Candidatura lui Iohannis, in pericol?

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 18:42
9444 citiri
Candidatura lui Iohannis, in pericol?
Foto: bzi.ro

Conducerile PDL si PNL se reunesc sambata pentru a parafa oficial primele acorduri cu privire la fuziune si la desemnarea unui unic candidat la alegerile prezidentiale. Insa, Klaus Iohannis, principalul favorit, ar putea avea probleme cu justitia, din cauza unei decizii date saptamana aceasta de instanta.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins, miercuri, cererea depusa de Klaus Iohannis privind suspendarea raportului prin care ANI a constatat ca primarul Sibiului s-a aflat in incompatibilitate, asa ca procesul prin care el a cerut anularea actului respectiv va avea un nou termen pe data de 16 septembrie, informeaza Mediafax.

In 24 aprilie, ANI a anuntat ca inspectorii de integritate au constatat ca primarul Sibiului se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, si la SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a contestat decizia ANI, la Curtea de Apel Alba Iulia. Pe de alta parte, ANI a depus o cerere la Inalta Curte de stramutare a dosarului de incompatibilitate de la Curtea de Apel Alba Iulia, iar cererea va fi judecata de instanta suprema in 20 septembrie.

Iohannis: Daca vreo instanta constata ca sunt incompatibil, renunt la functia publica. Legea trebuie schimbata

Daca Iohannis va fi desemnat candidatul unic al PNL-PNL la inceputul lunii august, iar in luna septembrie, sau la un termen ulterior, Inalta Curte da un verdict nefavorabil pentru el, stabilind ca raportul ANI se confirma si el a incalcat regimul incompatibilitatilor, cele doua partide risca sa ramana fara candidat la presedintie chiar in prag de campanie electorala. Curtea Constitutionala a dat o decizie potrivit careia un ales declarat definitiv incompatibil nu mai poate ocupa nici o alta functie eligibila timp de trei ani, iar Iohannis s-ar afla in aceasta situatie.

Desigur, exista si posibilitatea ca decizia Inaltei Curti sa ii fie favorabila primarului Sibiului, dar situatia este oricum riscanta pentru cele doua partide, in conditiile in care inscrierile in cursa electorala pentru presedintia Romaniei se fac pana la data de 26 septembrie, la BEC, conform calendarului electoral.

Dreapta indecisa, stanga fara probleme

PDL si PNL vor decide, sambata, daca in masuratorile sociologice care vor fi facute pentru stabilirea candidatului comun la presedintia Romaniei vor intra doar Klaus Iohannis (PNL) si Catalin Predoiu (PDL), asa cum s-a stabilit initial.

Catalin Predoiu a anuntat ca el a strans deja 200.000 de semnaturi necesare pentru depunerea candidaturii la presedintie.

Predoiu are semnaturile pentru prezidentiale, l-au ajutat 100 de oameni de afaceri

Cel mai bine cotat in sondaje pana la ora actuala este Klaus Iohannis, desi ele arata ca ar fi invins in turul doi atat de Victor Ponta, care a anuntat ca va candida la prezidentiale din partea PSD, cat si de Mircea Geoana, pe care sondajele il luau in considerare inainte de anuntul premierului ca posibil candidat.

Geoana l-ar invinge pe Iohannis in turul doi al prezidentialelor - Sondaj CURS

Vasile Blaga se opune categoric ideii ca in masuratoarea sociologica sa intre si alti candidati, cum ar fi Monica Macovei sau Mihai Razvan Ungureanu. Mai mult, presa relateaza, vineri, ca Monica Macovei nici nu va fi lasata sa ia cuvantul sambata, iar daca va decide singura sa intre in cursa electorala, va fi data afara din partid.

Macovei nu renunta la candidatura: Mai sper in inteligenta unor oameni din partid (Video)

Fostul candidat PNL la presedintie Crin Antonescu nu este nici el inclus in cercetarea sociologica, ale carei rezultate vor fi anuntate in jurul datei de 4-5 august.

Reactia lui Antonescu dupa infrangere: Toata lumea e multumita. In rest, mai vedem

Mai multi alti candidati de dreapta numiti "iepuri" de catre presa, similar curselor de atletism, si-au anuntat dorinta de a participa la alegerile prezidentiale din toamna, printre acestia numarandu-se Calin Popescu Tariceanu, Ioan Ghise si Viorel Catarama.

Cristian Diaconescu, presedintele Fundatiei Miscarea Populara, a fost desemnat candidatul PMP la cea mai inalta functie in stat.

In tabara social-democratilor lucrurile sunt foarte clare. Victor Ponta a declarat ca marti va cere sprijinul conducerilor celor trei partide PSD-UNPR-PC si isi va anunta decizia oficiala de a candida la alegerile prezidentiale din noiembrie.

Ponta: Candidez la prezidentiale. Cel mai dificil contracandidat ar fi fost Antonescu

C.B.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Klaus Iohannis proces septembrie, #Klaus Iohannis incompatibil, #Klaus Iohannis Inalta Curte, #Iohannis prezidentiale , #PNL