Ponta le-a scris ambasadelor UE si SUA despre urmarirea sa penala: Ce vina are Basescu

Vineri, 05 Iunie 2015, ora 15:31
11469 citiri
Ponta le-a scris ambasadelor UE si SUA despre urmarirea sa penala: Ce vina are Basescu
Foto: B1TV

Premierul Victor Ponta a trimis o scrisoare catre ambasadele Statelor Unite si ale tuturor statelor UE acreditate la Bucuresti, in care isi prezinta punctul de vedere cu privire la faptul ca DNA l-a pus sub urmarire penala in dosarul Turceni-Rovinari, in care este cercetat si colegul sau, Dan Sova.

In scrisoarea prezentata de postul Romania TV se arata mai intai ca Victor Ponta a fost anuntat ca este urmarit penal "in aceeasi zi in care opozitia - PNL - a depus in Parlament o motiune de cenzura fara fundament cu scopul de a inlatura de la putere actualul guvern condus de Victor Ponta".

"Mai mult, in urma cu cateva zile, presedintele Iohannis declara ca a devenit din ce in ce mai greu sa colaboreze cu actuala majoritate.

Saptamana trecuta, pe 1 iunie, au fost adoptate doua masuri importante din punct de vedere social si economic: Guvernul a dublat alocatiile copiilor si a redus TVA la alimente de la 24% la 9%, ambele decizii fiind extrem de populare, cu un puternic impact social.

Toate acuzatiile aduse astazi de procurori in cazul Sova au fost prezentate in prealabil de dusamnii politici ai actualei majoritati parlamentare, in special de fostul presedinte Traian Basescu, dar demontate punct cu punct de catre Victor Ponta cu documente doveditoare de necontestat", se mai arata in documentul citat.

In scrisoare, Victor Ponta sustine ca nu a avut niciodata contract cu complexul energetic Turceni-Rovinari, asa cum sustin procurorii, iar DNA si ANI "au confirmat public ca Victor Ponta nu are nici o implicare in acest caz".

In partea a doua a scrisorii, redactata in limba engleza, Victor Ponta sustine ca anuntul DNA vine la doar cateva zile dupa ce el a semnalat public nevoia ca sistemul de justitie sa se abtina de la a comite abuzuri si a cerut tratament egal pentru toate cazurile investigate.

In plus, Victor Ponta subliniaza faptul ca in timpul guvernarii sale institutiile din sistemul judiciar au primit fonduri mai mari, iar independenta lor a crescut, la fel si numarul cazurilor investigate.

De asemenea, in scrisoarea adresata ambasadelor se precizeaza ca presedintele Klaus Iogannis i-a cerut astazi premierului sa isi dea demisia, insa Victor Ponta a fost numit de Parlament, prin urmare Parlamentul este singurul in masura sa il demita. Totodata, premierul isi reafirma respectul fata de Constitutie si principiile ei, respect pe care il considera "esential pentru societatea noastra".

Ponta nu-si da demisia: Doar Parlamentul ma poate demite. Un procuror DNA nu e deasupra tuturor

Premierul Victor Ponta a fost audiat, vineri, la DNA in dosarul Sova. Liderul PSD s-a prezentat la audieri insotit de avocat, iar la final a anuntat ca are calitatea de suspect. Este pentru prima data dupa 1989 cand un premier in functie este audiat la DNA si pus sub urmarire penala.

Premierul Ponta, audiat la DNA in dosarul lui Sova

Intr-un comunicat remis presei de DNA se precizeaza ca Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

Avocatul Ponta, acuzat de DNA inclusiv de fals in acte prin metoda copy-paste

De asemenea, procurorii DNA au cerut Camerei Deputatilor avizul necesar pentru urmarirea penala a lui Victor Ponta pentru conflict de interese. Conform Constitutiei, membrii Guvernului nu pot fi urmariti penal fara avizul camerei din care fac parte sau al presedintelui pentru fapte savarsite in exercitiul functiei lor.

DNA cere aviz pentru ridicarea imunitatii lui Victor Ponta

Conform art. 109 din Constitutie: "Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie".

La scurt timp dupa aparitia comunicatului DNA, presedintele Klaus Iohannis l-a chemat la Palatul Cotroceni pe Victor Ponta si dupa discutiile purtate cu acesta a anuntat public ca ii cere demisia.

Iohannis l-a chemat pe Ponta la Cotroceni si i-a cerut demisia

Premierul Victor Ponta a anuntat pe Facebook ca nu intentioneaza sa isi dea demisia.

"Am avut cu Presedintele Iohannis o discutie institutionala extrem de corecta si civilizata! Respect pozitia sa publica dar am fost numit in functie de Parlamentul Romaniei si doar Parlamentul poate sa ma demita! Cred ca respectarea principiilor constitutionale este esentiala pt societatea noastra si in niciun caz nu pot accepta ca un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului si a cetatenilor acestei tari! Asta ar insemna dictatura si cred ca la peste 25 ani dupa 1989 ar fi o mare eroare pt noi toti!", a scris pe Facebook Victor Ponta.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Ponta scrisoare ambasade DNA, #Ponta urmarit penal scrisoare ambasade , #DNA
Comentarii
Poza Ernst
Ernst
rank 5
Nici un ambasador nu citeste minciunile lui viorel acuzatul