Cel mai important test de sânge pe care trebuie să-l faci anual, dacă vrei să trăiești până la 100 de ani

Sambata, 27 Ianuarie 2024, ora 04:25
9745 citiri
Cel mai important test de sânge pe care trebuie să-l faci anual, dacă vrei să trăiești până la 100 de ani
Persoană care face teste de sânge FOTO / Unsplash

Când vine vorba de dezvoltarea obiceiurilor care sprijină longevitatea, probabil toată lumea cunoaște principiile de bază. Consumul unei diete bogate în nutrienți, mișcarea regulată a corpului, reducerea consumului de alcool, pot adăuga ani vieții tale.

Există încă un obicei de susținere a longevității care ar putea trece neobservat, vizitarea regulată a medicului de familie. Mulți oameni îi consideră pe doctori doar ca pe cineva ce trebuie consultat atunci când deja sunt bolnavi. Dar dacă vrei să trăiești o viață lungă și sănătoasă, controalele regulate sunt vitale. Odată ajuns la consultație, există un test în special pe care este important să îl soliciți.

Cel mai important test de sânge pe care trebuie să-l faci anual

Dr. Robert J. Pearlstein, DO, este un specialist geriatric la Suburban Geriatrics, situat în Pennsylvania. În calitate de geriatru, el spune că își vede pacienții la fiecare trei luni, chiar și pe cei care sunt în perfectă stare de sănătate. Recomandă ca oricine are 80 de ani sau mai mult să își vadă doctorul la acest interval, și chiar mai des dacă au orice probleme de sănătate. (Pentru persoanele cu vârste între 65 și 80 de ani și în stare bună de sănătate, vizitarea medicului o dată pe an este suficientă.)

Dr. Pearlstein spune că motivul pentru care este important să vezi un medic cu această frecvență este să depistezi orice boală potențial letală în stadiile ei incipiente.

"De exemplu, cancerul la sân și cancerul de colon sunt vindecabile în stadiile lor incipiente, dar nu în cele târzii", explică el. Adaugă că informarea medicului despre orice schimbare în sănătate (inclusiv schimbări în greutate, mișcări intestinale, niveluri de energie sau somn) oferă indicii importante despre starea generală de sănătate a unei persoane.

Dr. Pearlstein recomandă, de asemenea, verificarea tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol la aceste consultații.

Analizele care trebuie făcute după 40 de ani

Deși nu este necesar să faci analize de sânge la fiecare vizită la medic, există un test de sânge pe care Dr. Pearlstein recomandă să îl faci în fiecare an.

"Începând cu vârsta de mijloc a anilor 40, este important să faci analize de sânge anuale pentru verificarea nivelurilor de vitamine, funcția rinichilor (prin testul de filtrare glomerulară estimată), funcția ficatului (prin testul de transaminază alanină) și un test de antigen specific prostatic pentru bărbați", spune Dr. Pearlstein.

Medicul tău va putea verifica toate aceste aspecte printr-un singur test simplu de sânge.

Motivul pentru care Dr. Pearlstein spune că este important să faci analize de sânge în fiecare an se reduce din nou la depistarea timpurie a oricăror boli potențial letale.

"Oamenii fericiți trăiesc mai mult decât cei deprimați"

Pe lângă întrebările despre orice schimbări în starea fizică a pacientului și efectuarea analizelor de sânge atunci când este necesar, Dr. Pearlstein spune că la fiecare consultație, își întreabă pacienții despre sănătatea lor mentală și suportul social.

"Oamenii fericiți trăiesc mai mult decât cei deprimați", spune el.

Dr. Pearlstein explică că este ușor să te izolezi la o vârsta înaintată, deoarece acesta este de obicei momentul vieții când copiii nu mai locuiesc acasă și oamenii se retrag de la locurile lor de muncă. El spune că adulții mai în vârstă care nu mai conduc sunt în mod deosebit expuși la un risc crescut de izolare. Deoarece izolarea este legată de un risc crescut de depresie, el întreabă întotdeauna pacienții despre rețelele lor sociale. Există cineva care se asigură că există mâncare în casă? Se întâlnesc în mod regulat cu oameni care le aduc bucurie și umplu viața lor cu sens? Importanța conexiunii sociale nu ar trebui subestimată, scrie parade.com.

Desigur, obiceiurile alimentare și de viață sunt, de asemenea, importante în ceea ce privește longevitatea. Consumul de alimente bogate în nutrienți și mișcarea regulată a corpului sunt ambele legate de longevitate. Cercetările științifice arată că chiar și doar 15 minute de exerciții ușoare sau moderate în fiecare zi pot prelungi viața.

Este clar că multe factori diferiți influențează longevitatea; nu este vorba doar despre un singur obicei sau factor. Obiceiurile pe care le adopți în fiecare zi sunt importante, dar și consultarea medicului pentru analize de sânge anuale pentru a depista orice boală potențial letală în stadiile incipiente. Atunci când sunt combinate, vei fi pe drumul cel bun către o viață lungă și sănătoasă.

Decizie majoră în instanță în cazul vedetei TV care ar fi fost agresată sexual de un medic. Avocat: ”Am bănuit asta!”
Decizie majoră în instanță în cazul vedetei TV care ar fi fost agresată sexual de un medic. Avocat: ”Am bănuit asta!”
Avocatul Adrian Cuculis a revenit cu noutăți în cazul concurentei de la iUmor, care acuză un medic stomatolog de viol. „Schimbare majoră în dosarul medicului dentist acuzat de multiple...
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Un medic ginecolog de la Spitalul Judeţean Giurgiu a fost prins în flagrant când primea mită pentru a realiza o cezariană. Doctorul a cerut 900 de lei, dintre care 700 pentru el şi 200 pentru...
#viata lunga, #analize medicale, #test de sange, #anual, #medic , #stiri sanatate