Ziare.com

Ce si cat castiga cei care plagiaza teza de doctorat

de Camelia Badea
Duminica, 04 Octombrie 2015, ora 12:16

   

Ce si cat castiga cei care plagiaza teza de doctorat
Titlul de doctor obtinut prin plagiat presupune nu numai furt intelectual, despre care s-a tot vorbit, ci si numeroase avantaje, inclusiv materiale, deloc de neglijat.

In iunie 2012, cand a fost pentru prima oara acuzat de plagiat, Victor Ponta afirma: "Nu tin la acest titlu. Nu am boala titlurilor. Titlul de doctor nu-mi aduce niciun beneficiu. Nu predau la facultate, nu primesc un leu in plus".

Si totusi, in calitate de lector, si ulterior de conferentiar, in cadrul Departamentului de Drept Penal al Universitatii Romano-Americane, Victor Ponta castigase diverse sume de bani:
  • 25.850 de lei conform declaratiei de avere semnate pe 15.12.2008
  • 36.975 de lei in anul urmator, suma ce apare in declaratia din 19.01.2009, sau
  • 47.791 de lei, suma ce apare in declaratia datata 23.03.2010

In plus, acesta devenise avocat, in data de 1 februarie 2005, fara examen, doar in baza titlului de doctor obtinut cu mai putin de o luna inainte.

Baroul Bucuresti: Ponta a devenit avocat in baza doctoratului plagiat

Ponta nu poate renunta la titlul de doctor in Drept

Pentru ca in ultima perioada au izbucnit numeroase scandaluri de plagiat in care sunt implicati mai multi membri ai Guvernului si alti demnitari, Ziare.com a contactat doi avocati specializati in dreptul muncii pentru a afla care sunt avantajele ce insotesc obtinerea titlului de doctor, dar si la ce sanctiuni materiale se expun plagiatorii dovediti oficial.

Vechime in munca, spor la salariu

Avocatul Marius-Catalin Predut, membru al Baroului Bucuresti, a evidentiat in primul rand beneficiile statutului de student-doctorand.

"Pe toata durata activitatii, studentul-doctorand beneficiaza de recunoasterea vechimii in munca si specialitate si de asistenta medicala gratuita, fara plata contributiilor la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale. (...)

Perioada desfasurarii studiilor universitare de doctorat este asimilata, conform legislatiei in domeniul pensiilor, pentru stabilirea stagiului de cotizare, cu exceptia cazului in care studentul-doctorand realizeaza venituri pentru care plateste, in aceasta perioada, contributii la asigurarile sociale", a explicat acesta.

Pe de alta parte, este binecunoscut faptul ca functii precum asistent universitar, asistent de cercetare, lector universitar, cercetator stiintific si conducator de doctorat NU pot fi ocupate decat de persoane care detin titlul de doctor.

"De asemenea, potrivit dispozitiilor Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, in urma dobandirii unei diplome de studii de nivel superior, functionarii publici de executie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei functii publice intr-o clasa superioara celei in care sunt incadrati, daca studiile absolvite sunt in specialitatea in care isi desfasoara activitatea ori institutia publica apreciaza ca studiile absolvite sunt utile pentru desfasurarea activitatii. Promovarea se face prin transformarea postului ocupat de functionarul public ca urmare a promovarii examenului", ne-a mai declarat avocatul Marius-Catalin Predut.

Seful Comisiei de Etica din Universitatea Bucuresti: Teza de doctorat a lui Oprea e plagiat

Gabriel Oprea l-ar fi plagiat si pe Nicolae Iorga

Nou scandal spectaculos de plagiat la Guvern: Protagonist, ministrul Economiei (Video)

Totodata, avocatul Iulia Dumitru, care acorda consultanta juridica federatiei sindicale "Alma Mater", a declarat pentru Ziare.com ca "sporul de doctorat aduce un venit de 15% la salariul de baza", cadrele didactice care beneficiaza de acest spor avand salariile in limitele urmatoare:

  • Asistent: 1.200-2.000;
  • Sef lucrari/lector: 2.000-3.000;
  • Conferentiar: 2.700-3.500;
  • Profesor: 3.400 - 4.000.


