Marele razboi al anului 2016

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 28 Decembrie 2015, ora 20:57
7446 citiri
Marele razboi al anului 2016

Cele doua randuri de alegeri de anul viitor, localele si parlamentarele, vor fi un dublu test pentru fragilul armistitiu incheiat intre Guvernul tehnocrato-independent si principalele partide politice din Parlament.

Dupa veselia cu care au votat pensiile speciale pentru toti alesii neamului, pentru mine nu mai exista niciun dubiu ca majoritatea care a ridicat mana pentru aceste legi va face tot posibilul sa loveasca Guvernul Ciolos cat va putea de tare.

Cred ca semnalul ca politicienii nu si-ar dori pentru nimic in lume ca acest Guvern sa reuseasca a fost dat odata cu votul aproape in unanimitate pentru legea care marea salariile tuturor bugetarilor cu 10%.

Cand au vazut ca Guvernul isi asuma si pastreaza in buget majorarea, alesii curajosi acum pe spinarea altora si-au dat frau liber angoaselor si au votat la foc automat pensii speciale pentru tot ce inseamna ales.

Povestea pensiilor speciale descrie pe scurt istoria pe care s-ar putea s-o vedem desfasurandu-se de-a lungul anului viitor pana dupa alegerile parlamentare. In fata pensiilor speciale ale parlamentarilor, cuplul Iohannis-Ciolos a inchis ochii, probabil din cauza unei intelegeri tacite de sustinere reciproca.

Problemele au aparut cand veselia votului s-a extins catre toti alesii din tara, primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, legea fiind facuta sa intre in vigoare retroactiv.

In a doua zi de Craciun, cam tarziu si selectiv, s-a trezit si Guvernul Romaniei ca un calcul sumar al cuantumului la care ar ajunge aplicarea legii ar da peste cap bugetul.

Pensii de pana la 6.000 de lei pentru aproximativ 16.000 de persoane, fara a lua in calcul si pe cei carora li se va aplica retroactiv, inseamna dintr-un foc o gaura la buget de aproape jumatate de miliard de lei.

Guvernul invoca in fata Curtii Constitutionale instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiti alesi locali, desi acelasi lucru l-ar fi putut reclama si-n cazul parlamentarilor.

Faptul ca Guvernul a ales sa sesizeze CCR doar in cazul pensiilor speciale pentru alesii locali arata cat de pregatit de compromis este Cabinetul Ciolos, mergand cu el pana la limita derapajelor bugetare.

Aceasta va fi probabil marja jocului de-a soarecele si pisica pe care il vom vedea petrecandu-se anul viitor intre partidele din Parlament si Guvernul Ciolos. Un joc insa mult mai complicat decat isi imagineaza politicienii, intrucat nu va fi suficient sa faca Guvernul de ras pentru a iesi ei bine.

Va fi nevoie de ceva mai mult stil si inteligenta. Partidele ar trebui sa aiba grija sa nu ajunga sa fie etichetate drept dusmani ai unei guvernari cel putin bine intentionate. Pentru ca altfel partidul care va intra in alegeri nereformat si, bonus, va fi privit si ca principalul vinovat pentru esecul echipei lui Dacian Ciolos va plati pentru toate relele clasei politice din ultimii 25 de ani.

Cum vor reusi PNL si PSD sa-si imparta rolurile, cum si unde se vor infiltra cele doua-trei partide mai mici in complicata ecuatie a anului viitor nu vom sti probabil decat dupa primele rezultate de la locale.

Ramane sigur un singur lucru. Cine nu se va schimba deloc, cine nu va veni cu nimic nou si nu va reusi sa se desprinda de practicile care au bagat clasa politica direct in faliment, acela va plati in mod sigur pretul incremenirii in politica facuta doar pentru politicieni.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#pensii speciale primari Guvern CCR, #Guvernul ataca pensii speciale Curtea Constitutionala , #premier