Diferentele dintre Pfizer, Moderna si AstraZeneca. Ar trebui sa ne ingrijoreze reactiile adverse? "Oamenii doar raporteaza mai multe reactii din cauza controversei"

Luni, 08 Martie 2021, ora 23:30
20467 citiri
Diferentele dintre Pfizer, Moderna si AstraZeneca. Ar trebui sa ne ingrijoreze reactiile adverse? "Oamenii doar raporteaza mai multe reactii din cauza controversei"
Diferentele intre vaccinurile contra COVID-19, raportate la reactiile adverse FOTO Pixabay

O intreaga controversa s-a creat in jurul vaccinului contra COVID-19 produs de AstraZeneca, fiind considerat mai putin eficient, astfel ca oamenii refuza sa se imunizeze cu acest ser desi nu au un motiv concret. Pe de alta parte, potrivit datelor furnizate zilnic, se pare ca, intr-adevar, sunt mai multe reactii adverse raportate in urma vaccinarii cu AstraZeneca.

Care sunt diferentele dintre cele doua vaccinuri? De ce AstraZeneca pare sa genereze mai multe reactii adverse? Ar trebui sa ne ingrijoreze acest lucru? La aceste intrebari au raspuns, pentru Ziare.com, Radu Tincu, medic la sectia de ATI a Spitalului Floreasca si Razvan Chereches, expert in politici de sanatate publica.

Diferente intre Moderna, Pfizer si AstraZeneca

Exista o diferenta intre modul in care au fost concepute vaccinurile Pfizer si Moderna si cel AstraZeneca. Vectorul care ofera informatia genetica organismului este diferit, iar pe baza acestei informatii organismul produce anticorpi.

"AstraZeneca foloseste un adenovirus mutant care contine si informatia genetica si proteina de suprafata Spike a coronavirusului. In schimb, Pfizer si Moderna folosesc direct ARN-ul mesager, care este transportat direct de niste nanoparticule de grasime in interiorul organismului. Deci singura diferenta dintre ele este vectorul care livreaza aceasta informatie pe baza careia noi producem anticorpii", explica medicul Radu Tincu.

AstraZeneca si reactiile adverse

De cand a inceput vaccinarea cu AstraZeneca in Romania, au fost inregistrate mai multe reactii adverse in cazul acestui ser, comparativ cu cele fabricate de Moderna si Pfizer.

De exemplu, pana duminica, 7 martie, in Romania au fost administrate:

  • 1.530.463 de doze Pfizer, cu 3.113 reactii adverse
  • 109.029 de doze Moderna, cu 243 de reactii adverse
  • 187.294 de doze AstraZeneca, cu 1.956 de reactii adverse

Razvan Chereches sustine ca, chiar si asa, numarul este tot foarte scazut si ca reactiile adverse nu sunt mai severe decat cele aparute in urma administrarii celorlalte seruri, fiind vorba tot despre durere la locul injectarii, dureri articulare, febra, adica "reactiile tipice post vaccinare".

"Nu avem reactii adverse raportate la AstraZeneca care sa fie mai grave, diferite, sau mai ingrijoratoare decat la celelalte. Sunt in parametrii normali", spune Razvan Chereches.

Specialistul in politici de sanatate publica puncteaza o alta problema, si anume controversa care s-a creat in jurul vaccinului AstraZeneca, car ar putea determina oamenii sa raporteze mai frecvent reactiile adverse in cazul acestui ser, comparativ cu celelalte.

"In momentul in care apare o controversa in media legata de acest vaccin, acest lucru modifica perceptia oamenilor si tind sa fie raportate mai multe reactii adverse. Asta nu inseamna neaparat ca sunt mai multe, ci doar ca sunt raportate mai multe. Daca te-ai vaccinat cu Pfizer si te-a durut putin capul, nu raportezi, zici ca e normal, ca o sa iti treaca pana maine. In cazul AstraZeneca, oamenii tind sa raporteze mai mult pentru ca e o controversa artificiala in jurul lui", explica Razvan Chereches.

Radu Tincu considera, de asemenea, ca nu exista motive de ingrijorare si ca orice vaccin creeaza o reactie imunologica, moment in care exista posibilitatea dezvoltarii unor simptome.

"Orice vaccin, daca iti creeaza o reactie imunologica, asta inseamna ca pot sa apara si simptomatologii similare cu imbolnavirea respectiva pentru ca exista interactiunea dintre proteina de suprafata a virusului si sistemul nostru imunitar.

In prima faza vom avea contactul, in care organismul nostru identifica aceasta proteina de suprafata si incepe, undeva din a opta- a zecea zi, sa produca anticorpi. La momentul rapelului organismul deja are anticorpi impotriva proteinei de suprafata si se comporta ca si cum a recunoscut intrusul, sau proteina straina care este in interiorul organismului nostru, de aceea dupa a doua doza sunt mai frecvente simptomele", explica medicul.

Radu Tincu mai spune si ca reactiile adverse au fost, predominant, minore, si ca nu a fost nevoie de interventie medicala, disparand de la sine.

Ciolacu, ironic privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. „Nu am citit-o, nu am avut curiozitatea”
Ciolacu, ironic privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. „Nu am citit-o, nu am avut curiozitatea”
Marcel Ciolacu susține că nu a citit cartea proaspăt lansată de „parenerul de alianță”, conracandidat la alegerile prezidențiașe, Nicolae Ciucă. Premierul și liderul PSD spune că...
Autoritățile din Alba Iulia se tem că programarea alegerilor pe 1 Decembrie va afecta manifestările de Ziua Națională. Ce restricții ar putea să fie impuse
Autoritățile din Alba Iulia se tem că programarea alegerilor pe 1 Decembrie va afecta manifestările de Ziua Națională. Ce restricții ar putea să fie impuse
Autoritățile din județul Alba se confruntă cu o situație inedită în 2024, când Ziua Națională a României, sărbătorită anual pe 1 Decembrie la Alba Iulia, coincide cu data alegerilor...
#vaccin COVID 19, #moderna, #Pfizer, #AstraZeneca, #Radu Tincu Floreasca, #Razvan Chereches covid , #coronavirus
  1. Trump tace mâlc cu privire la susținerea Ucrainei în război. Harris: "S-ar termina în 24 de ore pentru că el ar renunţa pur şi simplu"
  2. Vin ploile. Codul galben de averse anunțat de meteorologi se prelungește. Cât va fi temperatura maximă în Capitală
  3. Ciolacu susține că orice dronă țintită spre România ar fi doborâtă pe loc și fără lege: "Nu se joacă nimeni"
  4. Un pod intens circulat s-a prăbușit. Incidentul a afectat liniile de tramvai și benzile pentru pietoni FOTO/VIDEO
  5. Care este starea sociologului Alfred Bulai, internat la secția de cardiologie a Spitalului Militar din Capitală
  6. Marcel Ciolacu e supărat foc pe cancelarul Nehammer: "Te fandosești"
  7. Mesaj RO-Alert emis pentru locuitorii din Constanţa din cauza ploilor torenţiale. Oamenii sunt sfătuiți să evite deplasările FOTO
  8. Urmează o nouă confruntare Harris - Trump? Cât de mulțumiți au fost cei doi candidați la președinția SUA de dezbaterea avută
  9. Planșeul Unirii din Capitală se poate prăbuși în orice moment, conform unei expertize din luna august. Se cere limitarea traficului
  10. Kamala Harris l-a pus pe Donald Trump în defensivă într-o dezbatere aprigă. Taylor Swift și-a ales candidatul preferat FOTO/VIDEO