"Toti cei care aveau dobandit titlul de doctor inainte de 01.01.2010 au in continuare acest spor, sub denumirea de sume tranzitorii. Persoanele care si-au schimbat locul de munca dupa 01.01.2010 au pierdut sporul de doctorat la noul angajator, chiar daca lucreaza in acelasi domeniu", ne-a mai explicat avocatul Iulia Dumitru.

Pe de alta parte, pentru functia de sef lucrari, pentru care se da concurs, titlul de doctor "este conditie la depunerea dosarului", a mai precizat aceasta.

De anumite avantaje in plus beneficiaza si conducatorul de doctorat.

"Conducatorul de doctorat are o reducere a normei daca are cel putin 4 doctoranzi in stagiu - reducere cu 1 ora. Poate avea si o crestere de salariu cu o treapta, daca numarul de doctoranzi este minim 4. Dar aceste conditii difera de la o universitate la alta, conform autonomiei universitare.

In general conducatorul de doctorat nu are avantaje salariale majore, munca fiind totusi consistenta. In cazul in care este nominalizat intr-o comisie, la alta universitate sau chiar in aceeasi universitate, suma castigata este de aproximativ 700 lei (conducatorul de doctorat si presedintele comisiei nu sunt remunerati) ", ne-a mai explicat avocatul Iulia Dumitru.

Inca un plagiat coordonat de Gabriel Oprea? Autorul, Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei

Avocata lui Victor Ponta, acuzata de plagiat - ar fi copiat sute de pagini

Fost ministru al Apararii, caz incredibil de plagiat pastorit de Gabriel Oprea: A copiat si din Constitutie

Cine a plagiat returneaza banii incasati in baza titlului obtinut prin furt intelectual?

Intrebati ce se intampla cu banii castigati in baza unui titlu de doctor de un plagiator dovedit fara dubiu, avocatul Marius-Catalin Predut a confirmat faptul ca daca persoana este gasita vinovata de institutiile abilitate, ea ar putea fi obligata sa returneze sumele castigate astfel.

"Da, in situatia obtinerii unor castiguri materiale in baza titlului de doctor dobandit in mod fraudulos, persoana in cauza poate fi obligata la restituirea sumelor primite ca urmare a functiei detinute in cadrul unei institutii.

In situatia obtinerii unei functii in baza titlului de doctor dobandit in mod fraudulos, prin plagierea unei lucrari stiintifice, institutia la care persoana respectiva si-a desfasurat activitatea se poate indrepta impotriva acesteia, printr-o actiune in justitie, in cadrul careia sa solicite atat inapoierea sumelor de bani reprezentand remuneratia achitata, cat si obligarea la plata unor daune", a precizat avocatul Predut.

Plagiatul, atentat la cultura nationala si amenintare pentru Romania - Interviu

Zeci de intelectuali ii cer lui Iohannis sa ia atitudine: Romania lucrului bine facut nu poate fi slujita de plagiatori

Pe de alta parte insa, in cazul demnitarilor plagiatul este foarte greu de stabilit oficial, un exemplu in acest sens fiind cazul lui Victor Ponta, care in ciuda numeroaselor argumente si dovezi prezentate de Universitatea Bucuresti a ramas cu titlul de doctor in drept, datorita Consiliului National de Etica, aflat in subordinea Ministerului Educatiei.

"Este extrem de dificil de demonstrat daca o teza de doctorat are suficiente elemente care sa individualizeze respectiva teza sau elemente care se regasesc in alte lucrari, fara a fi specificate acestea ca referinte bibliografice.

Trebuie precizat ca 'drepturile de autor' au intrat in cultura noastra de curand, pentru teze mai vechi, in care nu s-a folosit sistemul de citare foarte corect, nu stiu cat de corecta este imputarea folosirii anumitor surse", a comentat avocatul Iulia Dumitru.

In plus, aceasta a precizat ca, din informatiile pe care le are, pana in prezent nu stie sa i se fi cerut unei persoane dovedite ca a plagiat "banii castigati pentru sporul de doctorat sau banii castigati din postura de conducator al unei teze de doctorat".

"Trebuie cautate astfel de cazuri, daca ele exista. Cred ca entitatea care ar trebui sa ceara aceste sume in instanta este chiar statul", a completat avocatul Iulia Dumitru.

