frecventa scaunelor, cat schimbarea brusca intervenita in aspectul lor, fara a exista o cauza care sa o justifice (cum ar fi o modificare a deprinderilor alimentare).
Simptomele alarmante, care trebuie sa va trimita la medic, sunt: urme de sange rosu inchis in materiile fecale, sangerarea dupa scaun (cu sange proaspat, rosu intens), diareea sau constipatia de lunga durata, ori scaunele de tip creion (cu diametrul foarte redus).
Prurit persistent
Senzatia de mancarime poate avea explicatii perfect banale: uscaciunea pielii sau contactul cu anumite substante cu potential alergen, cum sunt detergentii, sapunurile, cosmeticele, chiar si lana. Si unele alimente sau medicamente (in special antibioticele) pot provoca reactii alergice. Apoi, bineinteles, diversele boli ale pielii reprezinta o cauza evidenta a mancarimii: urticaria, eczemele, dermatitele, micozele, scabia (raia), psoriazisul.
Insa ceea ce se stie mai putin este ca mancarimile persistente pot face parte din simptomatologia unor boli interne, precum hepatita C, insuficienta renala, anemia feripriva (cu deficienta de fier), disfunctiile glandei tiroide, leucemia si limfomul (cancerul limfatic).
Dureri in coaste
Durerile resimtite in regiunile toracica si lombara, asociate cu senzatii de arsura si mancarimi, pot reprezenta simptome timpurii ale zonei zoster. Daca ar fi interpretate corect, ar permite un avans de cateva zile in administrarea medicamentelor antivirale, ceea ce ar asigura tinerea sub control a agentului patogen si evitarea complicatiilor.
Numai ca zona zoster este o boala inselatoare - o infectie virala, cauzata de acelasi virus herpetic care provoaca si varicela (varsatul de vant). In etapa ei precoce se confunda cu gripa, intrucat manifestarile sunt identice: oboseala pronuntata, dureri de cap, fotosensibilitate, inflamarea nodulilor limfatici. Abia apoi apar senzatiile de durere si arsura pe locul unde se vor forma, in maximum 10 zile, vezicule rosii, umplute cu lichid, dispuse intr-o banda ce incinge toracele, ca un cordon.
Deoarece virusul afecteaza radacinile nervoase, pacientii sunt chinuiti de dureri intepatoare, care in 10-15% din cazuri se mentin mult timp (luni sau chiar ani) dupa vindecare. Boala este foarte contagioasa si se transmite prin aer, prin contactul direct cu omul infectat sau cu obiectele atinse de el. De aceea bolnavul va fi obligatoriu izolat, iar cei care il ingrijesc trebuie sa poarte masti si manusi chirurgicale.
Oboseala permanenta
Cel mai adesea, este vorba despre sindromul de oboseala cronica, dar este posibil sa provina si dintr-o carenta de fier, care ar putea fi provocata, la randul ei, de o sangerare ascunsa, la nivelul stomacului sau al intestinului.
Modificari de personalitate
Cu totii manifestam la un moment dat dispozitii variabile, caci starile noastre sufletesti depind de imprejurarile vietii de fiecare zi, precum si de anumite evenimente care ii schimba cursul, in bine sau in rau. Insa, cand cineva isi modifica radical comportamentul fara motiv aparent, asta ar trebui sa dea de gandit.
Desigur, explicatiile vor fi cautate in primul rand in maladiile psihice: depresia, schizofrenia sau tulburarea bipolara. Insa de vina pot fi si efectele secundare ale unor medicamente care influenteaza functionarea creierului: antidepresivele, anticonvulsivele, antipsihoticele, sedativele sau stimulentele, precum si analgezicele pe baza de opiu (opioidele) si corticostreroizii.
Dintre afectiunile care isi lasa amprenta asupra activitatii cerebrale, pe langa Alzheimer si Parkinson, se numara si scleroza multipla, meningita si encefalita - la care se adauga accidentul vascular cerebral si traumatismele craniene.
Insa exista si boli sistemice care afecteaza inclusiv creierul: insuficienta renala si cea hepatica, diabetul, dezechilibrele functionale ale tiroidei, sifilisul sau unele carente de vitamine (de exemplu B12). Va fi nevoie de un examen medical minutios, pentru a clarifica natura problemei.
