Va fi sau nu Vlad Voiculescu viceprimar al Bucurestiului. "E posibil ca multe dintre decizii sa se schimbe dupa 6 decembrie"

Marti, 01 Decembrie 2020, ora 00:01
11303 citiri
Va fi sau nu Vlad Voiculescu viceprimar al Bucurestiului. "E posibil ca multe dintre decizii sa se schimbe dupa 6 decembrie"
FOTO Facebook/Vlad Voiculescu

Nicusor Dan, primarul general al Capitalei, a anuntat ca prima sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti va avea loc pe 2 decembrie.

El a explicat ca alegerea viceprimarilor nu a putut sa aiba loc pana in prezent, deoarece nu au fost validati toti membrii Consiliului General.

"In primul rand, pe alegerea viceprimarilor, este o prevedere din Codul administrativ, care este absolut logica si care spune ca nu se aleg viceprimarii pana in momentul in care Consiliul Local sau, in cazul nostru, Consiliul General nu este intrunit in totalitatea lui, pentru ca altfel s-ar putea ca, din lipsa unor oameni care au renuntat la mandat si pana la validarea supleantilor, majoritatea sa fie alta decat cea pe care au dat-o cetatenii; aceasta majoritate provizorie sa aleaga viceprimarii pe care, dupa aceea, Consiliul nu va mai putea sa ii demita cu doua treimi. Deci am fi in situatia in care o minoritate sa aleaga viceprimarii, ceea ce nu e in spiritul legii", a precizat Nicusor Dan.

Pe de alta parte, el a atras atentia ca, potrivit prevederilor Codului Administrativ, validarea consilierilor se realizeaza in doua etape, iar in Bucuresti acest proces a durat doua luni.

"Unde este greseala in Codul administrativ - si nu cred ca e rea credinta, pur si simplu nu a vazut nimeni - a fost ca acest proces de validare a consilierilor se face in doua etape. Adica mai intai am pierdut toti o luna, inclusiv eu, ca primar, ca nu am putut sa depun juramantul decat impreuna cu prima transa de consilieri. A fost un prim proces care a durat o luna pentru validarea primei transe de consilieri. Si acum este al doilea proces care a mai durat o luna si care nu s-a finalizat, care impune validarea celei de-a doua transe, cei zece consilieri care au ramas. Prima sedinta de Consiliu o sa fie miercuri, 2 decembrie", a mentionat Nicusor Dan.

Cum arata configuratia Consiliului General

PNL are in Consiliul General 12 liberali, USR-PLUS are 17 consilieri, PMP are 5 consilieri, in timp ce PSD a castigat 21 de locuri de consilier. Asta inseamna ca pentru a face majoritate, PNL nu se poate alia decat cu USR-PLUS sau PSD.

Analistul politic Adrian Zabava este de parere ca o alianta PNL-PSD nu ar fi posibila inainte de alegerile parlamentare.

"Cred ca multe dintre lucrurile care se intampla in cazul Primariei Capitalei si a Consiliului General al Municipiului Bucuresti tin in oarecare masura de campania electorala. E posibil ca multe din decizii sa se schimbe dupa 6 decembrie, in functie de rezultatul votului. Tind sa cred ca PNL are un interes sa traga de timp si aici nu e vorba doar de Bucuresti, ci s-a vazut si in alte locuri din tara. Alegerile parlamentare sunt asteptate de toata lumea pentru a incheia negocieri, hotarari si asa mai departe.

Aritmetica din Consiliul General nu ajuta PNL daca liberalii vor sa forteze un alt viceprimar si imi e greu sa cred ca USR-PLUS poate sa treaca peste aceasta decizie. Daca PNL i-ar spune "nu" lui Vlad Voiculescu cred ca discutia ar deveni mai personala, pentru ca schimbarea propunerii de viceprimar nu poate fi facuta fara girul lui Nicusor Dan. In aceasta campanie am vazut ca Nicusor Dan este asumat de PNL, nu de USR-PLUS", a sustinut Adrian Zabava.

Cum a fost intarziata numirea lui Vlad Voiculescu in functia de viceprimar

La o luna dupa alegeri, Nicusor Dan nu a putut depune juramantul de investire in functia de primar al Bucurestiului.

Primarul ales al Capitalei a dezvaluit ca in instanta au fost depuse 52 de contestatii, majoritatea de fosti sau actuali consilieri PSD. Termenul de judecata a fost stabilit pentru luni, 26 octombrie.

"Bucurestiul are mari probleme de rezolvat, cele mai urgente fiind criza coronavirusului, termoficarea si colapsul financiar. In acest context, validarea de catre Tribunalul Bucuresti a mandatului meu de primar a fost contestata prin 52 (cincizeci si doua) de cereri de apel, formulate in majoritate de fosti si actuali consilieri PSD", a scris in luna octombrie Nicusor Dan pe Facebook.

29 octombrie - Nicusor Dan a fost validat impreuna cu doar 45 de consilieri generali

In data de 29 octombrie Nicusor Dan, primarul ales al Bucurestiului, a depus juramantul si si-a preluat mandatul, alaturi de consilierii generali, doar ca din numarul total de 55 de consilieri doar 45 au depus juramantul.

