UDMR vrea sa iasa de la guvernare: Ponta are majoritate si fara noi

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 15:18
13520 citiri
UDMR vrea sa iasa de la guvernare: Ponta are majoritate si fara noi

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi ca forul Consiliului Permanent va recomanda Consiliului Reprezentantilor Unionali iesirea de la guvernare.

"Trebuie sa va spun ca am facut un calcul si am constatat ca si fara noi dl Ponta are majoritate, nu depinde de prezenta noastra. Nu vrem sa dam jos guverne, nu exista nicio astfel de intentie de a da vot negativ Guvernului care si fara noi va functiona.

In continuare vom sustine toate demersurile care pentru fiecare om, pentru fiecare cetatean inseamna un pas inainte, cresterea nivelului de trai, locuri de munca si stabilitate economica.

Oficial UDMR: Majoritatea covarsitoare a formatiunii vrea continuarea guvernarii cu PSD, dar cu unele conditii

Dar vrem sa mentinem si ceea ce am obtinut in 25 de ani in ce priveste drepturile maghiarilor. Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentatilor Unionali care va avea loc pe 13 decembrie este iesirea din coalitia de guvernare", a declarat Kelemen Hunor la iesirea de la sedinta in care conducerea UDMR a luat aceasta decizie.

Presedintele UDMR nu a precizat daca partidul sau are in vedere participarea la o alta alianta in vederea guvernarii, cu formatiunile din actuala Opozitie. "Nu am discutat cu cei de la PNL despre o eventuala colaborare, nu ma intereseaza ce face PNL", a spus Kelemen Hunor, precizand si ca "UDMR va sta de vorba cu orice partid".

Kelemen Hunor a motivat decizia prin faptul ca politicienii care reprezinta comunitatea maghiara din Romania au inteles mesajul alegatorilor lor, care au votat in proportie covarsitoare cu Klaus Iohannis.

"Noi consideram ca votul in turul doi a fost un mesaj foarte clar pentru noi. Cam 80% din alegatorii nostri au votat in turul doi cu Klaus Iohannis. Nu este un mesaj impotriva nimanui, noi am luat decizia pentru a consolida relatia cu alegatorii nostri. In acest moment, Guvernul Ponta are majoritate, eu cred ca trebuie sa mearga inainte", a spus presedintele UDMR.

"Am analizat rezultatul alegerilor, in ce ne priveste pe noi, si am ajuns la urmatoarea concluzie in ceea ce priveste mesajul alegatorilor nostri. Noi am inteles din acest mesaj ca un om politic poate sa faca doua greseli fundamentale: sa nu asculte ce ii spun alegatorii si a doua daca face ceea ce crede ca asteapta oamenii de la el, in loc sa ii conduca.

Noi am inteles mesajul electoratului nostru, trebuie sa ne intoarcem mai mult catre alegatorii nostri, catre maghiarii din Romania", a mai spus Kelemen Hunor.

Presedintele UDMR a fost intrebat daca este posibil ca in Consiliul Reprezentantilor Unionali sa se ia pe 13 decembrie o decizie impotriva recomandarii Consiliului Permament al UDMR. Razand, Kelemn Hunor a recunoscut ca exista aceasta posibilitate, dar ca "in 25 de ani asta nu s-a intamplat niciodata".

Ziua deciziilor la PSD: Ponta vrea congres in martie. Excluderile, amanate LIVE

Potrivit Realitatea TV, ministrii UDMR ar urma sa isi dea demisia din Guvernul Victor Ponta. In acest moment, UDMR are doi ministri, Hegedus Csilla, la Cultura, si Korodi Attila la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

Hegedus Csilla a fost numita in functie luni, 24 noiembrie, incheind perioada de interimat asigurata de premierul Victor Ponta.

Ministrii Bogdan Aurescu si Hegedus Csilla au depus juramantul. Mesajul lui Basescu pentru Ponta

In luna august, UDMR a propus-o pentru portofoliul Culturii pe Rozalia Biro, insa propunerea a fost respinsa de presedintele Traian Basescu, care a explicat ca aceasta nu cunoaste pe deplin limba romana, dar a subliniat ca ar numi-o la alte ministere, precum cel al Transporturilor sau al Dezvoltarii Regionale.

Ulterior, seful statului a semnat, pe 9 octombrie, revocarea lui Kelemen Hunor din functia de ministru al Culturii. O zi mai tarziu, Traian Basescu a semnat decretul prin care premierul Victor Ponta devine ministru interimar al Culturii si vicepremier.

Citeste si:
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
12 membri din structurile de conducere ale USR, în frunte cu Dacian Cioloș și Dan Barna, au mers la Mogoșoaia în după-amiaza zilei de vineri, 28 ianuarie. Dacian Cioloș, împreună cu...
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a criticat vineri, 28 ianuarie, decizia PNL de a-l suspenda din partid pe liderul din Ilfov, Hubert Thuma, care a agresat-o pe colega sa din USR...