Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Ponta: Luni atacam la CCR Legea prin care sunt reduse pensiile

Joi, 10 Iunie 2010, ora 23:10
2533 citiri
Ponta: Luni atacam la CCR Legea prin care sunt reduse pensiile

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat joi ca social-democratii vor ataca luni la Curtea Constitutionala Legea prin care Guvernul reduce pensiile cu 15%, in conditiile in care aceasta lege se considera adoptata, nefiind depusa o motiune de cenzura impotriva asumarii sale.

Ponta a precizat ca, in cazul legii de reducere pensiilor, termenul de la care se poate contesta la CCR se implineste luni, cand va fi anuntata oficial ca adoptata.

"Luni de-abia se va indeplini procedura, luni o atacam la CCR si suntem convinsi ca va fi, sigur, cand doamna Anastase va permite Curtii Constitutionale sa functioneze, Curtea va accepta sesizarea noastra", a spus liderul PSD.

Legea privind recalcularea pensiilor speciale si reevaluarea celor de invaliditate, pe care Guvernul si-a asumat raspunderea luni, a fost adoptata joi, deoarece termenul de trei zile pana la care putea fi atacata printr-o motiune de cenzura a expirat.

Potrivit articolului 114 din Constitutie, "Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata, precizeaza alineatul 2.

Legea privind recalcularea pensiilor speciale se considera adoptata

"Daca Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului 2, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern", arata alineatul 3 al articolului 114.

Guvernul si-a asumat raspunderea luni pe doua proiecte de lege. Primul se refera la scaderea salariilor si pensiilor si a fost atacat printr-o motiune de cenzura care urmeaza sa fie dezbatuta si supusa votului marti.

Celalalt proiect de lege, care instituie recalcularea pensiilor speciale si evaluarea conditiilor pentru primirea pensiilor de invaliditate, nu a fost atacat prin motiune de cenzura, astfel ca, joi, la trei zile de la data asumarii, el este considerat adoptat.

Etape legislative

Legea mai are insa de parcurs anumite etape legislative inainte de a-si produce efectele si intra in vigoare, in special verificarea constitutionalitatii. Potrivit Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, articolul 15, Curtea se pronunta asupra constitutionalitatii legilor inainte de promulgarea acestora, la sesizarea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a Guvernului, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Avocatului Poporului, a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori.

In vederea exercitarii dreptului de sesizare a Curtii Constitutionale, cu cinci zile inainte de a fi trimisa spre promulgare, legea se comunica Guvernului, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si Avocatului Poporului si se depune la secretarul general al Camerei Deputatilor si la cel al Senatului.

De asemenea, data la care legea a fost depusa la secretarii generali ai Camerelor spre a putea fi initiata procedura de verificare a constitutionalitatii se aduce la cunostinta in plenul fiecarei Camere in termen de 24 de ore de la depunere. Depunerea si comunicarea se fac numai in zilele in care Camerele Parlamentului lucreaza in plen.

Acest lucru inseamna ca, saptamana viitoare, fiecare din cei doi presedinti ai Camerelor, Roberta Anastase si Mircea Geoana, sau presedintii de sedinta, trebuie sa anunte in prima reuniune a Camerei, respectiv Senatului, faptul ca cea de-a doua lege pe care Guvernul si-a asumat raspunderea a fost adoptata in conditiile neinitierii unei motiuni de cenzura.

Presedintii Parlamentului anunta totodata in mod formal ca legea este depusa la secretariat pentru a putea fi inaintate sesizari de neconstitutionalitate la CCR. Tot legea Curtii prevede ca sesizarea facuta de parlamentari se trimite Curtii Constitutionale in ziua primirii ei, de catre secretarul general al Camerei respective. Asadar, saptamana viitoare opozitia poate sa atace la CCR legea initiata de Guvern.

Termenul de judecata a unei sesizari de neconstitutionalitate se stabileste de presedintele Curtii, fara a putea depasi 30 de zile.

PSD si PNL au anuntat ca vor ataca la CCR, indiferent de rezultatul motiunii, ambele legi pe care si-a asumat raspunderea Executivul.

Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
#Legea pensiilor Curtea Constitutionala, #Legea pensiilor PSD contestatie , #lege