Florian Colceag, despre plagiat: Unii cred ca daca ajung sefi sunt mai destepti. Nu e adevarat
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15346 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Exista o vorba veche:

"Cartile din carti se scriu".
Toate tezele de doctorat, dar si cele de licenta si masterat, sunt diverse forme de plagiat. Este imposibil sa se poata defini si concepe atat de multe teme si lucrari originale cati doctori si candidati doctoranzi exista.

 

 

Alt privilegiu

Alt avantaj nementionat este 15% spor la pensie!
La o pensie ptr sobolanul de rand e fix nimica, dar cand ai 1000 de euroi, incepe sa se simta.
La 1150 de euro, poti avea o vacanta continua prin orase superbe.
Astia nu mai mor, bat 100 de ani lejer, ne-au in=gropat de vii, si se pregatesc sa ne manince si copiii.
O sleahta de capcauni kleptomani!

 

 

Foarte interesant articolul!

Chiar nu stiam aceste cifre! Poate in viitor: "Ce si cat castiga cei care au vandut flota Romaniei"? Sau: "Ce si cat castiga cei care au retrocedat sute de case in ultima zi de mandat la primaria capitalei"? Sau: "Ce si cat castiga cei care negociaza eliberarea clanului Bercea din inchisoare"?

 

 

Hahahaha

Noi saracia si foamea europei , noi care nu avem o facultate in primele 500 in lume, noi prostia intruchipata avem cei m-ai multi doctoranti din lume, Hahahahahaha, stau , si rad singur de cata prostie e in taran noastra de spagari si hoti, noi nu stim sa facem nimic bine dar avem cei m-ai scoliti oameni din Europa .Intreb postacii de pe aici daca suntem asa destepti(bastepti )de ce nu stim sa facem nimic bine si tara noastra merge cum merge ?.Daca suntem asa destepti de ce suntem foamea-n gat si codasa europei ?. Daca prostia ar doare in Romanika s-ar urla pe strazi , normal pupincuristii neaga asa ceva dar rezultatele ii dau peste cap .

 

 

inselaciune , furt din banii publici .....

si cate si mai cate .

Niste escroci ....
si o societate impotenta .

 

 

In interesul national, Ponta si Oprea sa dea banii inapoi.

Sunt doctori in shmenuri, nu in vreo stiinta :)

 

 

Lasand banii la o parte, acesti indivizi fura viitorul nostru

si al copiilor nostri. Fura increderea pe care ar trebui toti romanii si strainii sa o aibe in invatamantul romanesc, faura prestigiul de care ar trebui sa se bucure cei care trudesc din greu pentru as umple capul cu ceva in viata si fura locul pe care ar trebui sa-l ocupe cei intr-adevar pregatiti si competenti. Cum sa atragem in functii importante, in frunctii de constructie a societatii romanesti oameni capabili si competenti, cand vine unul cu studii liceale si doctorare cumparate din piata si recunoscute de stat? Cum am putea sa ne cladim un viitor fara inteligenta, fara cunostiinte? Cum am putea spera la mai bine, din moment ce lichelel si prostii conduc, iar romanii inteligenti pleaca din tara?

 

 

MOSTENIREA TRECUTULUI?

romania a avut doctori facuti pe materiale de inspiratie traduse din realizarile stiintifice rusesti germane americane inca din anii 1950 subiectul asta a devenit extrem de mediatizat pentru ca s-au trezit unii ca doctorii nu sunt doctori ,treaba e fasaita de multa vreme doar ca unii sunt prea patimasi odata cu caderea libera din scaunele puterii

 

 

dottore plagiatore

Dottore Ponta a renuntat usor la titlul de doctor pt. ca stie el bine cat a "muncit" pentru asa ceva. Daca ar fi "transpirat" pt. titlul asta s-ar fi batut pt. a-si dovedi nevinovatia. Dar asa... Cu un indrumator de doctorat precum nepotul Nastase al matusii Tamara (mare negustor de termopane si o mare belea pe capul nostru) presupun ca nici nu si-a batut capul nici macar cu scrisul tezei. Probabil ca a dat-o cuiva sa o faca.
Din cauza acestei avalanse de "doctori" gen Ponta si Oprea titlul de doctor mu nai are acea onoare pe care o impunea. Astfel de doctori nu vor fi moral niciodata la fel ca doctorul in stiinte autentic care a pierdut nopti ca sa faca o lucrare valoroasa. Dar drepturi banesti iau la fel si unii,si altii...
De ce au vrut ei si titlul de doctor pe langa functiile pe care le detin? Romanul are o vorba: "prostul nu e prost destul daca nu e si fudul". Dar pt. ei altul ar trebui sa fie: " hotul nu e hot destul daca nu e si fudul".
E penibil ceea ce se petrece. O universitate care are in palmares astfel de smecherii doctorale nu poate atrage studenti capabili. Celebra "univesitate" politica "Stefan Gheorghiu" are continuatori de nadejde. Ii vedem in politica romaneasca si in mass-media din abundenta.

