Dan Voiculescu a fost colaborator al Securitatii - verdict final

Joi, 10 Martie 2011, ora 12:37
19848 citiri
Dan Voiculescu a fost colaborator al Securitatii - verdict final
Foto: Arhiva

Vicepresedintele Senatului Dan Voiculescu a primit, joi, decizia finala de colaborator al Securitatii din partea magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Dan Voiculescu scrie pe blogul sau ca verdictul este incorect si va fi contestat la CEDO.

"Este un verdict absolut incorect, care reflecta imensele presiuni exercitate asupra magistratilor. Procesul va continua la CEDO! Decizia ICCJ imi ofera posibilitatea de a prezenta acest dosar in fata unei instante europene, absolut independente, care se plaseaza in afara oricarei suspiciuni.

Oricum, confirmand decizia Curtii de Apel, Inalta Curte a respins practic toate acuzatiile formulate la adresa mea, mai putin faptul ca i-am comunicat directorului intreprinderii de comert exterior al carei angajat eram, ca un cetatean austriac ma presa sa fug din tara.

Atat a mai ramas din 'mitul colaborarii', din uriasul balon de sapun umflat propagandistic in ultimii 5 ani: refuzul meu de a fugi din tara. Acest episod nu are, in mod evident, nicio legatura cu Securitatea.

Toate celelalte acuzatii au fost considerate nefondate de Justitie, iar cine le va mai mai invoca va raspunde civil si penal!", scrie Dan Voiculescu pe blog.

Reactiile politice la decizia ICCJ nu au intarziat sa apara, in conditiile in care Dan Voiculescu este presedintele fondator al PC, iar acest partid a incheiat recent o alianta politica cu PNL. Liberalii au exclus-o in urma cu cativa ani pe Mona Musca pentru o problema similara cu cea aflata astazi in discutie. In plus, si PSD s-a aliat recent cu PNL si PC in cadrul Uniunii Social Liberale, iar presedintele PSD Victor Ponta a declarat ca Dan Voiculescu reprezinta cea mai mare vulnerabilitate a noii constructii politice.

Dan Voiculescu, colaborator al Securitatii - vezi reactii

Ludovic Orban: PNL sa-i ceara lui Voiculescu sa se retraga din toate functiile

"Il compar, daca vreti sa ma intelegeti foarte bine, cu personajele din vremea lui Hitler(...) Si parintii mi i-a bagat in puscarie, stie foarte bine, si foarte, foarte multe lucruri murdare le-a facut. (...)Cei care au avut bun simt s-au retras, el nu are bun simt?", a declarat, la aflarea verdictului, pentru Realitatea TV, Paraschiva Silaghi, verisoara fondatorului PC, care s-a adresat instantei dupa ce a citit notele date de acesta la Securitate despre ea.

Pentru stabilirea acestui verdict au fost necesari cinci ani de zile si o sumedenie de termene la diverse niveluri ale instantelor de judecata, intre timp avand loc si o serie de modificari legislative.

Cui ii pasa daca Voiculescu a colaborat sau nu cu Securitatea?

Dosarul lui Dan Voiculescu a fost desecretizat in 2006, cand se discuta numirea lui ca viceprim-ministru in Guvernul Tariceanu, desi, potrivit presei centrale, continutul dosarului era cunoscut inca din 2000. "Domnul Onisoru nu ne-a spus cand am discutat ca domnul Voiculescu mai are niste dosare. Onisoru a tinut in tartacuta lui faptul ca Voiculescu a avut dosar de retea si noi am lucrat pe un dosar subtire, pe baza caruia nu puteam sa-l acuzam de politie politica, nici macar de colaborare", s-a revoltat atunci Mircea Dinescu impotriva fostului presedinte CNSAS, Gheorghe Onisoru, scrie Evenimentul Zilei.

Prin urmare abia in 2006 Voiculescu a putut fi audiat de Colegiul National de Studiere a Arhivelor Securitatii. La final, membrii CNSAS au decis in unanimitate ca acesta a facut politie politica, iar Voiculescu a atacat decizia in instanta.

