CCR decide soarta Guvernului Ponta 3

Sambata, 08 Martie 2014, ora 08:36
3835 citiri
CCR decide soarta Guvernului Ponta 3

Curtea Constitutionala dezbate, sambata, sesizarea depusa de PDL si PMP cu privire la hotararea Parlamentului, votata marti, in baza careia functioneaza Guvernul Ponta 3.

Dupa ce PNL a decis sa iasa de la guvernare si sa rupa Uniunea Social Liberala, Kelemen Hunor si Victor Ponta au semnat, lunea trecuta, acordul politic prin care UDMR a intrat in Executiv alaturi de PSD, UNPR si PC.

E oficial: UDMR si USD au semnat protocolul de guvernare

Marti, cele doua camere ale Parlamentului s-au reunit si au votat modificarea structurii si componentei Guvernului, posturile de ministri ocupate anterior de liberali fiind impartite intre cele patru partide care formeaza noua majoritate.

Presedintele Traian Basescu a comentat situatia, sustinand ca Guvernul are o noua componenta politica, iar vechiul program de guvernare al USL nu mai este de actualitate. Seful statului a cerut premierului sa isi angajeze raspunderea pe noul program, dar premierul Ponta a refuzat, explicand ca noul Executiv va guverna dupa vechiul program.

Guvernul Ponta 3, in stand by: Ponta nu l-a convins pe Basescu. Mai incearca maine

PDL si PMP au sesizat, marti noaptea, Curtea Constitutionala. "Prin acordul politic incheiat in 3 martie se modifica programul de guvernare al USL aprobat in decembrie 2012 de Parlament. Analiza noastra comparativa intre cele 10 articole ale acordului si programul de guvernare scoate in evidenta modificarile de fond pe care noua struto-camila UDMR-PSD-UNPR-PC incearca sa le foloseasca in argumentarea faptului ca se considera continuatorii de drept si de fapt ai vechiului program politic", a declarat liderul deputatilor PDL, Tinel Gheorghe.

Printre aspectele reclamate de Opozitie la Curtea Constitutionale se numara faptul ca in acordul politic semnat cu UDMR "este prevazuta necesitatea solutionarii problemei infiintarii liniei maghiare prin departamente separate la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures, contrar celor cuprinse in Programul de guvernare", se arata in sesizarea depusa la Curtea Constitutionala.

In replica, premierul Ponta si ceilalti lideri ai noii majoritati au declarat in repetate randuri ca marti a avut loc o simpla remaniere de guvern, in baza art. 85 din Constitutie, prin urmare presedintele Romaniei nu are decat rolul de a semna decretele pentru noii ministri validati de Parlament.

In schimb, presedintele si Opozitia au sustinut ca in cazul de fata se aplica art. 102 si 103 din Constitutie, care arata ca un Guvern functioneaza in baza unui program dezbatut si votat de Parlament, ceea ce nu se intampla in cazul Guvernului Ponta 3.

O intelegere verbala la cel mai inalt nivel

Cu toate ca a anuntat ca nu semneaza decretele de investitura decat dupa ce Curtea Constitutionala se va pronunta cu privire la aceasta situatie inregistrata in premiera in politica romaneasca, presedintele a semnat, la scurt timp dupa ce premierul Ponta a avut o intalnire cu ambasadorii UE prezenti la Bucuresti.

Traian Basescu a explicat ca a ajuns la o intelegere verbala cu Victor Ponta, urmand ca el sa permita instalarea ministrilor in functii, iar premierul sa isi angajeze raspunderea pe noul program in baza caruia va functiona Guvernul.

Ceea ce s-a si intamplat. Guvernul Ponta 3 si-a inceput activitatea si a adoptat noul program, urmand ca premierul sa isi angajeze raspunderea in fata Parlamentului, saptamana viitoare.

Guvernul Ponta 3 a depus juramantul. Basescu: Tineretea aduce mai multa fantezie la guvernare

Programul Guvernului Ponta 3 a fost facut public - vezi documentul

Decizia Curtii Constitutionale va fi deosebit de importanta, pentru ca va stabili un precedent pentru toate situatiile in care o alianta aflata la guvernare se rupe, iar un partid este inlocuit cu un altul din afara aliantei, fara ca premierul sa ceara sa fie reinvestit de presedinte.

Este dificil de anticipat ce se va intampla in cazul in care sesizarea Opozitiei va fi admisa. In acest moment, hotararea Parlamentului a fost publicata in Monitorul Oficial, este in vigoare si si-a produs deja efectele, noii ministri preluandu-si deja atributiile.

In plus, in Parlament e in desfasurare procedura angajarii raspunderii de catre Guvernul Ponta 3 pe noul program in baza caruia functioneaza, iar PDL a anuntat deja ca va depune o motiune de cenzura, invitand PNL sa i se alature.

Zgonea: Angajarea raspunderii Guvernului, marti - nu este program de guvernare (Video)

Atat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, cat si presedintele interimar al Senatului, Cristian Dumitrescu, au apreciat ca in acest moment sesizarea PDL este fara obiect, aratandu-se convinsi ca magistratii CCR o vor respinge.

Dupa ce Curtea Constitutionala va da o decizie, se va astepta motivarea ei pentru ca Parlamentul sa stie ce are de facut.

Citeste si:
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...
Lemnele pentru foc s-ar putea ieftini. Iohannis a promulgat legea prin care TVA-ul scade de la 19% la 5%
Lemnele pentru foc s-ar putea ieftini. Iohannis a promulgat legea prin care TVA-ul scade de la 19% la 5%
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, decembrie, două legi care prevăd scăderea TVA pentru lemne de foc de la 19% la 5%, pentru persoane fizice şi şcoli, spitale, dispensare...