 

 

cei care au acordat doctoratul au o raspundere....

- sa ia spaga de intrare si de terminare a doctoratului
- sa te lase sa copii de la altii, eventual sa-ti dea teza unui doctorand mai vechi
- sa te invete cum sa falsifici si sa plagiezi
- sa te invate drumul la Bucuresti si portile la care trebuie sa bati in caz ca se infunda ceva
- sa te ajute cu o comisie care sa nu-ti puna bete in roate si sa mearga bine, unsa de arginti multi

Shaful di doctorati ii o persoana cheie in prostitutia intelectuale in Ro!!

 

 

Nu inteleg!

Orice teza are un capitol de contributii, care trebuie sa fie NOI si unice la nivel INTERNATIONAL! Si cei care au acordat doctoratul au o raspundere ... sau sunt ... necunoscatori!

 

 

Intre Ponta si Oprea este o diferenta imensa!

Daca Ponta poti spune ca nu stia fiind discipol la Oprea avem certitutidinea ca a promovat plagiatul fiind maitre !!

Unui caducator care a indrumat mai mult de un plagiat ar trebui sa i se retraga titlul academic!!

 

 

Mostenirea trecutului :) fara a lua apararea celor ce plagiaza

Pana prin 2010, era in RO o regula tampita impusa de sus de la minister, de genul: teza de doctorat trebuie sa contina obligatoriu de ex. 2/3 parte teoretica si 1/3 partea practica, de contributii personale (nu mai tin minte exact procentele). Deci, chiar daca aveai niste rezultate exceptionale ca si contributii personale - expuse in sa zicem 80 de pagini (1/3), doctorandul trebuia sa "fabuleze" vrand-nevrand alte 160 de pagini (2/3) despre "stadiul cunoasterii in domeniu" :), chiar daca i-ar fi ajuns sa zicem 50 de pagini sa faca asta citand corect sursele :)). Daca nu respectai aceste procente stabilite artificial, nu iti trecea teza. Ca atare - in disperare de cauza - multi conducatori le cereau doctoranzilor sa puna "cu furca" tot felul de informatii din diverse carti, ca sa indeplineasca acea "norma de baza" comunistoida de sa zicem 2/3 teorie :)). Si uite asa devenea destul de usor sa nu ai grija cum citezi informatiile alea si gata "plagiatul" :)).
As face pariu ca daca luam tezele din ultimii 25 de ani, in majoritatea lor se pot gasi - macar in acea parte teoretica umflata artificial - cel putin cateva fraze din surse citate incorect.
Iar ce se intelege azi prin plagiat e o prostie: asta deoarece daca cineva iti fura ideea fara sa te citeze, dar o prezinta un pic altfel (reformuland fiecare parte a ei in fraze mestesugit alese), care nu mai seamana cu cele din articolul tau original - vezi Doamne nu mai e plagiat - sunt rezultate obtinute in paralel de colective de cercetare diferite (sic!) :)) ( am patit asta cu niste indieni care au prezentat niste protocoale inovative ale mele ca fiind ale lor, fara macar sa citeze articolele mele si nu am ce sa le fac!).

 

 

Campioni mondiali

Mai avem inca doua domenii in care suntem "campioni mondiali de necontestat" si anume numarul de generali ai armatei romane si numarul de avocati (750.000)......nu e nimic de facut...."domne" suntem buni !!!

 

 

Nu uitatzi un lucru !

Romania este tzara in care o persoana cu 3 clase primare (Elena Ceausescu) era inginer doctor docent in chimie ! Vorba cantecului....."obiceiuri vechi,din parintzi".....

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor