Ungurii asimilati de romani. Doar Marko si ai lui (Opinii)

Sambata, 26 Februarie 2011, ora 14:36
15492 citiri
Ungurii asimilati de romani. Doar Marko si ai lui (Opinii)

UDMR face un joc extrem de primejdios chiar in zilele congresului. Atmosfera tulbure din sanul partidului si convulsiile din ultimii ani incep sa isi lase amprenta asupra singurului partid maghiar cu reprezentare in Parlament.

Ungurii aveau pana acum o reputatie de buni parteneri. Loialitatea si seriozitatea erau cuvintele de ordine la UDMR. Din 2007 incoace au inceput sa cam calce in strachini si li s-a cam dus vestea ca seamana din ce in ce mai mult cu partidele romanesti. Ce n-au reusit in cei 90 de ani de la unire sa faca romanii cu comunitatea maghiara, adica sa o asimileze, au reusit politrucii damboviteni cu Marko si ai lui.

In martie 2007, fara prea multe explicatii, ungurii s-au raliat majoritatii care l-a suspendat pe Basescu. In Guvern fiind, adusi de Basescu in decembrie 2004. Desi stiau ca votantii lor nu inghit ideea de a-l suspenda pe presedinte, liderii UDMR au purces la o campanie jenanta de convingere a poporului sa spuna "igen". Si ungurii din Ardeal au zis "nem", dar negatia a zguduit putin si scaunele conducatorilor.

Atunci au inceput primele fisuri in randul comunitatii, adancite si de nume populare precum Tokes sau Szasz Jeno. Sciziunea parea iminenta, iar UDMR amenintat sa nu mai intre in Parlament. Tokes si-a masurat singur fortele la europarlamentarele din 2007 si a reusit sa arate cam cati maghiari ar putea lua din curtea UDMR.

In 2009, ungurii au jucat iar la doua capete. Desi lasati sa sufere caineste in Opozitie chiar de Mircea Geoana, inainte de prezidentiale s-au lasat sedusi de cantecele de sirena ale "coalitiei Iohannis" si au dat jos Guvernul Boc, dupa care l-au aruncat in competitie pe Kelemen Hunor.

Inainte sa dea jos Guvernul Boc, ungurii au simulat putin negocierile cu PD-L, ca sa para ca au facut o optiune pragmatica si bine cumpanita. Iohannis a fost cel mai bun paravan pentru optiunea perdanta a lui Marko - e minoritar de-al nostru!, de parca premierii sunt mai nou legitimati nu politic sau tehnocratic, ci si etnic.

Acum sunt de un an si jumatate la guvernare si iar le canta sirenele pe la gard. Desi au obtinut cam tot ce au vrut de la partenerii lor, inclusiv un minister cu multi bani europeni, udemeristii stau cu chifla in mana si se uita la cuptorul vecinului unde se coace un colac mai mare. Mai exact, la filiala Bihor, chiar in locul unde urmeaza sa vina Ponta si Crin sa interpreteze serenada romantica, s-a semnat protocol de colaborare cu Opozitia - USL.

Olosz ii acuza pe liderii centrali ca protocolul de la Oradea s-a semnat cu mana altora, dar cu stirea lor. Borbely nu neaga prea convingator, ba chiar spune: este "un mesaj foarte clar catre colegii din Coalitie". La randul sau, Marko nu pare a repudia gestul colegilor din Bihor: "Acest lucru demonstreaza ca si in Romania are loc o descentralizare a miscarilor politice si inclusiv faptul ca alegerile locale au loc inaintea alegerilor parlamentare arata ca se fac anumite aliante in unele judete".

Mai multi lideri UDMR au renuntat sa mai reproseze colegilor din USL opozitia lor acerba la Legea Educatiei, care aduce avantaje considerabile comunitatii maghiare. Mai nou, nu se mai aude decat un singur repros: ca PRM ar fi intrat pe usa din spate a USL. Asta pentru ca organizatiile din Ilfov ale PSD si PNL au semnat un protocol de colaborare locala cu PRM. Cam cum au facut udemeristii la Bihor.

Parca ai zice ca aripa pro-USL-ista, care exista fara indoiala in UDMR, ar fi vorbit dinainte cu social-liberalii: semnati si voi un protocol local cu PRM, ca noi sa ne otaram un pic la voi, dupa care voi faceti un pas inapoi si rupeti protocolul si noi va vom considera un partener de incredere.

Asemenea jocuri, obisnuite pe malurile Dambovitei, cu disimulari si cutite infipte in spate, erau mai greu de vazut la izvoarele Oltului si Muresului. Dar se vede treaba ca atatia ani de stat in bancile Parlamentului alaturi de oameni lipsiti de cuvant din PD-L, PSD si PNL i-au transformat pe unguri in romani.

UDMR ramane sa isi faca toate calculele urmarind posibilele scenarii:

Daca USL va lua peste 50% la viitoarele alegeri ce nevoie au de unguri la guvernare? Mai mult de doua posturi de secretar de stat nu ar obtine nici daca la negociere Antonescu si Ponta ar veni beti.

Daca USL nu va lua peste 50% la viitoarele alegeri, atunci tot PD-L si Basescu vor forma Guvernul. Deci de ce sa le bage cutitul in spate acum?

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#UDMR congres Marko Bela, #unguri romani UDMR, #PDL PNL USL , #Marko Bela