Instanta a invalidat zece mandate, printre care Gabriela Firea, Petre Roman, Mihail Neamtu si Dumitru Dragomir.

Cei 10 consilieri generali care lipsesc ar fi trebuit sa isi depuna juramantul alaturi de Nicusor Dan sunt Gabriela Firea, Petre Roman, Corneliu-Constantin Dinu, Daniel Pancu, Sorin Iliesiu, Traian Basescu, Ioana Felicia Constantin, George Mihail Neamtu, Costin-Sebastian Moise si Dumitru Dragomir, doar ca mandatelor au fost invalidate de Judecatoria Sectorului 1.

Cei mai multi dintre cei invalidati de instanta au anuntat ca renunta la calitatea de consilier general.

Prezenta lui Mitica Dragomir in Consiliul General, din partea PSD, a fost considerata "inoportuna", de catre liderul partidului, Marcel Ciolacu.

Viceprimarii nu pot fi alesi fara toti consilierii generali confirmati

Guvernul PNL a decis pe 28 octombrie, prin OUG, ca alegerea vicepresedintilor de consilii judetene si a viceprimarilor se va face dupa validarea tuturor mandatelor si depunerea juramantului. Astfel, pana la inlocuirea celor 10 consilieri generali alesi, votarea viceprimarilor nu este posibila.

Surse Ziare.com au afirmat ca ordonanta data de Guvernul Orban ar fi fost gandita pentru a intarzia numirea lui Vlad Voiculescu ca viceprimar la Primaria Bucuresti. Aceleasi surse sustin ca tensiunile in sanul aliantei sunt in crestere din cauza acestei situatii.

PNL-ul incalca acordul semnat cu USR-PLUS?

PNL si Alianta USR-PLUS au agreat in luna august, prin semnarea angajamentului pentru Bucuresti, ca Vlad Voiculescu, din postura de viceprimar al Capitalei, sa coordoneze trei domenii-cheie: sanatatea, asistenta sociala si educatia. Nicusor Dan s-a angajat sa-i delege aceste atributii in cazul in care ajunge primar. Pe langa Vlad Voiculescu, al doilea viceprimar al Capitalei este desemnat de PNL.

Protocolul incheiat intre PNL si Alianta USR-PLUS prevede:

(1) Viceprimarii de la nivelul Primariei Capitalei vor fi desemnati, in conformitate cu prevederile statutare proprii sau aliantele incheiate anterior prezentului Protocol, de catre: a) Alianta USR-PLUS b) Partidul National Liberal

(2) Dl. Nicusor Dan va delega atributiunile catre viceprimarii propusi de partile semnatare dupa cum urmeaza.

(3) Printre domeniile coordonate de viceprimarul desemnat de USR-PLUS in persoana lui Vlad Voiculescu vor fi: a) Sanatate (incluzand serviciile medicale furnizate prin intermediul unitatilor sanitare publice aflate in administrarea ASSMB si gestionarea activitatilor legate de imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor - spatiul locativ, proiecte noi de investii in sanatate, mediu (calitatea aerului, apei), centre pentru varstnici, centre pentru copii, sport si agrement; b) Asistenta sociala (incluzand asigurarea aplicarii politicilor de asistenta sociala si a masurilor de protectie si asistenta sociala pentru persoane defavorizate, cu dizabilitati, persoane vrastnice, persoane singure, familii copii prin intermediul DGASMB si a celorlalte institutii subordonate); c) Educatie (incluzand scoli speciale, invatare continua pentru adulti, inclusiv dezvoltarea de competente digitale pentru elevi dar si pentru cetateni). (4) Abordarea domeniilor de mai sus se bazeaza pe conceptul de Healthy Cities;

Pe de alta parte, protocolul semnat de PNL, USR si PLUS nu are valoare juridica, asa ca incalcarea acestuia nu poate fi contestata in instanta.

Robert Negoiță, ieșire nervoasă de față cu polițiștii, după ce Nicușor Dan a oprit lucrările neautorizate de pe Calea Dudești VIDEO
Robert Negoiță, ieșire nervoasă de față cu polițiștii, după ce Nicușor Dan a oprit lucrările neautorizate de pe Calea Dudești VIDEO
Robert Negoiță, edilul de la Sectorul 3, a țipat la agenții Poliției Locale a Municipiului București, luni, 18 martie, în timp ce transmitea live, pe Facebook, de la lucrările din fața...
Rectorul SNSPA acuză manipularea sondajelor pentru primăria capitalei: "Piedone NU este primul în sondaje"
Rectorul SNSPA acuză manipularea sondajelor pentru primăria capitalei: "Piedone NU este primul în sondaje"
Remus Pricopie, rector la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), crede că sondajele pentru primăria Bucureștiului pot fi manipulate în mod deliberat. El critică în...
#Vlad Voiculescu, #viceprimar, #NIcusor Dan , #stiri Nicusor Dan