Deteriorarea scrisului de mana
Caracterul scrisului de mana este determinat de comenzile pornite din creier. Prin urmare, el poate fi afectat de tulburarile sau afectiunile sistemului nervos central. Dupa cum au constatat medicii, copiii cu ADHD (sindromul deficitului de atentie si al hiperactivitatii) au un scris greu de descifrat, cu omiteri de litere, pauze mari intre cuvinte si greseli de ortografie. La adulti, scrisul de mana dezordonat si ilizibil constituie unul din simptomele maladiei Alzheimer, in vreme ce bolnavii de Parkinson scriu marunt si inghesuit.
Dureri abdominale in partea dreapta
Daca nu v-a fost extirpat apendicele si simtiti o apasare in partea dreapta a abdomenului inferior, cel mai probabil ea provine de la apendicele inflamat. Din pacate, unicul tratament este cel chirurgical. Medicii spun ca semnele apendicitei sunt percepute de regula tarziu, pentru ca durerile variaza ca intensitate, fiind dificil de interpretat.
Vanatai
Se formeaza in urma unor lovituri, ce provoaca ruperea capilarelor, permitand sangelui sa se scurga sub piele. Apar mai des la varstnici, deoarece pielea se subtiaza si vasele de sange devin mai fragile pe masura trecerii anilor.
Sunt favorizate de tulburarile de coagulare a sangelui, dar si de unele categorii de medicamente: anticoagulante, antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen, aspirina), corticosteroizi (prednison). Daca observati ca se inmultesc si ca apar peste noapte, fara sa va amintiti ca v-ati fi lovit, este indicat sa consultati un medic, pentru a evita riscul unei hemoragii interne.
Ochi uscati
Sindromul de ochi uscat este una dintre neplacerile varstei inaintate, dupa poate fi si efectul secundar al unui medicament. Totusi ar trebui sa va adresati unui oftalmolog care sa clarifice provenienta acestei uscaciuni, fiindca ea poate semnala si deteriorarea maculei, zona de maxima acuitate vizuala a retinei. Degenerescenta maculara este o afectiune incurabila, totusi evolutia ei poate fi incetinita cu ajutorul unui tratament medicamentos.
Ochi galbeni
Daca albul ochilor a capatat o nuanta galbuie, responsabila este bilirubina, un pigment biliar provenit din distrugerea hematiilor imbatranite. S-ar putea ca aceasta modificare sa nu aiba vreo semnificatie patologica, insa prudent este sa cercetati, deoarece ea poate de asemenea sa indice o hepatita sau ciroza.
Tulburari de somn
Uneori ne deranjeaza zgomotul sau lumina, alteori adormim greu fiindca am cinat sau am baut o ceasca de cafea prea tarziu, ori poate tocmai traversam o perioada mai tensionata. Dar cand problemele cu somnul se cronicizeaza, ele trebuie luate in serios, caci pot semnala o afectiune serioasa: o disfunctie tiroidiana, o depresie sau o suferinta neurologica.
Mai mult de cinci degete
O ameteala usoara nu este intotdeauna inofensiva. In spatele ei se pot ascunde modificari neurologice primejdioase, o infectie a urechii interne sau chiar un accident vascular cerebral. Daca tineti mana in fata ochilor si numarati mai mult de cinci degete, e cazul sa dati fuga la doctor.
Lipsa poftei de mancare
Refluxul gastroesofagian nu se manifesta mereu doar prin arsuri in cosul pieptului, ci si prin disparitia poftei de mancare sau prin perceptia alterata a gustului si mirosului mancarii. Asadar, nu lasati neinvestigat un astfel de semnal al organismului.
Sete si urinare excesiva
Diabetul zaharat, in special cel de tip 2, se manifesta in primul rand prin sete exagerata si eliminarea unor cantitati mari de urina. Alte simptome sunt tulburarile de vedere si cicatrizarea lenta a ranilor.
Dar setea si urinarea excesiva sunt caracteristice si pentru diabetul insipid - o boala ce nu are nicio legatura cu pancreasul si nivelul glicemiei, ci cu functionarea deficitara a rinichilor. Ea ii afecteaza mai adesea pe copii, adolescenti si adultii tineri, decat pe oamenii in varsta.
Corpul ne vorbeste intotdeauna, trebuie doar sa il ascultam.