Guvernul Cioloș a picat la votul din Parlament. Executivul a obținut doar 88 de voturi din cele 234 necesare

Miercuri, 20 Octombrie 2021, ora 12:46
8297 citiri
Guvernul Cioloș a picat la votul din Parlament. Executivul a obținut doar 88 de voturi din cele 234 necesare
Guvernul lui Dacian Cioloș a picat la votul din Parlament FOTO Hepta

Executivul condus de premierul desemnat Dacian Cioloș a picat miercuri, 20 octombrie, la votul de învestitură din Parlament după ce doar 88 de aleși au votat în favoarea guvernului. Pentru a trece, Cioloș avea nevoie de partea sa 234 de voturi.

Rezultatul votului nu a fost unul surprinzător, având în vedere că PSD și AUR au declarat în repetate rânduri că va vota împotrivă, în timp ce PNL și UDMR s-au abținut de la vot. Dezbaterile din Parlament nu au fost lipsite de incidente, iar Diana Șoșoacă l-a salutat cordial pe premierul Ungariei Viktor Orban, arătându-și speranța că România va trece la un guvern naționalist, după exemplul ungariei. Totodată, copreședintele AUR George Simion a lansat ai multe atacuri la adresa președintelui Klaus Iohannis, despre care spune că trebuie „să plătească” pentru că „și-a bătut joc de întreaga țară”.

Politicienii par însă să fie de acord cu faptul că România se confruntă cu o criză sanitară fără precedent. Din acest motiv, liderul UDMR Kelemen Hunor și-a cerut scuze, în timpul intervenției sale din Parlament, de la cetățeni pentru criza politică. Acesta a subliniat că este nevoie de un efort „pentru refacerea coaliției și dacă nu vom reuși, tot va trebui să găsim o soluție pentru a guverna țara, cu voi (n.red.: USR) sau fără voi”, a relatat liderul UDMR.

O părere similară a avut și președintele PSD Marcel Ciolacu, care a făcut un apel către liderii de partide politice pentru o dezbatere în urma căreia să se găsească soluții pentru ieșirea din criză. „Eu consider că ne-am certat suficient. Atunci când e nevoie de excavator să ne îngropăm morții înseamnă că e prea mult. Toată această luptă politică face rău tuturor. O demență prin care fiecare încearcă să iasă cu cât mai multe procente. Așa nu se mai poate.”

Ce urmează după respingerea guvernului Cioloș

Următorul pas va fi ca președintele Klaus Iohannis să cheme din nou la consultări partidele parlamentare. Având în vedere că ultima oară când a convocat partidele politice șeful Statului a oferit o săptămână acestora pentru a găsi o soluție viabilă, Iohannis ar putea face la fel și să cheme formațiunile la Palatul Cotroceni abia săptămâna viitoare.

Până atunci, PNL și USR ar avea îndeajuns timp pentru noi runde de negocieri. USR s-a arătat cel mai deschis partid în favoarea refacerii coaliției de guvernare, în timp ce liderul PNL Florin Cîțu a declarat de mai multe ori că noua coaliție trebuie să se refacă în jurul liberalilor, cu un premier de la PNL.

O propunerea a lui Florin Cîțu pentru poziția de premier ar putea prelungi criza politică, întrucât USR s-a arătat vehement împotriva acestei variante. Cu toate astea, renunțarea din partea PNL la Florin Cîțu ar arăta ca un eșec major din partea președintelui Klaus Iohannis, dar și din partea noului președinte ales al liberalilor.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis va anunța noua sa propunere de premier desemnat, iar acesta din urmă va prezenta apoi echipa de miniștri precum și programul de guvernare. Următorul pas va fi audierea miniștrilor în comisiile de specialitate, după care urmează votul din Parlament pentru învestire. Altfel spus, dacă executivul Cioloș pică miercuri la vot, noul guvern ar putea fi învestit abia peste două săptămâni, la începutul lunii noiembrie.

Scenariul alegerilor anticipate

Respingerea guvernului Cioloș la votul de învestitură ar însemna și primul pas către alegerile anticipate. Conform Constituției, președintele poate dizolva Parlamentul după respingerea consecutivă a cel puțin două propuneri de premier, în termen de 60 de zile. Conform unor analiști politici contactați de Ziare.com, varianta alegerilor anticipate este una aproape imposibilă. Totodată, formularea din Constituție ar putea lăsa loc de interpretare, în sens că după două propuneri respinse de premier, președintele nu este obligat neapărat să dizolve Parlamentul.

Cel mai vehement susținător al alegerilor anticipate este PSD, liderii formațiunii afirmând de mai multe ori în ultimele săptămâni că ar reprezenta singura soluție pentru ieșirea din criza politică.

"Dacă la cafeluța de astăzi PNL îl refuză pe Cioloș pentru o majoritate, apar premise și mai clare pentru organizarea de alegeri anticipate. Este soluția de avarie pe care o susține și USR-ul", a transmis liderul PSD Marcel Ciolacu pe 15 octombrie.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#Dacian Ciolos premier, #presedinte USR, #investire guvern ciolos, #scandal usr pnl, #Marcel Ciolacu PSD, #Kelemen Hunor UDMR, #Klaus Iohannis presedinte , #stiri Dacian Ciolos