Momentul in care Ceausescu a declansat revolutia culturala de tip maoist. Cum analiza literar-ideologic fosta Securitate poeziile publicate in Romania

Autor: Daniela Ratiu - Senior Editor
Sambata, 06 Martie 2021, ora 23:15
7562 citiri
Momentul in care Ceausescu a declansat revolutia culturala de tip maoist. Cum analiza literar-ideologic fosta Securitate poeziile publicate in Romania
Grupul ActionsGruppe Banat alaturi de Herta Muller/Arhive

Dupa discursul lui Nicolae Ceausescu din 1971 prin care dictatorul declansa revolutia culturala de tip maoist, literatura si scriitorii in Republica Socialista Romania au devenit obiective majore pentru Securitate.

Discursul dictatorului a fost tinut la Sedinta Comitetului Executiv al PCR, istoria consemnand momentul si discursul drept Tezele din iulie. De altfel, textul discursului va deveni un document oficial cu titlul: Expunere cu privire la programul PCR pentru imbunatatirea activitatii ideologice, ridicarea nivelului general al cunoasterii si educatia socialista a maselor, pentru asezarea relatiilor din societatea noastra pe baza principiilor eticii si echitatii socialiste si comuniste.

Anul 1971 instituie controlul draconic asupra creatiilor literare, asupra tuturor formelor de exprimare artistica, iar tot ceea ce contravenea liniei ideologice dure stabilite era dur sanctionat. Libertatea de creatia fusese abolita. Epoca cultului personalitatii era inaugurata.

La Timisoara, in 1972, un grup de scriitori de limba germana vor forma Actionsgruppe Banat. Membrii fondatori erau Albert Bohn, Rolf Bossert, Werner Kremm, Johann Lippet, Gerhard Ortinau, Anton Sterbling, William Totok, Richard Wagner, Ernest Wichner. Securitatea este la curent cu toate miscarile literare, scriitorii erau "obiectiv", cartile, revistele, totul era sub stricta supraveghere a regimului. Supravegheati de Securitatea care isi culegea informatiile cu ajutorul retelelor de informatori. Creatiile literare erau considerate material subversiv, "dusmanos" la adresa oranduirii socialiste.

Securitatea asculta telefoanele scriitorilor din ActionsGruppe Banat

Presiunile Securitatii asupra grupului se intetesc, si astfel, in 1975 patru scriitori - William Totok, Gerhard Ortinau, Richard Wagner si Gerhardt Cseika vor arestati si interogati. Desi au fost eliberati o saptamana mai tarziu, presiunile au continuat, fiind urmariti si avand telefoanele ascultate. Au avut pentru scurt timp interdictia de a publica. Metoda tipic securista de "destramare a anturajului".

Grupul va mai functiona trecand la cenaclul Adam Muller Guttenbrunn, acolo unde se vor activa scriitorii de limba germana din zona Banatului. In grupul de scriitori care activau la cenaclul Adam Muller Guttenbrunn, alaturi de cei din ActionsGruppe Banat, activa si scriitoarea Herta Muller care la randul ei era sub vizorul Securitatii.

In timp, presiunile asupra scriitorilor au devenit foarte mari, supravegherea si presiunile fiind insuportabila. In 1984, unul dintre scriitori grupului Nikolaus Berwanger va ramane in Republica Federala Germania. Dupa ramanerea definitiva a lui Berwanger, cei ramasi in tara isi vor depune actele pentru plecare definitiva reusind pe rand sa plece, pana in 1987. Un singur membru al grupului a ramas atunci in RSR, Werner Kremm.

Intr-un fond documentar aflat la CNSAS care contine mai multe documente privitoare la activitatea grupului de scriitori de limba germana, documente intocmite de Serviciul I al Inspectoratului Judetean Timis, se afla si un dosar cuprinzand poezii publicate de scriitori de limba germana in Neue Banater Zeitung. Textele respective erau "expertizate" de colaboratorii Securitatii in notele informative. Alaturi de textul orginal si de traducere, apare si analiza literar-ideologica a textelor. Notele sunt scrise la masina de scris.

Lipsa iluminatul pe strazi si propaganda de partid - identificate

Un text semnat de Helmuth Frauendorfer, "Plimbare nocturna" este analizat, aratandu-se ca "Autorul reda o atmosfera sumbra, apasatoare a unei societati in care noaptea nu mai exista iluminat pe strazi - aluzie clara la Romania. De atata propaganda de partid chiar si pomii din parcuri au frunze rosii, iar iarba creste in trei culori (tricolorul romaneasc). Se fac aluzii la chipuri din televizor: proababil e vorba de presedintele tarii. Autorul vrea aceste chipuri sub forma de statui, adica sa dispara din viata ar fi mai putin apasatoare".

(Sursa CNSAS)

Plimbare nocturna

Mina sumbra apasa si noaptea asupra strazilor. Odinioara copiii au spart becurile strazilor, acum aceasta nu mai este nevoie.

Ma poticnesc de o barba nerasa, care sta in vomitatul propriu.

In fata caselor stau agate vise obosite.

Inchid nasturile la palton si merg mai departe prin mocirla

Litere de reclama pline de praf si lozinci neiluminate cad de pe blocurile de locuinte (...)

Intr-un parc vad ca pomii au frunze rosii si ca iarba creste in trei culori.

Eroi impietriti ai trecutului imi arunca manusa lor in fata.

Dar cu ei nu vreau sa am de-a face. Poate sunt las. Poate vreau sa vad chipuri de televizor numai ca statui. Fiindca aceasta piatra apasa mai putin puternic asupra pieptului ca susnumitele chipuri.

Sunt amendat fiindca am calcat iarba colorata. Apoi merg cu autostopul pe o masina de salubritate intre antene indoite spre locul cel mai intunecat al noptii, unde este elaborata o noua lege, ca oamenii sa stie cum sa se comporte in mediul lor inconjurator. Pun mana in buzunare, pentru a plati, dar din buzunar cade gunoi".

William Totok - Mica gramatica a resignatiei

Poezia "Mica gramatica a resignatiei" este analizata constatandu-se ca nu apare "nici un cuvant despre emigrare, plecare. Autorul se resemneaza: "revolutionarii" de altadata nu mai sunt conspiratori, s-au incadrat frumos in randurile oamenilor de toate zilele, nu ii mai intereseaza politica (merita oare sa mai citesti cu atentie ziarelele), sunt multumiti cu o masina cumparata. "Cine vrea sa spuna ca ar fi naiv?".

(Sursa CNSAS)

Samson Horst, "A sta la coada la lapte" - dedicata "probabil lui Richard Wagner"

Samson Horst publica poemul "A sta la coada la lapte" dedicata lui R.W., pe nota informativa apare notatia "probabil Richard Wagner, n.t (nota traducatorului). Textul e analizat "securistitic" aratandu-se ca "poezia se refera foarte clar la "criza de lapte", oamenii stau deja cu noaptea in cap la coada dupa lapte. Poezia ia o intorsatura generala prin ultimele doua randuri: oamenii care dorm le merge bine, adica aceia care nu gandesc, nu se framanta, nu se intreaba de ce este totul asa cum este".

(Sursa CNSAS)

A sta la coada la lapte

Moto 1

la patru jumatate dimineata

scartaie zapada

sub talpi

Moto 2

asta ai

cetatenii se iubesc prea cu zgomot

noi suntem treji

si frigul ne scutura

la coada langa mine

cineva isi doreste

un nor de lapte

in frigider

deodata isi doresc

doua sute de oameni

nori de lapte

in frigider

acolo dincolo geamurile inca

sunt fara lumina

spune cineva

lor le merge bine

cei care dorm

cat de bine le merge celora

care dorm

Poezia "Intentia mea" de Nikolaus Berwanger este analizata in nota informative astfel: "Intentia lui a esuat. Avea de gand sa arate "tuturor" suspinele concetatenilor sai. A esuat in intentia sa din cauza "radicalilor" care pe baricade "doresc opt ore de gandire pe zi". Se refera la ziua de munca de opt ore. Pentru scriitor - munca este gandire. El ar fi vrut sa gandeasca mai mult in forma de esperantosamisdat" dar ceilalti - radicali nu l-au urmat".

Intentia mea

Suspinele

tuturor concentatenilor mei

sa le pun in circulatie

in forma de esperantosamisdat

a esuat

la dorinta radicalilor

de a merge

pe baricade

pentru ziua de gandire

de opt ore.

In dosarul cu poezii "expertizate" sunt si texte fara autor, ca exemplu:

Exercitiu de gimnastica

Capul sus gura inchisa

atentie la vine de praf

capul in spate gura deschisa

atentiune un dentist inchipuit scobeste

nu pleca capul

clateste imediat gura

pe loc repaus

Nu.