CC a trimis motivarea in cazul Legii CNSAS

Dupa ani de zile de procese care au condus inclusiv la amputarea legii de functionare a CNSAS, contestatia lui Dan Voiculescu a fost respinsa, in 2010, de Curtea de Apel Bucuresti, in ciuda tuturor explicatiilor prezentate de avocatul omului de afaceri in fata magistratilor.

In motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti se arata ca, sub numele conspirativ "Felix", Dan Voiculescu a lezat drepturile si libertatile celor despre care a dat note informative la Securitate, scrie Evenimentul Zilei.

Mai intai "Mircea", apoi "Felix" si "Dorin"

Potrivit documentelor prezentate de CNSAS, Dan Voiculescu a fost recrutat, "contrar sustinerilor sale", in anul 1970, sub numele conspirativ "Mircea". Pana in 1971, acesta a strans informatii despre cetateni straini, folosindu-se de pozitia de translator de limba germana a echipei de hochei a Norvegiei. Curtea de Apel a apreciat insa ca notele informative din aceasta prima perioada nu pot fi considerate ca lezand drepturile persoanelor vizate.

In schimb, in perioada 1973-1975, sub numele conspirativ "Felix", Dan Voiculescu a semnat o serie de note referitoare la cetateni straini, rude fugite din tara si un coleg de munca.

De asemenea, o nota din 1977, referitoare la un coleg (L.G.) este cea care atesta ca Dan Voiculescu a facut politie politica, potrivit CNSAS si CAB. Nota care il incrimineaza pe Dan Voiculescu are urmatorul continut: "Semnalam de asemenea tendinta lui L.G. de a atrage spiritual si material anumiti cetateni romani la fuga din tara sau luarea de pozitie revolutionara fata de legile tarii noastre".

In plus, intr-o Nota Informativa din 6 aprilie 1981, data maiorului de Securitate Nicola Marin, "Felix" si-a desfiintat, pur si simplu, un coleg de serviciu, pentru ca "nu corespundea politic", era "cosmopolit" si "fuma tigari straine si bea bauturi straine", mai scrie Adevarul.

Si nu doar despre colegi a dat Voiculescu note informative, ci si despre propriile rude. Paraschiva Silaghi a fost prima persoana din familia lui Dan Voiculescu care l-a acuzat pe senatorul PC de tradare.

"Am constatat ca in perioada '73 si chiar dupa anii '80 au fost date declaratii numeroase, gratuite si fara motiv", declara in 2009 Paraschiva Silaghi pentru Mediafax.

"A fost un soc imens. A facut-o premeditat(...)Am aflat ca ii vizita foarte des pe parintii si pe sora mea. Era imediat dupa plecarea noastra. Era foarte interesat de modul in care am parasit Romania. Intreba tot timpul cum am plecat(...)Ulterior am aflat ca, dupa vizita, a dat o informare la Securitate in care spunea ca a aflat cine a fost persoana care mi-ar fi facilitat plecarea. Este o hartie pe care eu am vazut-o, in care el spune ca a facut un drum in Germania cu cineva de la Securitate si ca a depistat persoana care ne-a dat noua voie sa plecam", a povestit ulterior Paraschiva Silaghi pentru Adevarul.

De asemenea, si Mikaela Kallberg, sora Paraschivei Silaghi si verisoara a senatorului Dan Voiculescu, a gasit in arhivele CNSAS o nota informativa datata si semnata personal de Dan Voiculescu in care apar numele sau si ale parintilor, Petre si Maria Nanu.

"A fost o relatie veche si indelungata, nicidecum una sporadica", a sustinut Mihai Ionescu, reprezentantul CNSAS, in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti.

Nu, nu am fost toti turnatori ai Securitatii!

Pe de alta parte, incepand din 1979, Voiculescu insusi a fost urmarit de Securitate pentru relatii neoficiale cu cetateni straini, intr-un dosar ce poarte numele "Dorin".

Dan Voiculescu, om de afaceri si politician cu probleme in justitie

In perioada 1970-1982, Dan Voiculescu a avut functia de sef al Departamentului Comert Exterior - Vitrocim, iar intre 1982 si 1992 a fost conducatorul Biroului Bucuresti si coordonator al proiectelor Internationale - Crescent Commercial& Maritime Ltd. Cyprus.

