Presa de azi: Cocina guvernarii

Luni, 22 Iunie 2009, ora 07:13
2385 citiri
Presa de azi: Cocina guvernarii

Noi dezvaluiri Cex: Berceanu, "tampit", premierul, "tast-bast", titreaza Jurnalul National in editia de luni. Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea crede ca ministrul Radu Berceanu este un "tampit", premierul Emil Boc este un "tast-bast", iar ministrul Vasile Blaga "vorbeste numai dimineata".

Liderii PSD s-au intrunit vineri, la Turnu Magurele, intr-un hotel detinut de vicepresedintele PSD Liviu Dragnea, intr-o sedinta a Comitetului Executiv National al partidului.

"Era tampitul asta de Berceanu la o intalnire a Coalitiei: << Noi n-avem probleme cu seceta in Romania! Hai sa-mi aratati si mie! >>. Ei asa pun problema. Ce, Emil Boc e mai capabil decat Dan Nica? Tast-bast-ul asta! Am ajuns sa ne dea lectii! Ca si Blaga! Care vorbeste cand? Numai dimineata, ca dupa-amia-za are o problema. Ce, Pogea e mai capabil decat Nita? Nici nu e comparatie", a spus Liviu Dragnea in timpul sedintei conducerii PSD.

Vineri, la scurt timp dupa sedinta, care s-a desfasurat cu usile inchise, Realitatea TV a transmis primele fragmente din inregistrari ale discutiilor.

PD-L vazut de PSD: Emil Boc este un "tasti-basti", iar Berceanu - un "tampit", scrie si Cotidianul. In spatele usilor inchise, pesedistii s-au dezlantuit la adresa partenerilor de guvernare si a presedintelui Basescu. Baronul social democrat de Teleorman Liviu Dragnea le-a facut un portret deloc magulitor ministrilor PD-L.

La sedinta de vineri, cu usile inchise, de la Turnu Magurele judetul Teleorman, a conducerii PSD, mai multi lideri social democrati i-au atacat pe colegii lor pedelisti din coalitia guvernamentala, asa cum reiese din doua inregistrari ale acestei reuniuni. Inregistrarile sedintei PSD au fost difuzate consecutiv, sambata si duminica, in exclusivitate, de Realitatea TV.

Din cele doua inregistrari reies idiosincrasiile liderilor social democrati, mai ales fata de premierul si presedintele PD-L, Emil Boc. Astfel, in ultima dintre inregistrari, Liviu Dragnea isi arata preferintele pentru ocupantul functiei de premier: "Ce, Emil Boc e mai capabil decat Dan Nica?! Tasti-bastiul ala? Am ajuns sa ne dea lectii?!".

"Tampitul" de Berceanu si "tast-bast-ul" de Boc, este titlul din Romania libera, care precizeaza ca desi public au vorbit despre necesitatea functionarii parteneriatului cu PD-L, social-democratii ii considera in realitate pe colegii de guvernare "tampiti" si "tasti-basti".

Democrat-liberalii s-au ascuns in spatele unui zid al tacerii, dar nu pot amana la infinit luarea unei pozitii, dat fiind ca luni are loc sedinta coalitiei. Analistii politici considera ca este vorba doar de un "joc" prin care se incearca schimbarea raportului de forte si ca PSD nu va renunta la beneficiile puterii.

Atacurile si insultele lansate de social-democrati in spatele usilor inchise, la Comitetul Executiv, arunca in aer coalitia PDL-PSD, si asa subrezita de nesfarsitele divergente ba pe dosarele de coruptie, ba pe modul in care s-ar implica presedintele Basescu in activitatea Guvernului. Functionarea coalitiei pare sa fi devenit cu adevarat imposibila chiar si pana la alegerile prezidentiale.

Ziua scrie despre Cocina guvernarii. Vicepresedintele PD-L Cezar Preda a spus ca guvernarea a ajuns o "cocina de porci" si s-a intrebat cum mai pot democrat-liberalii sa stea "alaturi de oamenii astia".

Reactia sa a venit ca urmare a inregistrarilor de la Comitetul Executiv (CEx) al PSD, in care social-democratii ii injura. Pesedistii au refuzat sa comenteze iesirea lui Preda, insa se dau furiosi ca inregistrarile au ajuns in presa.

Ministrul Videanu a amenintat ca il va da in judecata pe Mircea Geoana, care a spus ca atunci cand pedelistul "respira vrea sa faca bani".

Cezar Preda a lasat sa se inteleaga ca s-a umplut paharul si ca este nevoie ca relatia dintre partenerii de guvernare sa fie transata.

PD-L a cazut in capcana. Conflictul dintre Videanu si Geoana pune in pericol protocolul Coalitiei, noteaza Gardianul. La fix sase luni de la semnarea protocolului de colaborare, PSD si PD-L se afla in perioada "razboiului rece".

Fiecare dintre cele doua formatiuni politice incearca sa-si determine partenerul de guvernare sa greseasca. Ultimul partid care a punctat a fost PSD, care a adoptat o strategie "neconventionala", liderii sai lasandu-se filmati, in cadru privat, in momentul in care ii criticau dur pe colegii de la PD-L.

Desi protocolul semnat intre cele doua partide interzice conflictele publice dintre membrii PSD si PD-L, Adriean Videanu s-a enervat si l-a criticat public pe Mircea Geoana, amenintand ca il va da si in judecata. In mod normal, declaratiile lui Videanu ar putea duce la incetarea protocolului.

In urma cu sase luni, liderii PSD si PD-L semnau un protocol de colaborare denumit pompos "Parteneriatul pentru Romania", dublat de doua anexe secrete. Intr-una dintre acestea era regulamentul de functionare a coalitiei, iar in cealalta o lista a ministerelor guvernului.

La capitolul "Conduita, Etica si Integritate" din Regulamentul de functionare a Coalitiei sunt doua articole care reglementeaza eventualele scandaluri dintre membrii celor doua partide.

Din Evenimentul Zilei aflam ca PD-L pregateste revansa, Geoana pleaca in China. Calcati in picioare de PSD-isti vineri, la Turnu-Magurele, liderii PDL au refuzat timp de doua zile sa riposteze in bloc.

Planul de bataie al democrat-liberalilor era sa iasa public abia luni, pe o singura voce, a lui Emil Boc, dar nu inainte de o runda de galagie in sedinta saptamanala a coalitiei. De la marele duel vor lipsi insa tocmai PSD-istii cei mai incrancenati in inregistrarile audio care s-au scurs in presa.

Geoana a anuntat solemn ca, "de luni", pleaca intr-o vizita de trei zile in China. Ion Iliescu si Radu Mazare, cel care l-a gratulat pe Traian Basescu cu eticheta "Iuda asta", nu participa de regula la intalnirile sefilor din coalitie.

La fel ca si Liviu Dragnea, intrat in scandal ca protagonist al celui de-al doilea episod al conversatiilor interne din PSD, difuzat duminica la Realitatea TV.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Guvern atacuri, #PSD scandal PDL, #Berceanu tampit, #geoana atac PDL , #Emil Boc