Presa de azi: Romania sub zodia Elenelor

Luni, 21 Decembrie 2009, ora 07:04
3175 citiri
Presa de azi: Romania sub zodia Elenelor

Mult asteptata lista a ministrilor pe care premierul demis, interimar si desemnat din nou Emil Boc si-i doreste alaturi a fost depusa duminica la pranz in Parlament, impreuna si cu programul de guvernare, revizuit, dar fara sa se fi schimbat nimic.

Boc a anuntat ca prima parte a lui 2010 va fi marcata de impunerea unor "masuri nepopulare", insa nu a prezicat care vor fi acestea.

2,5 miliarde de euro vor fi luate de la buget pentru a acoperi gaura lasata de pensii, alte 3,5 miliarde de euro pentru a acoperi gaura lasata de salariile bugetarilor.

Din calculele Gandul, rezulta ca, pentru a putea plati in continuare salariile si pensiile, dar si pentru a ramane in tintele negociate cu FMI, statul roman ar trebui sa dea afara peste 450.000 de bugetari. Cifra ar fi putut fi mai mica, daca fostul premier, adica tot Emil Boc, ar fi luat masura inca din 2009.

Dupa ce a fost "data pe surse" din toate cotloanele politicii, lista lui Boc a suferit trei modificari in weekend inainte de a fi facuta publica oficial.

Sub titlul Guvernul Boc IV, "remaniat" de trei ori inainte de lansare, Evenimentul Zilei arata care au fost acele trei modificari.

Teodor Baconschi (Ministerul Afacerilor Externe), Mihail Dumitru (Ministerul Agriculturii) si Daniel Funeriu (Ministerul Educatiei) sunt numele noi de pe lista prezentata de premierul Emil Boc. Vineri, portofoliile mentionate erau detinute de Bogdan Aurescu, Orest Onofrei, respectiv, Catalin Croitoru. Reactia opozitiei: :un cabinet de sacrificiu", "de santaj", care nu va rezista.

Lista guvernului, trimisa duminica la Parlament, include, pe langa functia de prim-ministru, si un post de vicepremier fara portofoliu, detinut de presedintele UDMR, Marko Bela, plus 15 posturi de ministri. Greii PDL au ramas pe pozitiile detinute la data alegerilor.

Fara foarte multe comentarii suplimentare, Jurnalul National si Adevarul prezinta lista ministrilor "nascuta cu greu" de Emil Boc:

Premier - Emil Boc

Vicepremier - Marko Bela

Interne - Vasile Blaga

Externe - Theodor Baconschi

Justitie - Catalin Predoiu

Economie (Energie ) - Adriean Videanu

Finante - Sebastian Vladescu

Transporturi - Radu Berceanu

Dezvoltare Regionala si Turism - Elena Udrea

Educatie, Tineret si Sport - Daniel Funeriu

Sanatate - Cseke Attila

Agricultura - Mihail Dumitru

Cultura - Kelemen Hunor

Mediu - Laszlo Borbely

Aparare - Gabriel Oprea

Comunicatii - Gabriel Sandu

Munca si Protectie sociala - Mihai Seitan

Cotidianul vorbeste de "Romania sub zodia Elenelor", punctand ca, dupa Elena Lupescu si Elena Ceausescu, romanii s-au pricopsit si cu Elena Udrea.

Guvernul Emil Boc 4 si-a modificat componenta in mai multe randuri in ultimele 72 de ore. Trei ministere si-au schimbat nominalizatii de mai multe ori. In lipsa de paine, noua guvernare Basescu-Boc a oferit circ: la MAE, Aurescu a fost inlocuit cu Baconschi, la Agricultura, Onofrei cu Tabara, iar Tabara cu Dumitru. La Educatie a fost dat mai intai Croitoru pentru ca dupa aceea sa-l numeasca pe Funeriu.

Cele mai banoase si mai favorizate ministere au fost contopite intr-unul singur si daruite cu drag fostei sefe a cancelariei lui Traian Basescu. Eterni si fascinanti, membri ai mai tuturor guvernelor si ai cam fiecaruia, la apelul facut la Cotroceni au raspuns "prezent, la datorie!": Berceanu, Videanu si Blaga.

Romania Libera dezvaluie "cat a platit PD-L pentru instalarea Guvernului Boc".

Un post de vicepremier fara portofoliu, 15 ministere, cinci independenti (unii proveniti de la PSD si PNL) si doua nominalizari de ultim moment: Mihail Dumitru (Agricultura) si Daniel Funeriu (Educatie). Acestea au fost surprizele anuntate de prim-ministrul desemnat, Emil Boc, care a finalizat ieri lista Cabinetului si a trimis-o Parlamentului.

Audierile ministrilor vor incepe cat mai curand posibil, eventual chiar luni, astfel incat Guvernul sa poata fi investit pana pe 23 decembrie, asa cum a anuntat public Traian Basescu.

UDMR este nemultumita de ministerele pe care le-a primit, desi printre acestea se numara si cel al Culturii, si isi face planuri pentru a ocupa cat mai multe posturi in esalonul doi al Executivului.

Senatorul Gyorgy Frunda s-a intrebat de ce maghiarii nu au acces la functii din fruntea serviciilor secrete, MApN sau MAE. Maghiarii ar fi dorit sa preia Ministerul Dezvoltarii, pe care l-au mai condus.

Citeste si:
Istoria guvernelor României
Istoria guvernelor României
O fi bimilenară istoria ceaușistă a poporului român, dar istoria documentată a guvernelor României nu este mai veche de 159 de ani. În tot acest timp, Principatele Unite, apoi Regatul...
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea a anunțat luni, 18 octombrie, că proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze va ajunge astăzi în Senat. Astfel, potrivit proiectului social democraților,...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
opus9
rank 5
Un mandat foarte greu domnule prim ministru ! La multi ani fericiti si sa fie intr-un ceas bun !