Expertiza arata ca: "nu"-ul "final cere sa nu se faca asa cum spune dentistul. Se refera la faptul ca nu se poate vorbi cu "gura inchisa" - apoi cere: "Nu"".

Cozile din regimul comunist in poeziile considerate "subversive"

Un alt text publicat in Neue Banater Zeitung, fara autor, este poezia "Sarguinta" la care analiza identifica problema crizei alimentare, a ceea ce in anii 80 se petrecea in RSR - penuria de alimente, statul la cozi ore intregi, problema alimentatiei, a asigurarii minumului necesar care in Romania comunista era o problema nationala.

Sarguinta

Cu zece degete

gateste spala calca

cu doua picioare

stai dupa

carne unt zahar

din greseala insa

sa nu-ti stergi praful

din ochi

Potrivit analizei ideologic-subversiva a poeziei "Oamenii trebuie sa se imparta intre a muncii si a sta la coada dupa alimente, dar nu ar avea voie sa vada sau sa cunoasca realitatea lucrurilor".

Problema emigrarii pentru romanii de orgine germana

Refuzul

Poate ca el nu vrea

sa ramana pentru totdeauna

un brav

german din Romania

un lustruitor de cuvinte

care in trei schimburi

face sa straluceasca propozitii dinainte stabilite

si caruia i se permite numai sa danseze

pe un picior.

(Sursa CNSAS)

In nota informativa, securistul identifica problema emigrarii pentru cetatenii de nationalitate germana aratand ca "Cauta sa scoata in evidenta ca refuzul unor cetateni de nationalitate germana de a ramane in Romania s-ar datora faptului ca nu vor sa fie persoane care sa rosteasca numai fraze frumoase si dinainte stabilite, ca nu ar exista deplina libertate de exprimare, de actiune, ca "i se permite sa dansenze numai pe un picior"".

Fiul disidentului Gheorghe Ursu, despre alegerea lui Trump la Casa Albă: ”O domnie a terorii. Discursul lui seamănă cu cel al lui Hitler și Ceaușescu”
Fiul disidentului Gheorghe Ursu, despre alegerea lui Trump la Casa Albă: ”O domnie a terorii. Discursul lui seamănă cu cel al lui Hitler și Ceaușescu”
Andrei Ursu, fiul disidentului politic Gheorghe Ursu, torturat și ucis în 1985 în beciurile Securității, crede că rezultatul alegerii lui Donald Trump președinte al SUA reprezintă un risc...
„Ceaușescu era mai bine intenționat comparativ cu Iohannis și Iliescu”. Noi declarații controversate ale liderului AUR
„Ceaușescu era mai bine intenționat comparativ cu Iohannis și Iliescu”. Noi declarații controversate ale liderului AUR
George Simion, candidatul AUR la prezidențiale, a declarat luni, 11 noiembrie, că dictatorul Nicolae Ceaușescu a fost un președinte mai bun decât cei de după Revoluție, argumentând că în...
#Securitatea, #comunism, #note informative Securitate, #Herta Muller, #anchete, #Ceausescu, #dictatura , #comunism
  1. Cod roşu de ploi torențiale în Spania. Orașele care se află deja sub ape FOTO/VIDEO
  2. Ziua în care România ar putea adera complet la Schengen. Presiune pusă de Guvern asupra Austriei
  3. Tânără de 26 de ani, bătută și jefuită de iubit. Ce valoare au bijuteriile pe care i le-a furat
  4. România cumpără 32 de avioane de luptă F-35. Proiectul a trecut de Senat cu o singură abținere
  5. Mesajul Adrianei Bahmuțeanu după moartea lui Silviu Prigoană: „Îmi doresc ca în aceste momente grele să fiu alături de băieții mei.”
  6. Viitorul șef al Pentagonului era să omoare un militar cu toporul, în direct la TV VIDEO
  7. Tânăr de 18 ani, arestat preventiv pentru pornografie. Ar fi distribuit imagini în care apar copii în ipostaze sexuale explicite
  8. SUA confirmă că peste 10.000 de soldați nord-coreeni au început lupta în Ucraina alături de trupele Rusiei
  9. Alertă după ce o geantă considerată suspectă a fost observată în parcarea Prefecturii Constanța. Ce au descoperit pirotehniștii
  10. Românul de pe lista Most Wanted e adus acasă. A fost condamnat la 7 ani de închisoare după ce a lovit cu maceta un șofer în trafic