PNL, incotro? (Opinii)

Luni, 11 Iunie 2012, ora 19:51
5015 citiri
PNL, incotro? (Opinii)
Foto: garciamuerte.blogspot.ro

La ora cand vor aparea aceste randuri alegerile locale se vor fi savarsit. Cu siguranta vor inregistra o victorie mai mare sau mai mica a aliantei cu nume de mixtura, USL. Dupa toate probabilitatile o victorie mare, dar totusi nu atat de importanta cum spera corifeii miscarii care tinde sa domine astazi scena politicii autohtone.

Ce va fi insa mai departe? Chiar dincolo de alegerile generale care vor avea loc mai la toamna. Cat de falnic va fi mai la vale stindardul ce pare acum glorios al aliantei? Cat va dura insailarea? De vreme ce Crin Antonescu, insusi, ne-a adus la cunostinta ca dupa ce noua putere se va consolida, adica atunci cand, in opinia sa, PDL va ajunge la sectorul relicve ale istoriei, va urma in chip firesc destramarea coalitiei si reasezarea fortelor componente pe fagasul firesc reprezentat de cele doua maini ale omului, dreapta si stanga.

Crinul nu ne-a dezvaluit insa cam cand se va intampla acest lucru. Probabil ca nu inainte de a se finaliza mandatul de presedinte pe care inca spera sa-l obtina cu ajutorul aliatilor pesedisti. O speranta cu atat mai iluzorie, cu cat si PSD realizeaza ca ar fi pacat sa cedeze cea mai inalta demnitate in stat viitorilor ipotetici adversari.

Oricum am lua-o, dreapta romaneasca este din nou intr-o marcata suferinta. Caci nimeni nu ar trebui sa se iluzioneze ca USL reprezinta o forta care echilibreaza cele doua parti ale esichierului. USL reprezinta intr-o proportie covarsitoare PSD. PNL nu este decat floarea la butoniera menita sa confere o fata mai umana unui partid care pana acum, cel putin, n-a reusit sa se elibereze de imaginea avatarului sau de trista amintire, PCR. Poate tocmai de aceea a beneficiat aproape neintrerupt de suportul benevol si neconditionat al unor intregi categorii de oameni legati intr-un fel sau altul de vechiul regim, daca nu prin interes, atunci macar prin plasa invizibila a unei afectiuni nostalgice.

PSD este inca partidul de suflet al multor concetateni ai nostri, un partid care in principiu nu are nevoie de prea multe argumente pentru a-si pastra adeptii neconditionati. Iar pana acum a dat dovada de cateva ori ca este in stare sa renasca din propria cenusa. Vigoarea cu care s-a manifestat si in campania electorala care a trecut, in contrast cu abulia PDL, este o noua dovada in acest sens.

In raport cu aceasta forta, PNL a jucat si va juca in continuare rolul de anexa si podoaba stilistica. Asa cum a fost si pe vremea CDR, ba chiar mai abitir. Se va vedea ca, incetul cu incetul, isi va adjudeca tot mai mult nefericitul statut de a cincea roata la caruta viitoarei guvernari. Chiar mai rau decat pe vremea CDR.

Paradoxal sau nu, importanta si creditul PNL vor fi in raport de directa proportionalitate cu rolul pe care-l va mai avea PDL. Pana PDL va mai reprezenta o forta credibila, PNL va fi un partener de temut. Tocmai datorita posibilitatii ca PNL sa poata sa schimbe, la o adica, echipa si astfel ca fostul aliat sa ramana in minoritate. Daca PSD se va simti calare pe situatie, atunci rolul PNL se va diminua corespunzator.

Desigur, vina pentru aceasta situatie ingrata a dreptei o poarta ambii protagonisti. PDL pentru ca la un moment dat a avut o atitudine aroganta si imperialista, aspirand si actionand la scena deschisa pentru anihilarea rivalei sale de pe partea dreapta a esichierului. PNL pentru ca s-a grabit apoi sa se arunce in bratele amantului impur si sa actioneze in acelasi sens impotriva partenerului firesc din arena.

In perioada ce urmeaza, cu cat mai repede, cu atat mai bine, ar trebui ca reprezentantii dreptei sa realizeze ca aceasta dihonie vine in dezavantajul tuturor componentelor ei, ca dezbinarea este calea cea mai directa catre anihilarea pe o perioada nedefinita a oricarei putinte de riposta la avansul marcat al stangii. Si ca, in ultima instanta, in pofida oricarei istorii si a oricaror animozitati dintre liderii vremelnici, oricare ar fi ei, interesele sunt comune.

Daca liderii sunt obtuzi si resentimentari, ar trebui sa intervina baza si sa exercite o presiune de natura sa produca mutatiile necesare. Inclusiv inlaturarea acelor lideri. N-ar fi de neglijat si de valorificat nici noile miscari si initiative care se manifesta pe acelasi palier si care ar putea sa aduca un suflu nou si proaspat in atmosfera in general uzata si imbacsita a acestui spatiu.

Dreapta are nevoie de igienizare si primenire! Urgent!

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#PNL alegeri rezultate, #PNL PSD alianta, #Crin Antonescu PNL presedinte Romania, #Antonescu propunere PSD presedinte , #stiri PNL