Dupa Revolutia din 1989, a fondat grupul GRIVCO ( Grupul Industrial Voiculescu&Co) si trustul de presa Intact, din care fac parte, printre altele, cotidianul Jurnalul National si televiziunile Antena1,2,3. In 2001, Dan Voiculescu s-a retras oficial din afaceri, lasand la conducerea lor pe cele 2 fiice ale sale, Camelia Voiculescu si Corina Voiculescu.

Dan Voiculescu este unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, cu o avere estimata la 1,5 - 1,6 miliarde de euro, potrivit Top 300.

Dan Voiculescu a activat si in politica. In anul 1991 a fondat Partidul Umanist din Romania, care in 2005 a devenit Partidul Conservator. A detinut presedintia executiva a formatiunii intre 1991 si 2005. Dan Voiculescu este detinatorul a 2 mandate de senator, pentru perioada 2008-2012.

In aprilie 2007, Comisia parlamentara condusa de el a reusit, in premiera, suspendarea presedintelui in functie, Traian Basescu. Populatia a respins prin referendum decizia celor 322 de parlamentari care au votat raportul comisiei Voiculescu.

Din decembrie 2008, Dan Voiculescu este singurul senator al PC in Parlamentul Romaniei. Dupa parafarea acordului PNL-PC la inceputul acestui an si formarea ACD, Voiculescu a fost desemnat de liberali sa ocupe singurul post de vicepresedinte al Senatului care revenea acestui grup parlamentar.

Dan Voiculescu are si alte probleme cu justitia. Ani de zile dupa Revolutie s-a vehiculat in presa ideea ca firma Crescent, la care acesta a lucrat, avea relatii privilegiate cu Securitatea si ca ar fi fost un paravan prin care Nicolae Ceausescu scotea bani din tara intr-un cont secret. In 1990 un grup de experti canadieni angajati de Guvernul Romaniei pentru a da de urma banilor lui Ceausescu a propus arestarea lui Dan Voiculescu, dar investigatiile lor au fost oprite deoarece nu s-a ajuns la niciun rezultat. In schimb, la data de 14 octombrie 2008, Parlamentul a adoptat raportul Comisiei parlamentare de ancheta pentru investigari si clarificari referitoare la conturile lui Nicolae Ceausescu, concluzia finala fiind ca Nicolae Ceausescu nu a avut conturi sau averi depozitate in strainatate.

De asemenea, la sfasitul anului 2008, Dan Voiculescu a fost trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie fiind acuzat ca, in 2003, in calitate de lider al unui partid aflat la guvernare, si-a exercitat influenta pentru achizitionarea de catre Grivco a pachetului majoritar de actiuni al Institutului de Cercetari Alimentare. Dosarul a suferit pana in noiembrie 2010 sapte amanari consecutive. In decembrie 2010, Dan Voiculescu a fost audiat, acesta declarand din nou ca dosarul sau este o comanda politica a lui Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Exod al liberalilor din cabinetul Ciolacu. Până la jumătate din miniștri ar putea părăsi portofoliile din guvern
Exod al liberalilor din cabinetul Ciolacu. Până la jumătate din miniștri ar putea părăsi portofoliile din guvern
Cabinetul Marcel Ciolacu ar putea să rămână fără aproape jumătate din totalul miniștrilor. Guvernanții, în special din partea PNL, se pregătesc pentru alegerile comasate, astfel că...
Condițiile în care Republica Moldova ar putea construi ”relații bune” cu Rusia în viitor. Maia Sandu: ”Nu avem nimic împotriva rușilor”
Condițiile în care Republica Moldova ar putea construi ”relații bune” cu Rusia în viitor. Maia Sandu: ”Nu avem nimic împotriva rușilor”
Republica Moldova nu „se rupe” de Rusia, ci de „Rusia agresivă”, iar Chişinăul îşi doreşte să vadă o Rusie „paşnică şi democratică” în viitorul apropiat, cu care să...
#Dan Voiculescu Securitate, #Dan Voiculescu colaborator, #Dan Voiculescu Felix, #Dan Voiculescu CNSAS , #CNSAS