Oamenii de știință de la Universitatea din Granada, Spania, care au efectuat un studiu complex publicat pe 13 aprilie 2022, în revista PLOS ONE, legat de factorii de risc cardiovascular au descoperit că aceștia sunt asociați cu simptomele depresiei și anxietății.
Bolile de inimă se referă la un grup de boli care afectează inima și vasele de sânge ale organismului uman. O persoană poate fi simptomatică (să experimenteze fizic boala) sau asimptomatică (să nu simtă absolut nimic), potrivit Verve Times.
Noul studiu a avertizat că depresia crește în egală măsură riscul unei persoane de a se îmbolnăvi de boli de inimă. Factorii de risc cardiovascular sunt asociați cu depresia la adulții în vârstă, se arată în lucrarea condusă de Sandra Martin-Pelaez de la Universitatea din Granada, Spania.
Analiza a folosit datele dintr-un studiu care s-a desfășurat de-a lungul unei perioade de timp de șase ani, în Spania. A fost investigat efectul dietei mediteraneene asupra bărbaților supraponderali cu vârsta cuprinsă între 55 și 75 de ani și asupra femeilor care aveau între 60 și 75 de ani.
O descoperire care uimește: Codul secret din creierul uman a fost spart
Cercetătorii au studiat 6.545 de persoane fără afecțiuni cardiovasculare, iar starea depresivă a fost măsurată la momentul inițial și după doi ani, când indivizii au fost instruiți să urmeze o dietă mediteraneeană, ca parte a studiului.
S-a constatat că aceștia și-au redus nivelul de depresie, iar cele mai mari scăderi au fost pentru participanții cu niveluri scăzute de colesterol.
Autorii au concluzionat că riscul cardiovascular ridicat și foarte mare este asociat cu simptomele de depresie, în special la femei și că rolul altor factori, precum aderarea la dieta mediteraneană, necesită cercetări suplimentare.
”Riscul cardiovascular ridicat, în special la femei, este asociat cu simptomele depresiei la vârstnici”, au spus cercetătorii în studiu.
Persoanele care se confruntă cu depresie, anxietate, stres și chiar cu tulburare de stres post-traumatic (PTSD) pe o perioadă lungă de timp pot experimenta anumite efecte fiziologice asupra organismului, cum ar fi creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, un flux redus sanguin spre inimă și niveluri crescute de cortizol.